Selskapet som ønsker å kjøpe store deler av Skagen planlegger å etablere et «high end» arktisk hotell- og resortanlegg. Prosjektet er fortsatt i en tidlig fase der man vurderer alternative beliggenheter i kommunen.
Greater Arctic Holding AS, ved daglig leder og eier Ottar Zahl Jonassen, har søkt om kjøp av tomt på 86 mål ute på Skagodden, og skriver i søknaden at dette er for oppføring av hotell og resortanlegg. Videre at nødvendig reguleringsarbeide og andre omkostninger vil dekkes av kjøper.
Salg av eiendommer som ikke er i bruk
Zahl Jonassen forteller at bakgrunnen for henvendelsen til Forsvarsbygg, er at de har solgt ut eiendommer som de ikke har hatt i bruk, eller eiendommer hvor de har lagt ned sin aktivitet.
– Jeg har ikke fått annet svar enn at det er sendt over til rette vedkommende i Forsvarsbygg. Når jeg kom over den aktuelle eiendommen på Skagen, så tenkte jeg det kunne være en mulig eiendom å få kjøpt hos dem. Da i forhold til etablering av et arktisk turistanlegg, sier han.
Kan være mulig å få kjøpe
Området på Skagen er i dag regulert til friluftsområde og har byggeforbud. Zahl Jonassen har forhåpninger til å få kjøpe området, og er også klar over reguleringene som må til før man eventuelt kan sette spaden i jorda. Hva Forsvarsbygg eventuelt vil ha i pris, vet han ikke.
– Med tanke på at jeg vet de selger ut eiendommer, så kan det jo være mulig å få kjøpe. Så er det jo én ting å få kjøpt området, en annen ting er å få regulert område til det formålet man ønsker, sier han.
50-50 sjanse for å få regulert område
På spørsmål om det er realistisk å få regulert området, svarer han at han er usikker. Da med bakgrunn i at det er et frilufts- og rekreasjonsområde, både sommer og vinter, og med lysløyper utover. Likevel tror han det er en 50-50 sjanse til å få det.
– Det er jo en reguleringsprosess med full pakke. Jeg har vært i samtale i det jeg kan kalle en tidlig fase med kommunen. Vi har blant annet diskutert flere lokasjoner, og jeg ser det som positivt at man ønsker etablering i Vardø. Hva man ender opp med til slutt er usikkert, sier Zahl Jonassen.
Samtidig trekker han fram at hans planer også kan sees i sammenheng med reisemålsprosessen til Vardø kommune utarbeidet av Mimir, og kommunens strategiske næringsplan og dens satsningsområder som er fiskeri og reiseliv.
– Menon Economics med Karl-Eirik Schjøtt Pedersen i spissen konkluderte også med at vekst og utvikling av reiselivet i Varanger er satsingsområde i regionen og at vi har et uforløst potensial i næringen, sier Jonassen.
Tidlig fase, men vil ha spaden i jorda innen tre år
Han legger til at man fortsatt er i en tidlig fase, og at det ikke foreligger noe svar per nå. For ham står Skagen øverst på ønskelisten for lokasjon.
– Skagen er en av flere lokasjoner jeg har sett på. Jeg har kontaktet Forsvarsbygg for å komme i dialog med dem og eventuelt kjøpe eiendommen. Jeg gir satsingen i Vardø maksimum tre år og etter det må spaden være i jorda. Ellers skrinlegger jeg det hele, sier han.
Flytter sine prosjekter fra Vadsø til Vardø
Planene som Zahl Jonassen ønsker å sette ut i livet er allerede tegnet og konkrete. Tidligere har han ønsket å realisere konseptet både på Vadsøøya og på Ekkerøy.
– Vadsø kommune har valgt å ikke satse på utvikling av reiselivet og valget stod mellom å flytte prosjektene til Kirkenes eller Vardø. Valget var enkelt da hjertet banker ekstra for Vardø, historien, naturen og ett ekstra pluss er at jeg er glad i folkene som bor der, sier Zahl Jonassen.
Sonderer med både nasjonale og internasjonale investorer
Selv om planene i Vardø fortsatt er i en tidlig fase, er tankene rundt finansiering godt i gang. Zahl Jonassen understreker at dette ikke er et sololøp.
– Jeg har et bredt og stort nasjonalt og internasjonalt nettverk som har vist genuin interesse for planene før pandemien brøt ut. Tidligere er det gjort sonderinger med potensielle investorer og driftsoperatører, forteller Zahl Jonassen.
Han forteller at han var med i en tidlig fase i hotellplanene med Varanger hotell, planlagt ved biblioteket i Vadsø, men at han solgte seg ut fra dette prosjektet.
Ingen helårlige arbeidsplasser per i dag
Zahl Jonassen mener potensialet er enormt stort og at Varanger er det neste Lofoten. Han ønsker ikke ødelagt natur og masseturisme, men flere turister og gjester gjennom hele året.
– Jeg er helt overbevist om at det må være ett til to større reiselivsanlegg som må etableres i Varanger for at regionen vil bli en attraktiv destinasjon med bærekraftig og stabile arbeidsplasser. Et større «lokomotiv» vil trekke de andre mindre aktørene med seg. I våre “mikrosamfunn” er det sårbare små “mikrobedrifter”, med en til tre ansatte og med en omsetning på alt fra 100 000 til 4 millioner kroner. Det er veldig sårbart og skjørt. Per i dag er det få eller ingen som lever av utelukkende av turisme og reiseliv i Nord-Varanger, sier han.
Ikke masseturisme, men høyt betalende
Zahl Jonassens satsning vil rette seg mot høyt betalende turister i «high end-segmentet».
– Det må være bærekraftig på alle mulige måter. Dagens turister i dette segmentet er opptatt av bærekraft og lokal verdiskaping.
Zahl Jonassen er opptatt av lokal forankring og vil søke samarbeid med eksisterende aktører i reiselivsnæringen, og ber andre som ønsker å bli med på laget om å ta kontakt.
– Det hjelper ikke med den turisttrafikken som er i dag. Det holder heller ikke å bare øke den med 10-15 %. Vi må ha en helårlig turistsatsning for at det skal bli butikk og helårlige og stabile arbeidsplasser. Det er helt sikkert, avslutter han.