– Det er ganske utrolig, det som skjer, sier direktøren for fiskekombinatet i Umba, Anastasia Balanina, i en samtale med Murmanskavisen «Murmanski Vestnik».
– Det var mye rosalaks i 2017, men i år er det enormt mye. Fisken strømmer inn i elvene i Kvitsjøen og folk kommer fra hele landet for å fiske. Pukkellaks er navnet denne fisken går under i Norge. Det er forresten bare hanfisken som har pukkel. Den utvikles i gytetida.
Av Svein Hågensen
I den lille landsbyen Umba ved Kvitsjøen er man er usikker på hva som skjer og det er mange teorier. Men det ser ut for at det var et godt år for rosalaksen for to år siden, og russerne kunne registrere veldig mye yngel som gikk ut i havet i fjor. Fisken har ikke vært naturlig i våre nordlige elver tidligere. Den ble hentet fra Stillehavet i 1956 og man har regelmessig sluppet ut fisk i elvene i Kvitsjøen senere.
Gyter hvert andre år
Interessant nok så gyter rosalaksen bare hvert annet år. I Umba har man prøvd med oppdrett uten at det virket, men fisken har akklimatisert seg i Kvitsjøen og Barentshavet likevel. Og nå går den inn i elvene som renner ut i dette området. Atlanterhavslaksen søker instinktivt tilbake til elvene der den ble født, for å gyte. Rosalaksen er annerledes. Den er ikke stedbunden. Den svømmer langs kysten og går opp i elver der den finner det for godt. I år er det det rosalaks overalt. Rosalaksen er en aggressiv liten skapning og ikke lett å bli kvitt. Den blir ikke stort over to kilo.
Og sportsfiskerne strømmer til
I elva Umba som renner ut i Kvitsjøen er fisket lisensiert over en strekning på vel en kilometer, et område der elva går ganske stri. Her står fritidsfiskerne tett, omtrent skulder ved skulder for å fiske rosalaks. De står på broer og langs begge breddene. I området er det nesten umulig å finne parkeringsplasser.
– Folk strømmer til fra nær og fjern. Det er teltplasser i hele området. Folk kommer helt fra Ukraina for å ta del i fiskeeventyret, forteller Anastasia Balanina. Det er tillatt å fiske fra klokken seks om morgenen til midnatt. Resten av døgnet får fisken passere uhindret opp til de øvre delene av elva.
Nå er det ikke bare å komme med fiskestanga klar. Man må kjøpe en lisens, noe som koster 2000 rubler, for å fiske 18 rosalaks. Det er inspektører som passer på. De gjør runden langs elva tre ganger for dagen. I mellomtiden sørger mange for å gjemme ulovlig fangst i bilenes bagasjerom, i frysere og alle andre steder.
De lokale tjener gode penger
I landsbyen opplever lokale handelsmenn og fastboende et lite eldorado. Den voldsomme folketilstrømningen tømmer butikker for matvarer, øl og andre ting. Soveplasser er mangelvare. Alle hoteller og pensjonater i området er fullbookede. Til og med uthus langs veien er tatt i bruk. En huseier i Umba har for eksempel sett muligheten til å tjene noe ekstra ved å leie ut dusjen sin. En ti minutters dusj koster 500 rubler per person.
Men fisken må tas vare på. Et par timer i varmen ødelegger fisken. Noen har derfor med seg frysebokser, kjøleskap og annet til å sikre vinterforsyningen. Andre forsøker å leie seg fryseplass hos lokale beboere. Det er heller ikke lett, for de lokale deltar jo også i fangsteventyret. Fisken prekeveres, saltes og fryses, og rogna saltes. For de lokale beboerne er det penger å tjene på alt.
En ettertraktet matfisk i Stillehavet
Det er fremdeles ikke tillat å fiske rosalaks med garn i området. Noe som irriterer de lokale yrkesfiskerne, der de ser at sportsfiskerne sikrer vinterforrådet sitt. Får sportsfiskerne atlanterhavslaks så må den kastes ut igjen, men Rosalaks kan de ta.
Dette fiskeeventyret varer fra juni til midten av august. Etter gytingen dør hanlaksen. Yngelen vil strømme ut til havet og ved neste oddetalsår kommer de tilbake til elvene og til et nytt eventyr for sportsfiskerne.
I den russiske stillehavsregionen og i Canada og USA ser man på rosalaksen, eller Pink salmon som man kaller den der, som en svært lukrativ og dyr matfisk. Og hvem har vel ikke sett naturprogrammene fra Stillehavet på TV der bjørnene fråtser i denne flotte fisken.
Foreløpig ses rosalaksen på som en ufisk her i norske elver. Kanskje vil det endre seg når vi har lært å behandle fisken på riktig måte?