Med et tokt langs norskekysten skal lostjenesten gjennom 300 år feires og markeres. 35 havner skal få besøk av museumsfartøyet Gamle Oksøy i juni og august. Hele det nasjonale jubileet starter i Vardø førstkommende lørdag. De lokale arrangørene inviterer dermed til folkefest.
I dag jobber rundt 300 loser for å gjøre seilingen langs kysten vår trygg, 24 timer i døgnet – hele året. Det har loser gjort i 300 år. 300-årsjubileumet har fått navnet LOS300. Jubileet skulle egentlig vært i fjor, men ble utsatt grunnet korona.
Bli med og lag folkefest
Maria Bertheussen Skrydstrup fra Varanger Museum Vardø er med i den lokale arrangementskomiteen, sammen med Elisabeth Trondsen Sørnes fra Kystverket, kommandant Roger Hoel ved Vardøhus festning og havnesjef Roar Greier.
– Vi håper mange blir med å lage en folkefest når vi har åpningen av jubileet her i Vardø til helgen. Det vil være et utendørs arrangement med et bredt program, sier Bertheussen Skrydstrup.
Hun forteller videre at de som ønsker kan få komme ombord i Gamle Oksøy som vil ha en utstilling om bord. Vardø fiskarlag og Vardø Røde Kors vil også ha stand og aktiviteter for store og små. I tillegg vil det være servering av mat fra Restaurant og Matfag ved Vardø Videregående skole, jubileumskake bakt av Vanja Jespersen og kulturelle innslag både fra kulturskolen og dansegruppa Ænniti, i tillegg livemusikk av Leonid med band.
Liv i havna
– Det vil bli liv i havna når mange ulike båter vil samles. Både Kystverkets Slepe- og Beredskapsbåt, Losbåt 115, Einar II og Redningsskøyten vil ligge ved kai sammen med museumsfartøyet Gamle Oksøy. Vi får også flere gjester som flys inn til åpningen her i Vardø, eksempelvis direktøren for Kystverket, sjøsikkerhetsdirektøren og losdirektøren, forteller Bertheussen Skrydstrup.
Naturlig valg
At valget på åpning for hele seilasen falt på Vardø, er vel egentlig ganske naturlig. Både når man ser på historien og dagens Vardø som sentrum for nasjonal sikkerhet og beredskap. Helt siden vikingetiden har Vardø vært grensepost og fiskevær.
Skrydstrup Bertheussen trekker fram Vardø og festningens tidligere rolle i forhold til sjøfart. Hvordan Vardø sto sentralt i forhold til seilinger mellom Europa og Nordvest- Russland, Pomorhandelen. Den dag i dag står eksempelvis Grand Hotel som et synlig minne om denne storhetstiden, hvor mange av disse handelsreisende bodde. I dagens Vardø har vi Norges østligste sjøtrafikksentral og har sterk tilstedeværelse av Kystverket.
– Videre har vi hatt Vardø fyrstasjon på Hornøya, hvor mange har hørt den karakteristiske tåkeluren gjennom tidene. Ikke minst hvilken rolle Hornøya har i dag som fugledestinasjon. Vardø har også Norges eneste sjøtrafikksentral som overvåker all risikotrafikk i norske interesseområder i tillegg til en rekke andre oppgaver, sier Bertheussen Skrydstrup.
– Vi håper mange vil komme på Dampskipskaia lørdag formiddag, og åpner jubileet sammen med oss og lager en heidundrende folkefest, sier hun.