Mot slutten av forrige uke kunne man observere ny aktivitet på Vardø Havn sin havneterminal på Dampskipskaia. Blant annet ble det skrudd opp et kunstverk av en fulldimensjonert hval på veggen.
Det er det italienske reiseselskapet SKUA Nature Group som står bak kunstverket. Bakgrunnen er at de nå etablerer seg i Vardø hvor de ønsker å utvikle ulike opplevelser.
Utvider aktiviteten fra Italia og Kongsfjord
SKUAs internasjonale base er i Italia. Tilsammen har de om lag 25 ansatte, fordelt på flere baser rundt om i verden med naturen som salgsvare. Blant annet både i Italia, Spania, Romania og Norge. Hvert sted har sin ulike natursjanger. Varanger og Finnmark har fått salgnavnet Wild Arctic by SKUA. Sjefen selv, Max Biasioli, forteller at de nå ønsker å utvikle større prosjekter rundt Varanger og Finnmark
– I fjor sommer kjøpe vi Kongsfjord Gjestehus som vi vil ha som utgangspunkt for flere av våre opplevelsesreiser. Det er utrolig vakre områder og mye natur, sier Biasioli, som ikke er ukjent med området.
Ikke ukjent med Vardø
Han forteller at han for 20 år siden kom hit til området en til to ganger i året for å oppleve naturen og dyrelivet.
– Jeg har en lidenskap for regionen og Vardø er kjent for meg. Hornøya er virkelig et berømt fuglefjell og nå jobber vi med hvordan vi skal koble sammen Kongsfjord og Vardø, sier Biasioli.
Vil selge opplevelser med hval og sjøfugl
Deres salgsvare vil være ulike turer gjennom hver uke med RIB. Blant annet hval- og fuglesafari står på produktene de vil selge. Kundene de henvender seg mot er de naturinteresserte og naturfotografer.
– Vi har tre RIBer som vi vil bruke. En stasjonert i Kongsfjord og en i Vardø, i tillegg en som vi vil leie hos Vardø Havn. De har vi et godt samarbeid med, både tidligere og nåværende havnesjef, forteller han engasjert.
På lag med naturen og lokalsamfunnet
Videre forteller Biasioli at det er veldig viktig for SKUA Nature Group å drive bærekraftig, og reiseliv på lag med naturen og i takt med lokalsamfunnets verdier. Deres lokale kontakt og koordinator i Varanger er Kate Utsi som har bidratt med lokal- og kulturkunnskap.
– Vi er også åpne for samarbeid med andre reiselivsaktører og lokale dersom noen ønsker det. Da er det bare å ta kontakt. Vi tar også imot ideer og er åpen for dialog for hvordan vi kan bidra inn i lokalsamfunnet. Vi ønsker å lære og ta i bruk lokal kunnskap og kultur, og vet at fiskeriene er viktige og alt henger sammen med den, sier Biasioli.
I havneterminalen har de leid seg lokaler hvor det skal bli kontorer og besøkssenter. De håper også å få utstillinger som vil være åpen for alle og en del informasjon om sjøfugler utendørs.
Varangerhalvøya fra sjø er fantastisk
Han forteller at de planlegger utforsknings- og opplevelsesturer mellom Kongsfjord og Vardø. Hvor turistene kommer til Vardø med båt, før videre en minibuss vil ta de med videre til Varangerbotn, Tana og Auster-Tana, før de er tilbake i Kongsfjord.
– Det å se landskapet og Varangerhalvøya fra sjø er fantastisk. Vi holder på å utvikle et samarbeid med bl.a. det franske selskapet Valhall med hovedbase i Troms om hvordan vi kan styrke og forbedre tilbudene til turistene, sier han.
Hvordan årets sesong vil se ut er usikkert. Allikevel legger Biasioli til at fra juni vil de tilby opplevelser til de som kommer. De har hatt noen prøveturer og de gleder seg til å komme i gang.
– Det vil nok i likhet med i fjor være mange norske turister som kommer under årets sesong. Reiselivet kan være litt usikkert, men vi håper det tar seg helt opp til sesongen 2022, avslutter han.