Ullteina AS som driver med plantefarging av garn basert på lokale planter og ugress har nå investert i eget lokale. Etter å ha stått tom i mange år kan man endelig se lys i den gamle Narvesen-kiosken.
Ullteina har som visjon å ivareta historiske fargeteknikker og bruke farger fra lokale planter. Anne-Line Karlsen forteller at hun i første omgang vil flytte plantefargingen til lokalet og ha et lite fabrikkutsalg for egne varer. Men først må lokalet som ble kjøpt for 400.000 kroner gå gjennom en oppgradering.
Plantefarging og fabrikkutsalg
– Kiosken har jo stått tomt i 10 år og det bærer preg av å ha stått tomt. Allikevel er det i ganske bra stand og nå skal lokale entreprenører bidra med oppgraderingen. Når det er gjort og benker er kommet på plass, kan plantefargingen flyttes hit, sier Karlsen.
Lokalet vil også innredes slik at hun kan ha fabrikkutsalg, og på sikt vil Ullteina også ha kurs i plantefarging. I tillegg til plantefarget garn vil det bli solgt ufarget garn, slik at man kan ha muligheten til å prøve seg selv hjemme.
Ingen som Ullteina
I dag får Ullteina ufarget garn fra Hillesvåg, men på sikt ønsker man også å få kjøpe ull til fargingen fra lokale bønder. Hun forteller også at det ikke er noen bedrifter hverken i Norge eller Norden som driver på måten Ullteina har tenkt, med bruk av lokale planter.
– Det finnes en bedrift i Lofoten som driver med farging, men de bruker indigo og krapp som ikke er naturlig hos oss og må importeres.
Maskiner å leke seg med
Karlsen er maskiningeniør av yrke og drømmen er å få et eget spinneri inn i lokalet.
– Telespinn har et minispinneri med 5 ansatte, så det er uten tvil muligheter på sikt, sier Karlsen som gjennom Ullteina vil skape sin egen arbeidsplass. Jeg håper jo på å få noen store maskiner å «leke» meg med, sier hun muntert.
Når bedriften er på plass ønsker Karlsen også at Ullteina kan ta inn lærlinger på sikt, både innen spinnerifaget og fargerfaget.
Ugress som ressurs
Karlsen håper også på kommunal næringsstøtte til den miljøvennlige næringsutviklingen og det Ullteina omtaler som en mer klimavennlig tekstilindustri i fremtidens Norge. Det er ingen tvil om at Ullteina gjennom sitt konsept har truffet en kjerne som er enestående i sitt slag, samtidig som den bevarer en viktig kulturarv og kunnskap om bruk av planter. Ikke minst det at noen ser nytten og tar i bruk den uutnyttede ressursen ugresset og plantene rundt oss innehar. Og kundene?
– Det gikk en god del før jul, overraskende mye, smiler Karlsen. I tillegg har vi laget egne mønstre og får henvendelser fra hele landet. Nå skal vi få ting på plass og bygge markedet videre, sier hun.
Vardøvotten og «Velferdsjakken»
Et av mønstrene Ullteina har laget og strikket modeller av er Vardøvotten, som har blitt veldig populær. Forståelig nok når man ser hvordan de naturlige fargekombinasjonene harmonerer og er behagelige for øyet.
– Modellene vil vi ha utstilt og mønstrene selges med garnet. Når vi lanserte Vardøvotten fikk vi kjemperespons og har solgt garn og mønster over hele landet, forteller Karlsen.
Vardøvotten som er designet av Ullteina er i farger høstet fra naturen. Votten finnes både i dame og herreversjon. Det unike designet gjenspeiler blant annet kommunevåpenet som består av en sol, båter og en torsk. Ser du etter på Vardøvotten så er det fisk på tommelen. Dette er altså en vott som gjenspeiler Vardø og kystkulturen generelt. Vardøvotten består av fargene skarp krøkebærgul og geitramsgrå. Fargene er fra urten geitrams og krøkebær (krekling) som tilhører lyngfamilien.
I tillegg har de laget «Velferdsjakken». Denne er en lett jakke, som er strikket i deres flotte solgule garn farget med krøkebær.