Det ble meldt inn totalt 1182 forslag til Den Kulturelle Skolesekken (DKS) Troms og Finnmark for skoleåret 21/22. Av disse er «Med kjærlighet til havet» fra Kystopprøret, sammen med ca. 100 andre forslag, antatt som produksjoner, og som vil utgjøre neste skoleårs program. Det opplyser Troms og Finnmark Fylkeskommune (TFFK).
«Med kjærlighet til havet» blir første gang vardøværinger deltar i Den Kulturelle Skolesekken. Produksjonen vil kunne bestilles av grunnskoler i Troms og Finnmark som del av kulturarv-tilbudet i DKS.
Med kjærlighet til havet
«Med kjærlighet til havet» er et unikt formidlingsprosjekt med fokus på kystkultur og fisk som samfunnsbærer. Målet er å styrke kontakt og tilhørighet mellom deltakerne og havets liv – vekke en kjærlighet til havet. Teamet består av dramapedagogen Torbjørn Eriksen og næringsmiddelteknolog /samfunnsutvikler Eva Lisa Robertsen.
I prosjektbeskrivelsen står det følgende:
I mange tiår har, distrikt og samfunn langs kysten og i nord vært preget av fraflytting og nedgang. Særlig en negativ utvikling innen fiskeri har ført til nedgangen. Samtidig som ressursene i havet ikke skaper like mye aktivitet og samfunn har forvitret, er kystkulturen og folks nære forhold til havet svekket. Det er i dag slik at mange lokalsamfunn har en hel generasjon som har «mistet» nærheten, kunnskapen og kulturen til havet. Dermed er mye immateriell kunnskap og kultur i ferd med å gå tapt. «Med kjærlighet til havet» vil aktivere barn, unge og hele samfunn til å på nytt se potensiale i havet og ressursene rundt seg og snakke om det sammen.
I den praktiske gjennomføringen vil det bli både lek og aktiviteter rettet mot fisk, hav og kystkultur. Alt fra lokalproduserte fiskekaker og fortellerstund til opplæring i ulike fiskeslag og grunnleggende behandling av fisk. Alt vil kunne tilpasses for alle skoletrinn samt videregående skole.
Løfter frem en viktig del av kulturarven vår
– Profesjonelle utøvere, produsenter og formidlere av kunst og kultur kan melde inn forslag til Den kulturelle skolesekken. På bakgrunn av innkomne forslag blir det valgt ut produksjoner som skal inngå i det lokale DKS-programmet. Det er produsenter og programmerere i fylkene og/eller kommunene, i samarbeid med lokale fagutvalg, som beslutter endelig program, forteller Bernt-Johnny Bertheussen i TFFK.
Det ble meldt inn totalt 1182 forslag til DKS Troms og Finnmark for skoleåret 21/22, og blant disse finner man altså «Med kjærlighet til havet».
– «Med kjærlighet til havet» løfter frem en viktig del av kulturarven vår, både langs kysten og her i nord. Gjennom formidlingsform og fokus på opplevelse får elevene en introduksjon til og/eller økt eierskap til denne kulturarven. Samtidig settes viktige tema som bærekraftig utvikling inn i en lokal og forståelig sammenheng for elevene. Ikke minst er produksjonen turnébar, hvilket gjør at den kan nå ut til elever på tvers av fylket, sier Bertheussen.
Har allerede prøvd konseptet
Torbjørn Eriksen og Eva Lisa Robertsen forteller at de allerede har gjennomført opplegget på småtrinnet ved Vestre Jakobselv skole og Vardø skole med stor suksess. Nå står mellomtrinnet for tur.
– Vi er veldig takknemlige for å ha fått muligheten til å ha opplegget i Vardø og Vadsø. I utarbeidelsen og gjennomføringen av opplegget vil Kystopprøret rette en stor takk til Vardøbruket og Vardø Fiskeriservice som har gitt oss og barna fisk, i tillegg Knut Bye Kolonial for fiskekaker, sier de.
Til høsten skal «Med kjærlighet til havet» gjøres tilgjengelig for alle skoler i Troms og Finnmark som et bestillingsopplegg gjennom Den Kulturelle Skolesekken.
– Det er utrolig morsomt og kult at vi nå kan tilby dette til flere. Det viser at det er en viktig kulturarv som trenger mer oppmerksomhet for dagens barndom og hverdag. Vi vil sørge for at det ikke bare er en historisk arv, men en levende kulturarv, både i nåtiden og framtiden. På sikt vil vi utvikle konseptet videre, noe vi også gleder oss til, sier Eriksen og Robertsen.
For Kystopprøret betyr dette også at etter å ha drevet 100 % frivillig siden oppstarten i 2017, vil man nå kunne ha deltidsansatte og gi organisasjonen inntekter på nye måter for videre utvikling og folkelig engasjement på ulike måter.
– «Med kjærlighet til havet» har vi utviklet gjennom flere år med ulike arrangement, og det ble til under fortellerfestivalen Tenning vs. Kystopprøret i 2018. Barna har hatt et utrolig stort engasjement, de er nysgjerrige og spørrelystne, reflekterte om framtiden og hvordan man skal ta vare på naturen og havet, forteller de.
– Når vi tar med fisk inn i skolen våkner de til, de er ivrige med filetkniven og fiskekakene går ned på høykant, sammen med fiskehistorier hvor fisken bare blir større og større. For oss er målet å vekke en kjærlighet til havet, fisken og kysten. At både barn og voksne skal snakke om fisken i de mange hjem. Vi håper at selv om kanskje minnene til barna om den første havets time vil falmes med tiden, vil den aldri viskes ut.