Vardø har uendelig mange år med tradisjoner innen fiskeri, og inntil nylig lå Vardø i arktisk klimasone, så hva ville vel være mer naturlig enn å produsere et ekte arktisk havsalt? – Barentshavet har i uminnelige tider gitt den beste fisken, selvfølgelig må man ha salt fra de samme farvann, sier gründerne.
Det hele startet etter inspirasjon fra et lite skotsk selskap som produserer havsalt med samme metode. For dette handler ikke om å koke sjøvann for å utvinne de velsmakende krystallene. Dette er en tilnærmet klimanøytral produksjon som bruker minimalt med energi, og som samtidig gir en ekstra god smak på saltet.
Fra Skottland til Vardø med egne penger
I begynnelsen prøvde Kai Arne Sandbakken og Dan Tore Jørgensen å lage havsalt ved bruk av kunstig oppvarming. Kort fortalt ble en stor kjele med sjøvann ble varmet opp slik at vannet fordampet og saltet ble igjen. Enkelt og greit, men energikrevende og det ga ikke like god smak.
Så fant de et lite selskap i Skottland som soltørket sjøvannet, og dermed var det klart. Slik skulle de produsere salt i Vardø også. For hva ville vel være mer naturlig enn å soltørke noe i det kalde og fuktige Vardø? Sandbakken og Jørgensen tok det som en utfordring og satte i gang.
De tok kontakt med skottene og fikk noen tips på veien, og gikk deretter inn med egne penger i prosjektet. Det ble ikke søkt om offentlig støtte ettersom de ville gjøre en prøveproduksjon først, og sommeren 2020 ble første høsting gjennomført.
– Det hadde nok vært greit med litt offentlig støtte, for utstyr godkjent for matproduksjon er ikke akkurat billig, men så langt har vi klart oss, sier saltgründerne.
– Det er godt at Sandbakken er kokk av yrke og har peiling, slik at han har full kontroll på at alle regler og krav til matproduksjon blir fulgt, sier Jørgensen.
«Ekte» arktisk havsalt
Ettersom Arctic Salt AS i Saltstraumen kaller seg nettopp det, ville vardøværingene sende et lite humoristisk stikk i den retningen. For Saltstraumen lå jo ikke i arktisk klimasone. Derfor står det også «Genuine arctic sea salt» i logoen.
Sjøkryst ble navnet på saltet, og kommer naturligvis fra ordene sjø og saltkrystaller.
– I dag skal jo nesten alt hete noe med «Varanger», «Barents» eller «Arktisk» og det blir for kjedelig, sier Jørgensen.
Velsmakende julegaver
Opprinnelig var tanken å selge den første produksjonen på Julemarkedet på Vardøhus Festning, men det skulle bli mange skjær i sjøen. Pandemien satte en stopper for julemarkedet og dødsfall i familien snudde opp-ned på alle planer.
Likevel ble det produsert flere kilo salt som ble solgt før jul. Noen skulle gi i julegave, andre ville bare teste produktet – og noen endte med å gi Sjøkryst til seg selv og fant noe annet til de som egentlig skulle få det i julegave. For saltet smakte overraskende bra, og tilbakemeldingene har vært svært gode.
Det er kanskje mange som tror at salt er salt, men det er det altså ikke, ifølge gründerne.
Kai Arne Sandbakken er for øvrig godt kjent fra før for sine lokale og «jævlig» kortreiset produkter, som han selv kaller dem. Geleer, oljer, julegløgg og andre godsaker basert på ingredienser fra nærområdet.
Snart begynner sesongen igjen
Våren nærmer seg, og det er ikke lenge før Sandbakken og Jørgensen starter opp produksjonen igjen. Og noen endringer blir det fra i fjor.
– Vi lærte mye fra første runde, og vil gjøre noen endringer i produksjonen i år. Å soltørke sjøvann for å utvinne salt er nok ikke så enkelt som man kanskje skulle tro, sier de.
I tillegg er det svært tidkrevende, og per i dag en smule komplisert når sjøvannet skal hentes. For det er ikke bare å fylle dunkene i fjæra, nei til dette saltet brukes det sjøvann av beste kvalitet. Og det er det samme vannet som Vardøbruket bruker i sjømatproduksjon.
Én ting Sandbakken og Jørgensen skulle ønske å få på plass, er et større og bedre drivhus til produksjonen.
– Vi må se an hvordan vi eventuelt skal løse dette, både økonomisk og praktisk. Et passende stort og solid drivhus er ikke akkurat noe man kjøper med lommepenger, sier de.