Vardø Fiskarlag sendte høringssvar til Fiskeridirektoratets forslag til regulering av fangst av kongekrabbe i 2021. Høringssvaret er tidligere trykket i sin helhet i Østhavet. Høringen har skapt stor debatt blant fiskerne, og særlig i Øst-Finnmark.
– Vi har svart på kongekrabbehøring og uttrykt vår mening om flere momenter i forslaget fra fiskeridirektoratet, sier leder i Vardø Fiskarlag Viktor Hansen.
Fiskarlaget mener at med den nye reguleringen utfordres prinsippet om at det er de som er mest plaget som skal ha førsteretten til å høste av ressursene. Vardø Fiskarlag mener at sammenhengen mellom plager og rett til å fiske kongekrabbe må opprettholdes.
Kongekrabbefisket skulle kompensere for alle disse plagene. Når man nå går bort fra dette prinsippet, og også inviterer inn fiskere som ikke har disse plagene med kongekrabbe, så svekker man mulighetene for lønnsom drift for alle fiskerne i Øst-Finnmark, påpeker fiskarlaget i sin høringsuttalelse
– Nå vil fiskerne fra Vest-Finnmark komme og fiske krabbe her. Ja, ok de kan komme hit og fiske, men da må det stilles de samme kravene. Blant annet burde de fiske for en gitt verdi i øst. Slik det blir nå, kan de fiske bekymringsfritt i vest, uten å plages med kongekrabben og likevel få høste av kongekrabben her i øst.
Omdiskutert omsetningskrav
Særlig hvor høyt omsetningskravet skal ligge på har vært diskutert. Med dette menes hvor mye fisk som må leveres for å få rett til å delta i krabbefisket. Fiskarlaget mener krabbekvoten skal graderes ut ifra hvor stor andel av øvrig fangst som er levert i kvoteområdet.
– I krabbehøringen har vi lagt oss på krav et krav om å fiske for 300 000, mens det i selve høringen foreslås krav 300 000,- til neste år, for så å øke kravet til 400 000,- i 2022 og 500 000,- i 2023, sier Hansen.
Fiskarlaget sier kravet om å levere fisk for minimum kr 300 000 i det kvoteregulerte området, må gjelde samtlige deltakere i det kvotebelagte krabbefisket.
– Begrunnelsen for dette er at det er først og fremst vi fiskere som lever av det. Dermed vi som plages av krabben i det vanlige. Vi har eksempelvis mye tap på line grunnet krabbe og rognkjeksfiske umulig. For oss er det viktig å ikke sette kravet for høyt. Det er mange små båter i Vardø. Det kan være et år med dårlig fiske, lave kvoter og mye uvær. Dette kan føre til at man ikke klarer kravet om det settes for høyt. Når vi svarer på høringen, er det fra Vardøs ståsted og med et ønske om lys i husan og størst lokal verdiskaping. Andre foreninger får svare for sitt samfunn, sier Hansen på vegne av fiskarlaget.
Mener det må en differensiering til
Fiskarlaget mener det også må en rettferdig differensiering mellom blad A og blad B. Fiskerne på blad B er de som har fiske som hovedinntekt. Det er også her tyngden av fiskere i Vardø er registrert forteller Hansen.
– Det er rett og slett ikke riktig at en som eksempelvis har sin hovedinntekt i Nordsjøen, skal høste like mye krabbe som oss som har fiske som hovedinntekt. Vi mener de på blad A bør få halv krabbekvote og størst andel kvote må tildeles de som lever av fiske.
– Her må man også tenke at når alle fiskerne fra vest skal inn i fisket. Det er det mange på blad A. Om de skal delta vil de kunne få full krabbekvote. Det blir mange det skal fordeles på da, og mange som allerede har sin hovedinntekt på land, forteller han.
Mobile kjøpsanlegg
Vardø Fiskarlag støtter Fiskeridirektoratets forslag om å innføre forbud mot å benytte mobile kjøpestasjoner ved landing og omsetning av kongekrabbe der det finnes faste mottaksanlegg. De mener også det bør kunne gis dispensasjon til mobile kjøpepunkt der det er uforholdsmessig langt til faste mottaksanlegg.
– I dag er det mange mobile kjøpsstasjoner, det sies at det er like mange mobile som faste anlegg. Disse er vanskelig å kontrollere og i tillegg er det en konkurranse for de faste anleggene langs kysten, sier Hansen.
– Vi mener man må redusere de mobile og heller styrke de faste anleggene. Hovedgrunnen vår for dette er at vi ønsker at verdiøkningen og verdiskapingen skal skje så lokalt som mulig. Man kan jo tenke seg en mobil kjøpsstasjon som fyller opp bilen med kongekrabber og kjører til Trondheim. Da skjer verdiskapinga der i stedet for i lokalsamfunnet.
Ønsker mer kontrollvirksomhet
Utviklingen innenfor fiskerikriminalitet er noe som bekymrer fiskerne i Vardø. De ønsker økt innsats mot uregistrert fangst og mer kontrollvirksomhet.
– Det er viktig at kontrollmyndighetene får tilført tilstrekkelig med ressurser for å fjerne de som driver med ulovligheter innenfor næringen. Særlig gjelder dette Analyseenheten i Vardø. Vi mener analyseenheten bør få ekstra ressurser slik at de kan ha en ekstra person som kan se på alt av AIS og slik få større kontroll, sier Hansen.
Det er særdeles viktig er det å tilføre større ressurser til Analyseenheten i Vardø, slik at man kan avdekke mistenkelig adferd på et tidligst mulig tidspunkt, for slik å ha kunnskap om hvor man mest mulig effektivt kan sette inn kontrollressursene på «kaikanten», heter det i høringsuttalelsen.
Videre mener fiskarlaget at det må innføres nye og kontrollerbare rapporteringsrutiner for aktører som får tildelt kvoter i turistfiske. Det er viktig at fangst av kongekrabbe utøvd på turistkvoten må underlegges samme rapporterings- og kontroll som aktive fiskere. Landingsseddel må skrives ved landing, og innrapporteres til salgslaget på linje med annen fangst.
– Vi er helt klare på at turistfiske må være underlagt samme kontrollordning som oss fiskere. Blant annet det å måtte skrive landingsseddel og levere fisken på ordinær måte, sier Hansen.
Vil dokumentere krabbeplagen
Fiskerne i Vardø plages stort sett hele året med kongekrabbe og mener denne utviklingen blir verre år for år. Lønnsomheten i det vanlige fiskeriet, utenom kongekrabbe, har derfor blitt betydelig svekket de seneste årene heter det i uttalelsen.
-Vi ønsker nå å få mer forskning på krabben. Spesielt effekten den har på linefiske og fiskerier som tidligere var lønnsomme. Slik som eksempelvis rognkjeks. Linefiske med botnline er også blitt vanskelig grunnet krabbe og det blir også verre år for år, sier Hansen og avslutter.
-Det er på høy tid at ødeleggelsene og plagene vi fiskerne har med krabben blir dokumentert, og at dette ikke bare er «synsing» fra oss fiskerne.
Fiskarlaget avslutter sin høringsuttalelse med en henstilling til at de må settes av midler til et forskningsprogram, som kan utføres av forskere i samarbeid med fiskere og for eksempel Vardø Videregående Skole, for å hente inn kunnskap om hva som skjer i økosystemene påvirket av kongekrabbe, samt omfanget av konsekvensene dette har for fisket i Øst-Finnmark.