– Jeg har tenkt på det en god stund og har hatt lyst å prøve dette lenge. Mamma drev med plantefarging. Planen etter hvert er å få et eget spinneri her i Vardø og utnytte lokale ressurser fullt ut. Både gjennom ugress som vi har nok av og ull fra de lokale bøndene, sier Anne-Line Karlsen.
Anne-Line har drømmen og planene klare og vet hva hun vil. Prøveproduksjonene for firmaet sitt Ullteina AS er gjennomført og hjemmefarget garn er allerede til salgs. I mange utrolig flotte og naturlige farger. Enn så lenge får hun garn fra Hillesvåg. Hun håper på sikt å kunne kjøpe ull fra de lokale bøndene og ha et eget spinneri.
Håper på eget spinneri
– Nå kjøper jeg spunnet uvasket garn fra Hillesvåg. Her i Vardø blir det farget med bruk av ugress og planter som vokser rundt oss, sier Anne-Line.
Hun håper å få på plass et eget spinneri, slik at hun får laget produkter med bare lokale ressurser.
– Tanken er å få på plass et eget spinneri og at jeg kan kjøpe all ull lokalt. Det er så mange som skal satse på og, så stor oppmerksomhet rundt, reiseliv. Jeg mener man bør satse mer på småindustri hvor man kan utnytte lokale ressurser. Dette vil kunne gi mange ulike arbeidsplasser her i lokalsamfunnet vårt.
– Er det noe vi har nok av så er det ugress
Karlsen håper på sikt at hun vil kunne leve av garnproduksjonen og at det vil kunne gi flere arbeidsplasser.
– Det er absolutt potensial i dette. Folk blir mer og mer bevisste rundt lokalproduserte og kvalitetsprodukter. Ikke minst er dette produktet kortreist og miljøvennlig. Det er et produkt med mange historier og med «sjel i seg».
Fargeprosessen er i flere ledd. Om sommeren plukkes det ugress og planter i store mengder. Disse fryses ned til bruk ellers om året.
– Er det noe vi har nok av så er det ugress. Flere har sagt «Bare kom å ta hagen min først», ler Anne-Line.
Imponerende kunnskap om ugress og ull
Hun forteller at blant annet hundekjeksen er kjempebra å bruke til farging av ull. Men også løvetann, krøkebærlyng. Plantene som brukes kommer på rams.
– Reinfann ble tidligere brukt mye som fargeplante. Denne gir en lys farge og er en plante som folk har i hagen sin. Høymol er en annen. Den vokser som ugress overalt og gir en skikkelig gul farge. Løvetann gir grønn og bladene på rabarbra er bra å bruke til farging, forteller Anne-Line ivrig.
Alle de flotte fargene og kunnskapen om planter og farging er imponerende. Hun fortsetter med å fortelle om prosessen.
– Etter å ha samlet planter, kokes plantene ut i gryter. Deretter har man garnet i. Da er det viktig å følge nøye med varmen. Man varmer opp og kjøler ned forsiktig. Det er viktig å passe på varmen så ikke ulla toves.
Endelig noen som ser nytten i hundekjeksen
Hundekjeksen er noe mange ser på som en pest og en plage. Her er det endelig noen som ser nytten i den. Fargene er utrolig flotte og naturlige og i så mange ulike nyanser.
Det er ingen tvil om at man bør se mer på bedrifter som ser verdien i de uutnyttede ressursene som er rundt oss i samfunnet. På hvordan disse menneskenes engasjement, kunnskap og interesse kan brukes til å skape noe mer, noe nytt og annet. Ikke bare er det kult og imponerende, men det er velkomment.
Produktene som Anne-Line skaper, er noe som er særegent for Vardø, produkter som forteller en historie. Organiske, miljøvennlige og kortreiste. Produkter som er behandlet med kjærlighet og lokal kunnskap. Det er å håpe man ser mer av dette. Det er noe som på sikt vil kunne gi mange særegne, ulike og spennende arbeidsplasser i samfunnet.