I om lag 20 år har Bjarne Riesto vært fotograf på heltid. Mange av oss har med glede kunne sett Varanger og verden gjennom Riestos stemningsfulle bilder. For tiden har han utstilling hos Henry Hansen Optikk, hvor man også har muligheten får å sikre seg noen blinkskudd. Vi har tatt en prat med både Riesto og optiker Hansen. Her fikk vi klarsynte meninger og historier.
Selv om vi befinner oss hos en optiker og i en brillebutikk, kan øynene nyte utstilte kunstverk. Konseptet er at alle som kjøper briller i november og desember er med i trekningen av et fritt valgt bilde med ramme fra Riesto.
Det er ikke første gangen det er utstilling i butikken. Bygget fikk familien som erstatningsbygg etter krigen, etter de hadde hatt to andre tomter som hadde blitt bombet. Tidligere har det huset fotoatelier og andre butikker.
– Jeg husker kjelleren fra jeg var liten gutt. Der var det alt mulig. På sørsiden var det poteter og nordover leker, sier optiker Kjell Hansen og mimrer tilbake.
Mange kunder fra Vardø
Nå har de i lang tid gjort verden klarere for mange i Varanger, også i Vardø.
– Vi har mange kunder fra Vardø innom her. I tillegg tar vi turen jevnlig til Vardø, både for synsundersøkelser, linsekontroll og brilleuttaking. Det vil vi også gjøre i desember, sier Hansen.
Det er gjerne blitt en trend at man har flere par briller. Espen Holmgren i butikken sier det slik.
– Det er gjerne mange som har mange par sko, til ulike anledninger. Man må huske på at briller og hva du har midt i ansiktet har mye å si på hvordan folk oppfatter deg. Derfor tenker vi det er viktig at vi kan gi best mulig hjelp og veiledning til å finne briller som passer til de ulike personene og kundene våre.
Samarbeid
Optiker Kjell Hansen var den som inviterte Riesto inn i butikken.
– Det er en gruppe som har slitt ekstra under koronapandemien. Det er kunstnere, slik som Bjarne. Derfor synes vi dette kunne være koselig å gjøre, sier Hansen.
Hansen håper flere kan ta inspirasjon av samarbeidet de har mellom kunstnere og næringsliv.
– Når de ikke kan reise ut å ha utstillinger på samme måte, er det fint å lage lokale samarbeid. Her får han selge bilder og bildekalendere vederlagsfritt. Vi synes det er fint å kunne støtte opp om kunstnere på denne måten, avslutter Hansen.
Fra hobby til jobb
Bjarne Riesto har i lang tid jobbet som fotograf på heltid.
– I begynnelsen var det en hobby, så bar det mer preg av jobb. Det endte med at jeg sa opp fast jobb i Aetat og ville prøve å leve som fotograf. Jeg trodde ikke helt det skulle gå, men det har funket hittil. Selv om det ikke er til å bli rik av, smiler og ler Riesto.
Varanger er spennende
Gjennom tiden har han hatt mange utstillinger, utgitt bildebøker og kalendere, og flere vil komme. Han fotograferer mest landskap, men også tidvis mennesker på forespørsel.
– Varanger er et spennende sted å jobbe med. Noen tenker kanskje om at har du vært et sted og fotografert så er du ferdig med det stedet. Men for meg er det å forsøke å beskrive stemningen rundt. Det å skape levende og bilder som forteller og gir noe mer. For meg blir det at den steinen er ikke bare en stein. Det er noe mer enn bare den fjæra. Alt representerer noe. Jeg forsøker å fotografere hvordan alt endres etter lys, årstid, vær og så videre. Det er ikke bare bilder for dokumentasjon, men å fange stemningen.
Favoritter i Vardø
Riesto har også noen favorittsteder i Vardøområdet. Særlig innover mot Hamningberg har han noen steder han alltid stopper når han tar turen, slik som i Næringsbukta, i Persfjord og i Sandfjord. Ikke minst er Hornøya et sted han stadig vender tilbake til. Her har han også hatt workshops med fotografer fra hele verden.
– Første workshop hadde jeg vel for om lag 15 år siden. Noen fototurister bestiller disse eksklusivt og det er utrolig artig. Her får man fortalt folk om området, klima, stedet og menneskene som bor her. Samtidig veilede om hvordan man skal oppføre seg i naturen, sier Riesto.
Døden for Hornøya?
Samtidig reagerer fotografen på det omdiskuterte forslaget fra fylkesmannen om bl.a. innskrenking av ferdsel på Hornøya.
– Jeg håper ikke forslaget om de strenge restriksjonene vil være døden for Hornøya. Jeg tror innskrenking er helt feil, og det er ikke menneskene og turister som er problemet for fuglebestanden. For 20 år siden så man ikke ørn og det vrimlet av fugl. Nå er ørnesituasjonen en helt annen.
Fotografen som har fulgt Hornøya i mange år mener man heller bør sette inn andre tiltak.
– Slik forslaget ligger i dag gjør man det for strengt og det kan virke mot sin hensikt. Om man vil begrense, kan man heller se på å sette rammer for antall personer på øya samtidig og gjennom sesongen. Eller at de som besøker øya må følge stien eller med guide. Gjennom et godt samarbeid med kommunen, næringsliv og natur vil man kunne få kontroll over situasjonen, avslutter Riesto.