Det har lenge vært diskusjoner om å få på plass en ordning for å gi flere ungdommer mulighet å prøve fiskeryrket. Etter kommunens budsjettvedtak for noen uker siden, skal det nå skal det nå bli en mulighet for flere å ta del i ungdomsfiskeordningen.
– Vi som kommune vil rette fokuset enda mer mot havet. Vi mener det er viktig å styrke forankringen både innen kulturen og holdningene mot hav, kyst og fisk, sier ordfører Ørjan Jensen (Mdg).
Har satt av 200 000 til ordningen
Ungdomskvoteordningen gjelder for de som er mellom 12-25 år og hvor man har mulighet til å tjene 50 000 kroner i løpet av sommeren. Gjennom en kommunal ordning vil man nå altså sørge for å gi flere muligheten til å teste fiskeryrket.
I vedtaket heter det at kommunen ønsker å satse på unge fiskere og ungdomskvote. Dette mener man er et godt redskap for å komme i gang og for å forstå hva fiskeryrket består av. For 2021 har kommunen satt av 200 000 kroner for å leie fartøy med mannskap slik at man kan få etablert en ordning med ungdomskvote i Vardø. Ordningen skal finansieres av næringsfondet.
Modell fra Gamvik
Kommunen har valgt å støtte seg på en lignende modell som tidligere har vært kjørt med stor suksess i Gamvik.
– Vi har sett litt på hvordan de har valgt å organisere dette i Gamvik og brukt deres erfaringer i hvordan vi ønsker å løse dette i praksis, sier Jensen.
Han forteller at tanken er å leie en skipper og en båt lokalt. Deretter å kjøre to puljer av åtte ungdommer, altså totalt 16 ungdommer.
– Vi tenker så at det blir en rulleringsordning innad i puljene, hvor fire skal få være med på havet og fire som er på land for å egne og gjøre landarbeid.
Ordføreren legger til at jo flere vi får til å ta ungdomskvoten, dess større kvantum kommer opp og man får større aktivitet i sommermånedene.
Håper på å styrke rekrutteringen
– Dette er et spennende prosjekt og en flott mulighet for ungdom. Gjennom denne typen sommerjobb kan vi gi de unge en større forståelse av hva vi som samfunn lever av. Samtidig kan dette være startskuddet for at noen blir selvstendige næringsdrivende i framtida. Ja, og selvsagt er formålet å styrke rekrutteringen til fiskere i kommunen, sier Jensen.
– Vi har sett at de ungdommene som har deltatt i Vardø, gjerne er barn av de som har egen båt. Når vi nå som kommune går ut med denne typen ordning vil vi åpne opp for, og favne om, de som ikke har foreldre som er fiskere.
Varierende deltakelse
Tallene fra Fiskeridirektoratets statistikkavdeling viser varierende deltakelse i ungdomsfiskeordningen de siste årene. Dermed vil kommunes vedtatte ordning, dersom man lykkes, være en god ordning for å få flere til å delta.
Seniorrådgiver Grete Heegaard i Fiskeridirektoratet sier følgende til Østhavet.
– Vi har kun registrert fangst på ungdomsfiskekvoten i Vardø kommune i årene 2005, 2008, 2010-2012, 2016 og 2020. For den perioden som er etterspurt er det derfor kun registrert fangst i 2020. Vedlagte tabell viser deltakelse og fangst fordelt på kjønn i 2020.
Fangstår 2020 | ||
Kjønn | Antall fiskere | Fangst i kilo rundvekt |
Kvinne | 4 | 6 941 |
Mann | 3 | 5 495 |