– Dette er noe av det som har berget oss her oppe. At kommunen støtter videreutvikling og styrkning av servicetilbud for fiskere og båter er kjempegreier. Det sier Tobias Fredriksen på Josberg, en 70 fots autoline- og garnbåt fra Napp i Lofoten. Nybåten har sin første sesong og de skal ro fra Vardø rundt en måned til.
– Servicetilbudet vi får her, blant annet fra Robertsen Sjøservice, gir en trygghet til båtene som kommer oppover hit. Det er skikkelig bra og gull verdt at man velger å satse på dette.
Slipp for kystflåten
Frode Robertsen selv smiler fra øre til øre. Kun få timer tidligere har næringskomiteen innvilget han 600 000 kroner i støtte til etablering av slipp ved sin forretningseiendom.
– Jeg må begynne med å rette en stor takk til kommunens politikere i TNPK som har innvilget meg støtte og som satser på fiskeri og servicenæringene rundt det. Det er stort, og det betyr utrolig mye. Jeg satser nå på å få etablert en slipp for kystflåten, for båter opptil 40-60 tonn, nedenfor her. Med kommunens støtte blir det nå en realitet, sier Robertsen.
Nytt og viktig tilbud for kystflåten
Slippen blir et nytt tilbud til kystflåten i Vardø og Varanger, og kundegrunnlaget er tilstede.
– Det har ikke vært slipp her siden 1980-tallet. Man har Kimek i Kirkenes, men de tar inn storbåter og skip, og det er slipp i Båtsfjord. Dette blir bra, sier Robertsen.
Etter å ha drevet verkstedet i fire – fem år har han blitt en stor støtte for kystflåten. For tiden er Robertsen alene i jobb på verkstedet, men han sier han nok må utvide arbeidsstokken når han utvider driften og tilbudet. I tillegg vil han se på muligheten å få ta inn lærling i bedriften.
Støtte til bedriftsutvikling
En annen som fikk innvilget støtte fra kommunens næringsfond varJakobsen Maskin og Dykkerservice. Bedriften fikk 400 000 kroner til bedriftsutvikling.
– Støtten betyr enormt, og det gir et bra løft. Det betyr at vi nå kan satse videre og utvide noe innenfor det vi tilbyr i dag, sier Tony Jakobsen og fortsetter.
– Bedriftsutviklingen vi skal sette i gang med vil generere mer arbeid. Spektret av hvilke tjenester vi kan levere vil utvides noe og vi vil kunne bli konkurransedyktig på nye markeder, sier han.
Jakobsen forteller videre at de vil skifte ut noe og investere i en del nytt utstyr, og samtidig investere i ny servicebil. Egentlig det å kunne utnytte det verkstedet de har i dag bedre.
– Jeg håper på å kunne øke antall ansatte også. Vi er i dag to ansatte og en lærling i bedriften. Jeg håper vi vil kunne være tre ansatte og også fortsette å være lærebedrift.
Faglig gode
Vardø Restored med Svein Harald Holmen har hjulpet både Robertsen og Jakobsen med søknadsprosessen.
– Det har vært artig å hjelpe dem begge og bli kjent med bedriftene deres. De er begge dyktige entreprenører innen hvert sitt fagfelt. De har ulik kompetanse og utfyller hverandre godt. Jeg tror vi vil se raske resultater. Jeg som fisker er kunde hos begge og vet at deres tjenester betyr mye for flåten. De er raske, effektive og faglig gode, sier Holmen.
Stort løft
– Med vedtakene i næringskomiteen tror jeg vi kan få et veldig stort løft innenfor sjømat og maritim service. Det å få på plass en slipp og bedre verkstedtjenester er veldig bra. Komiteens prioriteringer og næringssøknadene gir grunnlag for økt aktivitet og et bedre tilbud for flåten og fiskerne.
Ordføreren sammenfatter komiteens tildelinger med annen utvikling i havna og tror dette vil bidra til økt aktivitet i havna og innen fiskeri.
-I tillegg har vi satsningen på den indre molo og etableringen av redningsskøyte. Alt vil gi en synergieffekt. Disse investeringene og utviklingen kan nok også bidra til å utvikle Aarsæther-bygget på sikt. Samlet er dette veldig bra, avslutter ordføreren.
Åpnet pengesekken: 1,7 millioner til næringslivet
Forrige uke var det møte i næringskomiteen. Politikerne i komiteen hadde en lang liste med næringssøknader de skulle behandle. Næringsfondet på 1,7 millioner inneholdt også ekstra koronamidler som skulle prioriteres til prosjekter som kan gi relativt rask effekt.
– Det var utrolig mange gode søknader, som langt overskred tilgjengelige midler i fond. Komiteen måtte prioriterer hardt, noe som dessverre medførte at flere gode søknader ikke nådde opp denne gangen. Jeg vil gi skryt til komiteen for å gjøre strenge prioriteringer, som selvfølgelig er vanskelige beslutninger å ta, sier ordfører Ørjan Jensen.
Disse fikk innvilget støtte
Robertsen Sjøservice innvilges 600 000 kroner til å etablere slipp for kystflåten ved forretningseiendommen Strandgata 37.
Jakobsen Maskin og Dykkerservice innvilges 400 000 kroner til bedriftsutvikling.
Strandtorget innvilges 300 000 kroner til å bygge nytt utstillingslager med terrasse.
Amundsen Explorer innvilges 200 000 kroner til å bygge Explorer’s Cabin II.
Brynjar Bangsund. Søknad om tilskudd på 200 000 kroner til utrusting av ny fiskebåt. Innstillingen fra administrasjonen var at denne skulle avslås. Arne Borgersen (SP) fremmet følgende forslag: «Søknad Fra Brynjar Bangsund på kr. 200 000 til utblødingstank innvilges, investering Brynjar Bangsund gjør er formidabel, og skaper 3 nye helårlig arbeidsplasser og totalt 7 med de 4 eksisterende». Forslaget vedtatt fire mot tre stemmer.
Søknader som fikk avslag
60 000 kroner til etablering av tollager på Svartnes avslås.
200 000 kroner til grunnlagsinvesteringer og sikkerhetstiltak i Kiberg Havn. Innstilling fra administrasjonen var at Vardø Havn KF innvilges kr. 200000 i tilskudd fra næringsfondet til grunnlagsinvesteringer og sikkerhetstiltak i Kiberg Havn. Arne Borgersen (SP) fremmet her et alternativt forslag. Søknad fra Vardø Havn KF om sikkerhetstiltak Kiberg avslås, TNPK ber Vardø Havn KF om å skaffe penger igjennom budsjett regulering eller låne opptak. Innstillingen fikk tre stemmer fra Arbeiderpartiets representanter, mens Borgersens forslag fikk fire stemmer og ble dermed vedtatt.
150 000 kroner til Dyrk Varanger, til forprosjektering og igangsettelse av fellesskapsdrivhus.
30 000 kroner til prosjektet Propellfabrikken Finnmark 2020.
125 000 kroner til Industrisveis, til fasaderenovering av pakkhus.
120 000 kroner til Vardø Næringsforening, ta i bruk RISS for utvikling av opplevelser og kommunikasjon.
250 000 kroner til Vardø Havn KF og grunnlagsinvestering og tilrettelegging av næringsareal i Kiberg havn.
90 000 kroner til Kystopprøret og prosjektet og produksjonen «Med kjærlighet til havet». Mot én stemme.
117 500 kroner til Polarkroa, til etablering av Marina’s Bistro og Frisør.
200 000 kroner til Roy Erling Olsen, til utrusting av fiskebåt.
60 000 kroner til Vardø Kvinnenettverk.
120 000 kroner til Vardø sportsfiske og jegerforening, til innkjøp av utstyr i forbindelse med fiskecamp for barn og unge.
89 800 kroner til Riisebruket, til forprosjekt og utredning av utviklingsmuligheter.
Unntatt offentligheten
Noe som kunne vært interessant og viktig for allmennheten å vite, er hvilke begrunnelser man har lagt til grunn, både for innvilgelse og avslag. Hvor mange arbeidsplasser og hvilken effekt man mener de ulike prosjektene vil ha, slik også et av vedtakene forteller noe om. Dette burde være gjennomgående, og er ikke noe som trenger være unntatt offentligheten.