Formannskapet mener høringsforslaget om endring av forskrift om fredning for Hornøya og Reinøya naturreservat er uakseptabelt. – Forslaget er ikke godt nok forankret i kunnskap og forskning om bestandsutviklingen på Hornøya. Ut ifra flere utviklingstrekk, kan det faktisk se ut som at forslaget faktisk kan skade fuglelivet på Hornøya, skriver formannskapet i et høringssvar til fylkesmannen.
Forslaget fra fylkesmannen går ut på å gjøre en kraftig begrensning av tidsmessig og geografisk tilgjengelighet på Hornøya. Eksempelvis foreslår fylkesmannen at kun et lite felt på omlag 25m x 75m på vestsiden ved bryggen og fugleskjulet skal være åpent for besøkende.
Manglende forankring i kunnskap og forskning
Formannskapet i Vardø retter sterk kritikk mot fylkesmannens forslag, og sier det faktisk kan virke stikk motsatt av hva fylkesmannen hevder.
– Forslaget er ikke godt nok forankret i kunnskap og forskning om bestandsutviklingen på Hornøya. Ut ifra flere utviklingstrekk, kan det faktisk se ut som at forslaget faktisk kan skade fuglelivet på Hornøya, skriver formannskapet og viser til en rekke forhold som taler for dette:
- Med økt antall besøkende fra 1990 og fremover, så har sjøfuglbestandene på Hornøya økt og hatt positiv utvikling. Andre fuglefjell uten økning i antall besøkende har hatt dramatisk nedgang for bestand av sjøfugler.
- Antall besøkende nådde en topp i 2016, samtidig med en døgnkontinuerlig stor NRK-produksjon tilstede på Hornøya. Samme året hadde alle artene på Hornøya god hekkesuksess, bedre enn tidligere, og bedre enn senere år, ref Seapop-rapport for 2016.
- Etter at en stein falt ned på stien på Hornøya våren 2017 ble stien stengt, ferdselen på Hornøya svært begrenset, og hekkesuksessen til sjøfuglene på Hornøya har falt dramatisk, ref Seapop-rapporter for 2017-2019. Dette samtidig med av havet bugner av mat, og andre arter i havet, som fisk, sel og hval, har hatt meget gode kår.
- Hekkesuksessen for krykkje, alke, lomvi og lunde er altså ut til å være positivt korrelert med besøkende til Hornøya og bruk av sti til fyret i fra Seapop-rapportene.
- Samtidig med fall i antall besøkende til Hornøya, og fall i bruk av stien opp til fyret, så har antall havørn økt dramatisk på Hornøya.
- Naboøya Reinøya, hvor turister ikke ferdes, er så å si tomt for sjøfugl, mens det på Hornøya, hvor det er turister, fortsatt hekker store bestander av sjøfugl.
– Det fremstår som mer enn opplagt at menneskelig tilstedeværelse på Hornøya bidrar til at havørn og andre predatorer holder seg lenger unna. Og dermed gir sjøfuglene etterlengtet ro i fjellet. Dette tar høringsforslaget ikke hensyn til, skriver formannskapet i høringssvaret.
– Målet med å redusere menneskelig ferdsel, er å legge til rette for at sjøfuglene spesielt ved ankomst om våren samt under hekkeperioden, skal bli forstyrret så lite som mulig. Vi regner med at dette vil være et tiltak som kan bidra til bedre hekkesuksess, uttalte Tor Asbjørn Aslaksen Simonsen, seniorrådgiver miljø hos Fylkesmannen i Troms og Finnmark, til Østhavet for om lag en måned siden.
Virkelighetsoppfatningene mellom partene ser ut til å være de totale motsetninger.
Manglende utredning av alternativer og avbøtende tiltak
Formannskapet påpeker at fylkesmannen, gjennom høringsprosessen, har fått flere innspill på alternativer og tiltak. Forslag om tiltak har vært økt tilstedeværelse av oppsyn, bedre skilting og informasjon, endring av stier, trafikkregulering, antall besøkende samtidig, bedre tilrettelegging for besøkende, tiltak for reduksjon av predatorer, samt informasjonssenter osv.
– Ingen av disse tiltakene ser ut til å være vurdert eller utredet i høringsprosessen. I stedet går høringsutkastet motsatt vei. Tiltak som er foreslått i høringsprosessen må vurderes nærmere i en god prosess med næringsliv, forskere og forvaltning før endringer i forskriften iverksettes, svarer formannskapet i Vardø.
Politikerne i Vardø mener forslaget vil redusere antall turister og gjestedøgn, og dermed påvirke økonomien negativt.
– Det er utvilsomt at befolkning, besøkende, næringsaktører og kommune vil tape både muligheter, opplevelser og penger på forslaget til ny forskrift. Det er uakseptabelt at utredning av alternative tiltak ikke er foretatt, og det er uakseptabelt at erstatning til aktører som lider tap som følge av forslag om endring av forskriften ikke er utredet, mener formannskapet.
– Statens utredningsforskrift er ikke fulgt
I sitt svar minner formannskapet om at Fylkesmannen i Troms og Finnmark er bundet av statens utredningsforskrift.
Utredningsforskriften må følges, utredningen må ha en bredere innfallsvinkel, der også samfunnsøkonomiske perspektiv inkluderes. Utredningen må også omhandle forslag til avbøtende tiltak og erstatning for tapte inntekter og økonomiske muligheter for kommunen og næringslivet.
– Det virker klart at utredningsforskriften er brutt i forhold til kunnskapsinnhenting, utredning av tiltak og alternative tiltak og manglende involvering av aktører. Det er helt åpenbart at man heller ikke har vurdert virkninger for enkeltpersoner, næringsvirksomhet, eller kommunal forvaltning. Det er heller ikke vurdert kompenserende tiltak eller erstatning for aktører som vil bli påført tap som følge av endringer i fredningsbestemmelser, heter det i høringssvaret fra kommunen.
Videre skriver de at Vardø kommune er sterkt kritisk til at endring av forskrift om fredning for Hornøya og Reinøya naturreservat gjøres uten tilstrekkelig utredning av hvilke konsekvenser slike endringer vil ha for fuglelivet og lokalsamfunnet i Vardø. Vardø kommune er kritisk til de foreslåtte endringene og er bekymret for konsekvensene de vil medføre.
– Vardø kommune ser ikke at beslutningsgrunnlaget for forslaget er tilstrekkelig dokumentert, og forslaget om endring av forskrift, er ikke basert på god nok kunnskap om fuglefjellet. Forslaget vil kunne gjøre stor skade på sjøfuglbestandene, og føre til at mer rovfugl trekker til reservatet og gjør skade på de allerede sårbare sjøfuglbestandene. Det må gjøres en betydelig forskningsinnsats for å skape et bedre grunnlag for forslag om endring av forskrift.
Fra formannskapet i Vardø konkluderes det med at høringsforslaget om ny forskrift trekkes tilbake, og kommunen krever at utredningen av forslag til forskriftsendring gjøres på nytt. Og de minner om at arbeid med forskriftsendring skal utredes i henhold til utredningsinstruksen og sendes ut på ny høring med et tilstrekkelig dokumentert beslutningsgrunnlag.