-Det er et stort mangfold av yrker dere har utdanna dere til. Dere skal vite at vardøsamfunnet har bruk for dere og den kompetansen deres. Vi trenger flinke hender, varme hjerter og kloke hoder. Vi trenger flinke ungdommer og voksne i bygg og anlegg, serviceyrker og i helsesektoren. Dere bidrar på en konstruktiv måte til å løfte kvaliteten på arbeidsplassen der dere hører til, sa ordfører Ørjan Jensen i sin tale til de nye fagarbeiderne som mottok fag- og svennebrev forrige uke.
I forkant av forrige ukes bystyremøte var det høytidelig utdeling av fag- og svennebrev til fire unge vardøværinger og i like mange ulike yrker. Ordføreren gratulerte de nye fagarbeiderne med avlagt fagprøve.
– Som ordfører i Vardø så er dette en veldig flott og viktig oppgave. Å få lov til å være med og overrekke dere beviset på at dere har nådd målet deres. Dette er en stor kveld for dere, og det er en stor kveld for bedriftene og plassene der dere har fått opplæring.
Ordføreren sa videre til de nye fagarbeiderne at mye kommer til å endre seg mens de fortsatt er i arbeidsaktiv alder.
– Da håper jeg opplæringa har gitt dere lyst til å lære enda mer. Dere har i alle fall svært mange muligheter med et fagbrev i bunnen. Og dere blir ekstra attraktive i arbeidsmarkedet med fagbrev.
Vi har en jobb å gjøre i kommunen
Videre valgte Jensen å takke instruktører, bedriftsledere, ansatte på opplæringskontor og skole og alle andre som har bistått med opplæring, oppmuntring og veiledning.
-Vi har også en oppgave å gjøre i Vardø Kommune. Også Vardø Kommune må gi flere læreplasser til ungdom som kommer etter dere som er samla her i kveld. Dette er en viktig politisk oppgave som vi må forsøke å løse, sa ordføreren før han avslutningsvis gratulerte alle en gang til.
Ta i bruk innbyggerne med fagkompetanse
Etter utdelingen var det klart for kake til de inviterte gjestene og de frammøtte. En av de som fikk utdelt sitt fagbrev var Henriette Hanssen Eriksen. Hun besto fagprøven innen barne- og ungdomsarbeideryrket i mai 2019.
Hanssen Eriksen sier til Østhavet at det var godt å motta fagbrevet som ble tatt i mai 2019, og synes kommunen hadde gjort et veldig godt arbeid i forhold til utleveringen av fagbrevet. Både med kake og blomster, og flotte ord fra ordføreren. Samtidig håper hun at Vardø kommune i fremtiden blir bedre på å ta i bruk innbyggere som har tatt fagkompetanse.
– Jeg vet om flere barne- og ungdomsarbeidere som har tatt fagbrev som aldri har fått fast jobb, og som mest sannsynlig aldri får det. De har også barn og er etablerte. Hva om de velger å flytte på grunn av jobbsituasjonen? Det ene korte vikariatet etter det andre gir ikke økonomisk trygghet, sier Hanssen Eriksen og fortsetter.
– Ringvirkningene er store og sårbare for samfunnet. Man mister kompetanse, man mister barn fra både barnehage og skole, og man mister også samboers kompetanse om mennesker i slike situasjoner velger å flytte til en annen kommune der begge parter får fast jobb.
Alle er avhengige av fast jobb og økonomisk trygghet.
Tilby mer enn små vikariat
Hun mener at for å beholde kompetansen, og ikke minst unge etablerte innbyggere, må man kanskje tilby noe mer enn små vikariat som varer alt fra en til seks måneder, eller små prosentstillinger slik man for eksempel kan se innen helse.
– Helsefagarbeidere med 50 % stillinger og lavere. Det er nok noen av grunnene til at kanskje mange velger å søke jobb i andre kommuner som tilbyr 100 %, eller at noen går arbeidsledig.
Jeg tok fagbrev i mai 2019 og måtte søke dagpenger i juni 2019, så gleden var kortvarig.
Dere er heldige som har henne
Hun synes de private bedriftene i byen er flinke til å gi både lærlingplass og videre fast jobb etter bestått fagprøve, og der har kommunen noe å lære. Hanssen Eriksen avslutter med å takke.
– Avslutningsvis vil jeg bruke anledningen til å få takke Karin Antonsen som har gitt meg enorm erfaring og støtte. Vardø kommune er veldig heldig som har henne, sier Hanssen Eriksen.
Tøft og spesielt yrke
En annen som fikk utdelt fagbrevet var Julie Arntzen. Etter å ha fullført studiespesialisering i Vardø, var det Lakselv og ambulansefaget som ble hennes vei. Hun fikk lærlingeplass i Tana, og etter fullført fagprøve fikk hun også fast jobb der.
– Det var fint å få utdelt fagbrevet. Yrkesvalget var rett for meg, sier Arntzen.
Samtidig er hun glad for å ha noen år på seg før hun gikk ut i yrket.
– Jeg er glad jeg ikke gikk rett inn i dette yrket etter ungdomsskolen som 15-16 åring. Det er klart det er et tøft og spesielt yrke. Vi er først på stedet i mange vanskelige og tøffe situasjoner, sier hun og avslutter.
– Vår jobb er å passe på andre, men hvem passer på oss? Dette bør det settes søkelys på. Det er viktig å snakke om dette. Vi som yrkesgruppe må tas vare på, bedre vare på, særlig hva gjelder den psykiske helsen til de som er ansatte i ambulansen. Det er spesielt her jeg er glad for at jeg har litt mer livserfaring før jeg gikk inn i lærlingetiden og yrket. Det er mange tøffe situasjoner vi går igjennom.
Hun vet hva hun vil
Med seg til utdelingen hadde Julie med seg mamma Anne-Line Grønberg Karlsen.
– Vi er stolte over Julie, som absolutt ville velge dette yrket. Hun har alltid ville gå den veien, selv om vi ville råde henne vekk derfra. Vi tenkte det var et litt snevert yrke i og med at hun var veldig ung da hun fant det ut. Derfor er vi glade for at hun tok studieforberedende her i Vardø først, sier Anne-Line og avslutter.
-Julie er veldig målbevisst. Hun vet hva hun vil. Vi forsøkte å veilede henne inn på sykepleien, men etter et år på det studiet var det ambulansefaget som dukket opp som hennes valg, og det er en stor dag i dag.