Fra og med 1. januar er SpareBank 1 Nord-Norges filial i Vardø stengt. Kundeadferden endres, og mobilbanken har langt på vei overtatt for bankkontoret. Dermed stenger SpareBank 1 Nord-Norge 16 av de mindre bankkontorene.
– De siste årene har digitaliseringen virkelig skutt fart. Under koronakrisen har kundene våre vist at de både er, og foretrekker å være, digitale. Også i møte med våre rådgivere. Et tradisjonelt bankkontor innbyr til at kunder kan komme inn dørene og få løst et problem. Svært få kunder gjør nettopp det i 2020 – de løser oppgaven selv i mobilbanken, i nettbanken, eller i samtaler med våre rådgivere, sier konsernsjef Liv Ulriksen.
Uavklart om minibank og nattsafe
I dag har banken kun åpent på onsdager, mens man ved forhåndsavtale kan møte rådgivere andre dager i uken. Med stenging av filialen kommer spørsmålet om minibanken og nattsafen. Skal man, eksempelvis, måtte kjøre 15 mil tur-retur Vadsø for å bruke nattsafe?
Kommunikasjonssjef Stein Vidar Loftås, sier til Østhavet at det foreløpig er uklart hva som skjer med både minibanken og nattsafen.
– Filialen i Vardø har lenge hatt begrenset åpningstid – basert på lave besøkstall. Kundene i Vardø er blitt svært digitale, som de fleste har. Tilstedeværelse er ikke lenger et bygg eller et kontor, men summen av det du tilbyr digitalt, gjennom rådgivere på teams/telefon og mail OG fysiske kontorer. Vi legger også stor vekt på lokal kunnskap og kunnskap om lokalt næringsliv. Og det har vi når det gjelder Vardø og Finnmark, sier Loftås.
16 kontorer forsvinner
Konsernet stenger nå 16 mindre bankkontorer, mens 15 kontorer gis nytt og utvidet innhold. Konsernsjefen sier dette om kontorene som består:
– Vi vil vektlegge å tilby hele vår produktbredde ved hvert kontor – herunder eiendomsmegling, leasing og regnskapstjenester. I tillegg til rådgivning og veiledning på mange ulike plattformer vil lokalene også være en arena for blant annet seminarer, forelesning og kurs, sier konsernsjef Liv Ulriksen.
Kjenner våre kunder
Ulriksen har forståelse for at mange vil bli skuffet over at kontorer nå stenges.
– Det er flere årsaker til at dette oppfattes som trist for noen. Flere av de berørte kontorene ligger på mindre steder, der tjenestetilbudet over tid har blitt redusert. Selv om årsakene er til å forstå, har jeg respekt for at det oppleves negativt. Og så har du de kundene som ikke er tilstrekkelig digitale og som tradisjonelt har fått hjelp i banken. Til disse kan jeg si at vi kjenner våre kunder, og vi skal strekke oss langt for at overgangen skal bli håndterbar for alle. Og vi vil fortsatt ha fysiske banklokaler over hele landsdelen, selv om reiseveien nå blir litt lengre for noen.
SpareBank 1 Nord-Norge opplever sterk konkurranse, og Ulriksen forteller at prisene presses og kampen om kundene tilspisses.
– Konkurransen er knallhard, og vi ser stadig nye konkurrenter. Mange av disse er lettbente internettbanker med en helt annen kostnadsbase enn oss. Vår forretningsmodell er fortsatt å være både digitalt og fysisk til stede, og vi har sterk tro på at lokal kunnskap og inngående kjennskap til både nordnorsk næringsliv og menneskene her fortsatt er viktig. Derfor har vi ansatte spredt over hele Nord-Norge, og derfor har vi fortsatt langt flere kontorer i landsdelen enn våre største konkurrenter til sammen. Samtidig må vi ha konkurransedyktige vilkår og være minst like gode på de digitale tjenestene som konkurrentene. Det er en krevende prosess å finne den rette balansen i dette, men vi er av den oppfatning at vi nå får en struktur som gir kundene et godt tilbud og banken gode forutsetninger for å lykkes også i fremtiden.
Kostnadsfokus
Konsernsjef Ulriksen er tydelig på at kostnadsfokus også spiller en viktig rolle i vurderingen av kontorstruktur.
– Selv om det kan være vanskelig å forstå at man må spare penger når man samtidig leverer store overskudd, så er og blir kostnadsfokuset svært viktig. Den eneste måten vi kan fortsette å være et sterkt og uavhengig finanskonsern, med hovedkontor i Nord-Norge, er gjennom å levere gode resultater. Da må vi ta grep i tide, og det er det vi gjør nå. I fremtiden må vi investere enda tyngre i digitale løsninger, og man kan i så måte hevde at vi nå vrir kostnadene fra det fysiske til det digitale.
35 ansatte blir direkte berørt av endringene. Ulriksen sier det arbeides med å finne løsninger for de berørte medarbeiderne. – Vi har tradisjon for å finne gode løsninger i situasjoner som dette. Vi tilbyr våre ansatte gode sluttpakker, og jeg føler meg trygg på at vi skal finne løsninger for alle, avslutter Ulriksen.
Disse bankkontorene stenges:
- Meløy
- Rognan
- Leinesfjord
- Stokmarknes
- Myre
- Andenes
- Storsteinnes
- Målselv
- Lyngseidet
- Skjervøy
- Karasjok
- Tana
- Vardø
- Båtsfjord
- Honningsvåg
- Svalbard
Slik blir SpareBank 1 Nord-Norges kontorstruktur etter endringen:
- Kirkenes
- Vadsø
- Hammerfest
- Alta
- Lakselv
- Storslett
- Tromsø
- Finnsnes
- Harstad
- Narvik
- Sortland
- Svolvær
- Leknes
- Bodø
- Fauske