Fiskeri har alltid hatt stort fokus i samarbeidet mellom Norge og Russland i nord, ikke bare i historisk tid, men også i det nye samarbeidet som har utviklet seg de siste 30 årene. Samarbeidet har blitt aktivisert gjennom pomororganisasjonene i Arkhangelsk og Vardø.
Fredag formiddag denne uken vil en norsk-russisk pomor-fiskerikonferanse arrangeres i Kultursalen på flerbrukshuset i Vardø og på Det nordlige føderale arktiske universitetet i Arkhangelsk.
Sentrale tema for kystsamfunnene skal diskuteres
Arrangementet inngår i Margaritinskaya Yarmarka i Arkhangelsk som motsvarer Pomorfestivalen, bare i atskillig større målestokk. Dette er den fjerde fiskerikonferansen som partene arrangerer, vekselvis i Vardø og Arkhangelsk.
Hovedtemaet denne gangen er: Hvordan sikre fiskerisamfunn i nord fiskeressurser i fremtiden? På grunn av koronasituasjonen arrangeres denne konferansen digitalt. Konferansen foregår på norsk og russiske innlegg vil tolkes til norsk.
Viktig møteplass
Østhavet har snakket med Ivan Moseev som er en av arrangørene. Han har lang fartstid innen pomorsamarbeidet og er godt kjent med forholdene i Vardø.
– Den første norsk-russiske Pomor-fiskerikonferansen i nyere tid ble holdt i Vardø i juni 2018. Siden den gang har ytterlige tre konferanser funnet sted – en i Vardø og to i Arkhangelsk. Den fjerde vil foregå praktisk talt i Arkhangelsk og Vardø samtidig. Alle disse begivenhetene ble initiert av fiskeriaktører i Arkhangelsk og Vardø og støttet av lokale og regionale myndigheter, forteller han.
Moseev understreker at Pomor-fiskerikonferansen er en unik møteplass for russiske og norske fiskere og fiskeriinteresserte som bor i tradisjonelle fiskevær. Disse konferansene skaper bedre forståelse av hverandres situasjon, og man kan utveksle pålitelig informasjon om hvordan fiskerivirksomheten kan økes. Man foreslår løsninger ovenfor myndighetene om muligheter for mer effektiv bruk av marine biologiske ressurser.
Viderefører historisk samarbeid
– I historien til Arkhangelsk og Vardø var det en lang periode med vellykket pomorsamarbeid basert på fiskehandel. Spesielt er hele historien om utviklingen av den internasjonale Margaritinskaya-messen i Arkhangelsk knyttet til pomorfiskehandelen med Norge på 17. og 1800 -tallet. Hovedproduktet på denne internasjonale messen var norsk fisk som pomorene fraktet med sine skonnerter til Arkhangelsk om høsten, sier Moseev og fortsetter.
– Mye har endret seg siden den gang. Men selv i dag føler vi behovet for samarbeid og løsning av problemene i fiskeriområdene våre. Som en del av den moderne Margaritinskaya-messen holdes møter, seminarer og fora med deltagelse av delegasjoner fra Norge. Fiskere på den arktiske kysten av Norge og Russland jobber sammen for å finne svar på utfordringene ved kystfiske.
Relevante spørsmål i dag
– Kystboplasser i Arktis har samme sosiale og økonomiske problemer knyttet til bruk av marine biologiske ressurser. I dag synker kystbefolkningen i Arktis til deres tradisjonelle marine biologiske ressurser, og konkurransen fra store og transnasjonale fiskebedrifter øker. Innbyggere i fiskeboplasser, både i Norge og i Russland, er bekymret for sin fremtid, som avhenger av bruken av marine biologiske ressurser. Derfor vil behovet for slike ”solidaritetsmøter” mellom russiske og norske fiskere vokse, sier han og fortsetter.
– Spesielt relevante spørsmål i dag er: Hvordan beskytter man tradisjonelle fiskerier og redder fiskeboplasser fra økonomisk og sosial forringelse? Hva hindrer det økonomiske samarbeidet i våre områder i dag innen rasjonell bruk av marine biologiske ressurser? Blir vi tilstrekkelig involvert i arbeidet med å vurdere ressursmulighetene våre? Kjenner vi godt forholdene og erfaringene til naboene våre når det gjelder å forvalte lokale marine ressurser? Hvordan kan vi være nyttige for hverandre i å løse fiskeproblemer?
Årets Pomor – fiskerikonferansen vil altså sette fokus på disse og andre spørsmål om fiskeriframtiden i nord.
Erfarne foredragsholdere
Konferansen åpnes av ordførerne i Arkhangelsk og Vardø, Igor Godzisj og Ørjan Jensen. Innledningsvis blir det også korte hilsen fra Arkhangelsk Pomorassosisasjon og Vardø Pomorforening ved Vadim Medvedkov og Ole Klaudiussen.
Hovedinnledningen fra norsk side er ved professor Torbjørn Trondsen som vil snakke om «Sektorpolitikk og regionutvikling – hvordan fiskeriavhengige pomorsamfunn i Norge og Russland kan styrkes og befolkningsgrunnlaget opprettholdes.»
Det russiske hovedinnlegget er ved Sergey Samoilov, direktør for Belomor fiskekollektivbruk, som vil foredra om «Biologiske havressurser i russisk Arktis som ressurser for utvikling av landsbyer langs Pomorkysten.»
Det blir kortere bi-innlegg ved Arne Pedersen fra Norges Kystfiskarlag om «Den norske havfiskeflåten undergraver norsk fiskerilovgivning» og Eva Lisa Robertsen fra Kystopprøret om «Kystopprøret – folkelig engasjement og verdiskaping i kystsamfunn».
Det blir også bi-innlegg fra Andrej Semusjin, leder for Den nordlige avdelingen av det russiske vitenskapelige fiske- og havinstitutt om «Tilstand til de biologiske ressurser i Kvitsjøen», og dosent Tatjana Jurjevna Sorokina, leder for arktisk biologisk overvåkningslaboratoriet ved Det nordlige arktiske føderale universitetet. Til slutt vil konferansen avsluttes med korte innlegg av Ivan Moseev og Remi Strand.
Åpen konferanse
Moseev avslutter med å si at konferanser er åpne for de som ønsker å delta.
– Innledningene vil bli avholdt vekselvis mellom russisk og norsk side. Jeg, sammen med Remi strand, vil på vegne av arrangørene ønske alle velkommen til denne åpne konferansen.