Fredag forrige uke besøkte forsvarsminister Frank Bakke-Jensen Vardø etter invitasjon fra Vardø kommune.
– Vardø kommune er positive til Forsvarets aktivitet og tilstedeværelse i Vardø. Samtidig er vi kommet til et punkt hvor Forsvaret må ta større ansvar når man har økende aktivitet og legger beslag på store områder. Ordføreren mener staten og Forsvaret nå må ta ansvar.
Svak beredskap og hindring av næringsvirksomhet
– Kommunen har svak sivilberedskap, få tilfluktsrom, svak politi- og ambulanseberedskap, fravær av redningsskøyte, for å nevne noe, og folk er folk bekymret over denne situasjon. I tillegg svekkes inntektsmulighetene på enkelte næringsområder grunnet tilstedeværelsen.
– Slik det er i dag får kommunen for lite igjen for Forsvarets tilstedeværelse, både i forhold til hindringer og bekymringer. Vardø kommune har foreslått konkrete tiltak både for å sikre beredskap, samt for å legge til rette for næringsliv samt skape mer ro i samfunnet. Blant tiltakene som er spilt inn er hjelp for å få på plass en skjermingsmolo og distriktskvote til Vardø. Noe som også vil være godt for nasjonal og regional fiskeripolitikk. I tillegg ønsker man å få etablert nasjonal enhet mot fiskefusk på analyseenheten i Vardø.
Forsvarsministeren erkjenner at det er utfordringer i forhold til beredskap og sier dette er et arbeid Justisdepartementet allerede har startet å se på.
Forslagene som er spilt inn av kommunen skal jeg følge opp, både som minister og som finnmarksrepresentant.
– Ja, og redningsskøyte og helikopterbase har jeg også fått med meg står på kommunens liste, skyter Bakke Jensen inn.
Erkjenner utfordringer
Det finnes de menneskene i befolkningen i Vardø som føler seg urolig når det er avanserte og omstridte anlegg i nærhet til skoler, boligfelt og idrettsanlegg. Særlig medier utenfra og riksmedia forsterker dette fokuset, samtidig som de tegner et bilde av at vi er blitt en del av en ny kald krig. Det sier ordfører Ørjan Jensen. I tillegg nevner han at den nye radaren som skal komme på Grøhøgda, kan skape ytterligere uro og bekymring. At dette er reell grunn til å være bekymret, avviser forsvarsministeren.
– Jeg tenker ikke det er grunn for det. Et angrep på disse vil være et angrep på NATO, det er veldig usannsynlig. Samtidig skal vi ta på alvor når det bygger engstelse blant befolkningen. Vi lever i en tid hvor det er høyere spenning. Med høymælt retorikk, større aktivitet og at det øves på en annen måte. Både av naboer i øst og vest. Vi har en veldig god situasjonsforståelse, sier Bakke Jensen.
– Med at vi er med i NATO, skal det å gå laus på Norge være så kostbart at det skal man ikke gjøre. Vi ser at avskrekking virker. Samtidig har vi åpenhet om militære installasjoner, åpenhet rundt øvinger og med hvem vi øver, sier ministeren. Den tredje dimensjonen er folk til folk samarbeidet. Dette er like aktivt og man har holdt den viktige kontakten med russerne selv om det er kaldere klima på militært nivå.
Kompensasjon – «beslag av områder»
Om folk er mest redde eller irriterte over beslag av arealer kan diskuteres. I lokalsamfunnet merker man debatten rundt ønske om å få kompensasjon for bruk av store arealer på øya. På direkte spørsmål om dette er noe man kan kompensere for, er forsvarsministeren entydig i sitt svar:
– Jeg er ikke der at Forsvaret skal betale for å være tilstede for å forsvare landet. Det er heller ikke en ordning vi har andre steder. Forsvaret er en nødvendig del av sikkerheten. Anlegget er Vardøs nest største arbeidsplass, og legger igjen betydelige ressurser i lokalsamfunnet. Dersom det er slik at man ikke nytter seg av lokalt næringsliv, og handler lokalt der det er mulig, er kompensasjon et godt poeng å ta med seg, sier forsvarsministeren.
Uenige
– Det er også viktig at resten av Finnmarksbenken også har denne lista fra kommunen, slik at det jobbes fra flere hold og spiller forslagene inn i prosessene som kommer. Forsvaret blir mer og mer en teknologisk bedrift, og det er viktig å starte arbeidet med kartlegging og øking av kompetanse slik at man kan sikre at finnmarkinger kan besitte stillingene. Forsvaret får bedre installasjoner, arbeidsmiljø og kvalitet på installasjonene om vi kan rekruttere lokalt, sa Bakke Jensen.
– Om man skal ha best mulig ansatte, må man være behjelpelige med å bygge opp gode og attraktive lokalsamfunn og bidra til utvikling på flere måter, presiserte Jensen og fulgte videre opp.
– Med å ta slike store områder, bør man kunne kompensere på ulike måter, mener Jensen.
– Uenig, sa Bakke Jensen sporenstreks.
Uansett uenighet om kompensasjon lovet forsvarsministeren og følge det han kan, opp mot både statsbudsjettet og Nasjonal transportplan og regjeringen.
Har tro på hjelp
Ordføreren sitter igjen med tro på at et jevnt og samlet trykk vil over tid vil gi positive resultater på sikt.
– Jeg opplever at vi har god dialog. Forsvarsministeren lovte at han vil snakke med sine kolleger i regjeringen, og forhåpentligvis drypper det noe på Vardø i statsbudsjettet.
Lover ro rundt festningen
Under forsvarsministerens besøk ble også Vardøhus festning nevnt.
Det gjøres en god jobb på festningen. Vedlikeholdsarbeidet som er i gang er viktig for å løfte festningen dit den skal være. I møtet med kommunen kom det fram momenter angående bruk av Reinøya og Hornøya, sa ministeren.
– Riktig bruk er ofte beste vern, og her er kanskje en historie om at vi har glemt riktig bruk. Etterser hva vi kan gjøre i fortsettelsen og tar med mange konstruktive signal fra kommunen, sa Bakke Jensen.
Stadige trusler og lokale demonstrasjoner rundt både kommandant, soldater og solsalutt vil vardøsamfunnet slippe enn så lenge.
– Så lenge jeg sitter som minister skal dere slippe det, avsluttet Bakke Jensen.
Som finnmarking bosatt i Oslo, måtte man jo spørre hvordan det er å være tilbake i Finnmark.
– Deilig! var ministerens spontane svar før ferden gikk videre til Hopseidet og minnemarkering for drapene som skjedde der for 75 år siden.