For fiskerne var nok kvotemeldingen og kongekrabbefisket en hovedsak da Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen besøkte Vardø sist tirsdag, men flere hadde sine interesser å belyse i møtet med høyeste hold.
Av Svein Hågensen
Ved ankomsten til byen hadde statsråden først et møte med ansatte på trafikksentralen og analyseavdelingen der. Et møte som imidlertid var lukket for presse og andre besøkende. Deretter var det satt av et par timer til et orienteringsmøtemøte med representanter for Kystopprøret, fiskarlaget i Vardø, sjømatavdelingen ved Vardø vgs og kommunen. Møtet med organisasjonene ble holdt i kantinerommet på Vardøbruket, der Fred Evensen var vert. Han orienterte også litt om situasjonen ved bruket.
For lite bearbeiding av fisk
Representantene fra Kystopprøret la vekt på at størsteparten av fisken transporteres ubearbeidet ut av landet. Bearbeiding i lokalsamfunnet kunne gitt tusener av arbeidsplasser i hardt trengende lokalsamfunn der folk bare kan se at trailere etter trailere laster opp og kjører ut.
Ordfører Ørjan Jensen holdt styr på ordskiftet og la frem i sin orientering, fra kommunens side, hvilke planer man arbeider med på kommunalt hold. Og hvilke saker og samarbeidsformer man ut fra rådhuset har fått satt i gang. Blant annet om et maritimt næringssenter på tomten etter Aarsæther.
Problematisk kvotemelding
Fiskerne var ellers opptatt av kvotemeldingen som nylig ble vedtatt av Stortinget. Kent Are Esbensen mente at denne meldingen egentlig frembragte flere spørsmål enn svar for kystfiskerne. Selv har han to båter, en over og en under 11 meter. Det har blitt et dilemma for ham og andre i samme situasjon. Hvordan skal man forholde seg fremover til gruppeplassering? Skal man kvitte seg med den største båten for å holde seg innenfor riktig gruppe? Han pekte på at man nå risikerte at mange båter kan bli lagt ut for salg og at prisene dumpes.
Det ble også poengtert at de større båtene kommer helt inn i fjæresteinene og soper med fisk, særlig hyse av minste størrelse. Noe som resulterer i svakere oppvekstforhold for fisken langs kysten.
Tonny Nilsen mente at disse forholdene skaper problemer. De mindre båtene må utenfor 6-mila mens de større fra stor kyst kommer helt oppunder land.
Vil ha større vekt på opplæring
Leif Haughom fra Vardø videregående skole orienterte om den nye nasjonale sjømatavdelingen som nå bygges opp ved skolen. Han la vekt på at samfunnet, kanskje særlig ungdom, var lite orientert om sjømatnæringens betydning. Det burde legges større vekt på denne næringens betydning for kystområdene, med henblikk på rekruttering. Kanskje burde kunnskapsminister Guri Melbye også ta seg en slik orienteringstur til kystsamfunnene ute i distriktene.
Dette skrev Ingebrigtsen på facebook
– Da har vi vært i Vardø. Kystens folk er optimistisk og vil noe for sin hjemplass. Det har jeg stor respekt for. Takk til ordfører og varaordfører for et godt opplegg med stø kurs i møtet med Vardø Fiskarlag, Vardøbruket, Nasjonal Sjømatlinje og Kystopprøret.
I tillegg fikk vi en orientering på Trafikkovervåkingssentralen, og en orientering fra Analyseenheten som er en felles enhet mellom Kystverket og Fiskeridirektoratet. En god dag og flinke folk i Vardø.