For en tid tilbake sendte Kystopprøret et åpent brev til de ulike partilederne om Riksrevisjonens kritiske rapport og regjeringens hastverk med kvotemeldingen. Etter hvert har svarene begynt å komme inn.
Det åpne brevet kan leses på Kystopprørets nettside, men her er noen av spørsmålene og kommentarene som ble sendt.
Stopp overtrampet av demokratiet!
Riksrevisjonen har gransket norsk fiskeripolitikk. Rapporten legges fram 28. april. Et ordføreropprop, signert av 32 ordførere, ber dere utsette kvotemeldinga. Det samme gjør mange fiskere, fiskarlag, fagmiljøer, næringsorganisasjoner og Kystopprøret. Sammen med folk fra hele landet. Behandlingstidspunktet midt i koronasituasjonen hindrer også folkelig engasjement og deltagelse i den offentlige debatten. Ytringsfriheten og muligheten til å påvirke Stortingets beslutning er svekket. Hvem rekker å sette seg inne i Riksrevisjonens rapport på så kort tid og meddele folkets mening? Og nok en gang diskuteres ikke fisken i den nasjonale debatten. Så da får vi vel ta den med alle dere partilederne:
- Kan dere med hånda på hjertet si at det er rett tidspunkt å behandle kvotemeldinga nå?
- Hvorfor vil dere ikke vente til høsten? Er ikke riksrevisjonens vurderinger verdt å vektlegge?
Å behandle kvotemeldinga nå vil være stort et demokratisk overtramp! Vi ser fram til svarene fra dere alle.
Svar fra Siv Jensen (FrP)
Hei og takk for henvendelsen deres, vi merker oss de synspunktene dere kommer med.
Først må jeg bare beklage at jeg ikke har funnet tid til å besøke Vardø, men jeg har allikevel vært heldig og fått besøkt mange av vår flotte kystsamfunn i nord. Det har også vært både like og forskjellige utfordringer i disse som kystsamfunnene, og det har vært svært lærerikt. Årsaken til disse utfordringene er nok litt sammensatt, men er også påvirket av hvilken fiskeripolitikk som føres.
Vår fiskeripolitiske talsperson Bengt Rune Strifeldt jobber mye med feltet dere er opptatt av og han har informert meg om utfordringene folk forteller ham om fra rundt om i hele landet. Dere tar her opp mange viktige utfordringer som vi jobber målrettet for å finne gode løsninger på slik at vi også i fremtiden vil ha levende kystsamfunn langs hele kysten. Som Riksrevisjonen også påpeker i sin rapport så blir fiskerinæringen også påvirket av eksterne forhold. Den generelle effektivitetsutviklingen i samfunnet har innvirkning på antall fiskere og fartøy, samtidig vil strukturelle samfunnsendringer som for eksempel fraflytting påvirke sysselsettingen og bosettingen i kystsamfunnene.
Riksrevisjonen har gjort en grundig jobb og gransket norsk fiskeripolitikk som er ført i perioden 2004 og frem til 2018. I denne perioden og tiden før dette ble fiskeriene forandret til et system som er bedre tilpasset ressursgrunnlaget og for å sikre lønnsomheten for fiskeflåten. Endringene i denne perioden har ført til økt lønnsomhet i fiskeflåten, samtidig som etablerte fiskeripolitiske prinsipper er blitt utfordret.
Det er i dag god lønnsomhet i alle fartøygrupper, og de har også god lønnsomhet sammenlignet med andre bransjer. En lønnsom fiskeflåte er en forutsetning for samfunnsøkonomisk lønnsomhet og for at næringen kan bidra til sysselsetting og bosetting i kystsamfunnene. Utviklingen de siste tretti årene er at fiskerinæringen er gått fra å være en subsidiert næring og til å være en gjennomregulert og tilnærmet subsidiefri næring.
Utfordringene vi står ovenfor er derimot hvordan vi kan skape helårlige arbeidsplasser og lønnsomhet for landindustrien, og da vil en variert flåtestruktur være en av de viktigste brikkene for å sikre råstofftilgang til landindustrien. Kvotemeldingen legger opp til en fortsatt variert flåtestruktur, og vil i større grad forhindre at kvoter flyttes mellom fartøygruppene i fremtiden.
Fremskrittspartiet la, mens vi satt i Regjering, frem en egen strategi for helårlige arbeidsplasser i fiskeindustrien for å flytte mere av bearbeidingen og verdiskapningen hjem. Dette for å bidra til å styrke rammebetingelsene for landindustrien, bidra til mer produksjon og verdiskapning – og skape flere helårlige arbeidsplasser.
For å sikre forutsigbar råstofftilgang til landindustrien er det svært viktig med tiltak som utjevner sesongsvingninger, og her er en velfungerende ferskfiskordning en løsning, levendefangst og lagring en løsning, og muligheter for økt bruk av frossent råstoff. Levendefangst og levendelagring er noe som bidrar til å utjevne sesongsvingninger, det gir også bedre kontroll på hele verdikjeden som fører til økt kvalitet og verdiskapning. Fremskrittspartiet endret derfor regelverket mens vi satt i Regjering, slik at det utvidet muligheten til levendelagring fra 12 til 20 uker.
Riksrevisjonens rapport har ved flere anledninger blitt utsatt og var forespeilet fremlagt 15. mai, men ble fremskyndet til 28. april. Når vi ble kjent med dette ba vi Regjeringspartiene om å utsette avgivelsen av kvotemeldingen til etter denne fremleggelsen, slik at vi fikk mulighet å gjennomgå Riksrevisjonens rapport.
Fremskrittspartiet mener det var riktig å behandle kvotemeldingen nå, 10 måneder etter at denne ble fremlagt, fordi dette er noe en tilnærmet samstemt fiskerinæring ønsker. Disse avklaringene er viktige for å utvikle fiskerinæringen fremover og gi forutsigbarhet og stabilitet.
Riksrevisjonen retter kritikk mot enkelte forhold som er gjennomført tidligere i norsk fiskeripolitikk under skiftende regjeringer og på tvers av partigrensene. Enkelte av disse forholdene er det dessverre ikke mulig å tilbakeføre. Kvotemeldingen svarer derimot ut en del av forholdene Riksrevisjonen påpeker og samtidig vil hele Riksrevisjonens rapport behandles grundig på Stortinget til høsten slik at vi får en grundig gjennomgang av norsk fiskeripolitikk i år.
Vi tar Riksrevisjonens vurderinger på alvor, og vil derfor bruke tiden frem til denne skal behandles i stortinget til å finne gode løsninger på de forholdene de påpeker.
Hilsen Siv Jensen