Nylig sløyde Riksrevisjonen norsk fiskeripolitikk – nå gjør politikerne det igjen. Knappe en måned etter politikerne vedtok kvotemeldingen på tross av riksrevisjonen sin kritikk mot fiskeripolitikken. Da særlig den manglende konsekvensutredningen de ulike vedtakene får for både fiskere, bedrifter og ikke minst kystsamfunn. Nå mener fiskerne i øst at det skjer på nytt og det er stor uro.
Næringskomiteen på Stortinget avga sist uke sin innstilling på representantforslaget fra stortingsrepresentantene Bengt Rune Strifeldt og Morten Ørsal Johansen fra Fremskrittspartiet om å utvide områdeadgangen i det kvoteregulerte kongekrabbefisket (Dokument 8:69 S (2019–2020)). Komiteen er delt i spørsmålet, hvor regjeringspartiene og Frp går for representantforslaget.
Dermed ser det ut som Fremskrittspartiet også får flertall i Stortinget for å endre vilkårene for å kunne delta i kongekrabbefisket i det kvoteregulerte området i Øst-Finnmark (øst for 26 grader øst) denne uken. Da vil fartøy som er registrert i Vest-Finnmark, kunne delta på samme vilkår som fartøy fra Øst-Finnmark. Endringen vil gjøres gjeldende fra neste kvoteår (2021).
I en pressemelding, i Kyst og Fjord, presiserer de bakgrunnen for representantforslaget. Strifeldt og Johansen (Frp) mener kongekrabben i økende grad er en vesentlig utfordring for aktive fiskere også i Vest-Finnmark. Representantene legger til grunn at også fiskerne i vest også får bruk ødelagt av kongekrabbe og tradisjonelle fiskefelt blir utilgjengelig fordi de er fulle av krabbeteiner. I vest foregår det et desimeringsfiske etter kongekrabbe. Dette fisket er fritt og hvem som helst kan sette ut så mange teiner de ønsker. I det kvoteregulerte området i øst er det ikke slik.
Vil ikke klare å holde krabben i sjakk
Leder i Vardø Fiskarlag, Viktor Hansen, og mange fiskere i Vardø og i Øst-Finnmark mener dette er helt feil vei å gå. Det de blant annet reagerer på er at man ikke åpner opp hele området til et kvoteområde, men vil slippe fiskerne fra vest inn i det allerede regulerte området. De mener dette vil føre til at desimeringsfisket i vest blir lite lukrativt og grensen borte.
– Man vil ikke klare å holde krabben i sjakk. Desimeringsfisket vil virke mot sin hensikt, sier Hansen.
– I tillegg vil det gi en skjev fordeling. Vi i øst er plaget med krabben i en helt annen grad enn i vest. Fisk som er ødelagt, oppspist og ikke engang brukelig til dyrefor på grunn av krabben, må trekkes fra kvota. Dette uten at vi får betalt for den og alt merarbeidet. I tillegg kommer massive ødeleggelser og tap av bruk på grunn av krabben. Når aktivitetskravet også foreslås økt vil de minste gradvis skvises ut, og enda flere båter tape. Nå blir det utrolig urettferdig, sier Hansen.
Styremedlem i Vardø Fiskarlag, Frode Robertsen, sier seg enig.
– Det er fiskere som har opplevd at 70 % av fangsten på bottenlina er ødelagt, agn spises opp og garn går full av krabbe. Det er mange yngre fiskere som har investert betydelige midler i båt og bruk, og som nå mister en del av inntekstgrunnlaget. Vi har hørt om båter som har vært så plaget med krabbe i bruk at de har tapt opp mot 250 000 kroner. Det er ikke småtterier, forteller Robertsen.
– Det er ikke heldig at forslag kommer på denne måten uten å utredes skikkelig. Ikke minst skaper det uro og konflikter mellom fiskerne i øst og vest og i næringen. Tidligere fiskeriminister Harald T. Nesvik aviste forslaget for et halvt år siden, men nå ser det altså ut som de trumfer det i gjennom.
Fiskeripolitisk talsperson i FrP, stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt, skriver i pressemeldingen at høringsuttalelsene fra de organisasjonene som representerer fiskerinæringen både i Øst- og Vest-Finnmark, særlig Fiskarlaget Nord og Norges Fiskarlag, er positive og anbefaler å innlemme de resterende aktive fiskerne i Vest-Finnmark i det kvoteregulerte området.
Dette er ikke lederen i Norges Kystfiskarlag, Arne Pedersen, enig i. Pedersen mener man ikke kan vedta forslaget slik situasjonen er nå. Han mener forslaget, om det blir vedtatt slik det ligger til Stortinget, vil skape fullstendig usikkerhet for fiskerne i øst.
– Forlaget har kommet opp plumpt og uten grundig utredning. Jeg mener at hvis man skal ha fiskerne fra vest med i fisket her, må man utvide kvoteområdet og at de drifter under samme regi som oss med 30 bur, røkting en gang i uken osv, sier Pedersen.
Skaper fullstendig usikkerhet
I likhet med Fiskarlaget i Vardø er Pedersen skeptisk til at man ikke øker kvoteområdet og er i likhet med fiskerne i Vardø tankefull mot de mange yngre som har satset, kjøpt båt og utstyr.
– Jeg tror det blir slik at de først kommer og fisker krabben før de fisker på det frie fisket lengre øst. Fiskarlaget Nord og Fiskarlaget mener også aktivitetskravet for å bli med i krabbefisket bør økes til 500 000 kroner, sier Pedersen.
– Da rammer du veldig hardt, og de minste detter ut. Man legger opp til å ødelegge for alle i åpen gruppe, som egentlig skal være en rekrutteringsgruppe. Dette skaper fullstendig usikkerhet. Det kan nå rakne for dem. Unge som har satset, både kjøp av båt og bruk. Denne utviklingen er ikke heldig, sier Pedersen.
– Det vil i tillegg kunne ramme hvitfisknæringen og industrien i Varanger og Øst-Finnmark hardt. Krabbe er også et fundament for disse bedriftene. I likhet med båtene har bedriftene investert i utstyr og det sikrer arbeid og fortjeneste. Hva skjer nå når det kan ligge an til at man kan miste opp mot halvparten av krabben? Vi er sårbare, avslutter lederen i Kystfiskarlaget og legger til at forslagene i representantforslaget ikke konsekvensutredet.
Pedersen forteller at det i dag er om lag 470 båter som i dag deler krabbekvoten, mens det nå altså ligger an til at rundt 180 båter fra vest skal komme inn i samme område og uten at totalkvoten og kvoteområdet økes. Det vil jo bli over 20 000 bur som skal settes i allerede sårbare områder. Mange kan risikere å få halvert inntekt, og det vil ikke være lett å kompensere for.
Tilbake til erstatningskrav?
Havforskningsinstituttet tidligere vurderinger konkluderte med at fiskere i vest ikke er har fått sitt tradisjonelle fiske ødelagt. I øst er altså all tvil om dette borte. Representantene fra Fiskarlaget i Vardø er samstemte, og vurderer nå å sette i gang et arbeid med å begynne å dokumentere tap på grunn av kongekrabben og sende inn erstatningskrav på lik linje med andre næringer som plages av rovdyr og tap. Det var slik da krabben gjorde sitt inntog.
– Kanskje det vil få politikerne på Stortinget til å våkne, avslutter de.