Koronaviruset har rammet bedrifter verden over, inkludert Vardø. Kompensasjonsordningen regjeringen har etablert ser ikke ut til å være godt mottatt noen steder i landet, da den hjelper minimalt, om i det hele tatt.
– Kompensasjonen vi har fått utbetalt er jo ingenting. Det dekker verken lønn til ansatte, husleien, eller noen av de faste kostnadene, sier Jan Lindberg, eier av den nyetablerte suvenirbutikken i Strandgata.
Kompensasjonsordningen
På bakgrunn av de rammede bedriftene, har staten opprettet en kompensasjonsordning. Den er opprettet for at bedrifter med stort omsetningsfall som følge av virusutbruddet skal i størst mulig grad unngå konkurser og komme seg raskere opp igjen når krisen er over. Hvor mye tilskudd foretaket kan få, bestemmes av to ting. Hvor stort omsetningsfall foretaket har hatt på grunn av virusutbruddet og om foretaket er pålagt å stenge av staten.
Dårlig ordning som dekker lite
I Vardø ser det slik ut for bedriftene som har fått støtte. Som man ser, dekker ikke kompensasjonsordningen de faste utgiftene. Så langt derifra.
Foretak Tildelt Omsetning for perioden Faste utgifter
Din frisør 6 931 72 986 25 271
Vardø Hotell 91 008 154 917 186 347
Finnmark manuellterapi 40 453 41 000 54 015
Nordpol Kro 26 634 73 304 35 765
Pakora 6 980 67 664 21 700
Salong Petali 8 107 17 182 9 963
Trafikkskolen i Vardø 14 716 0 16 352
Suvenirer og Gaver 12 599 9 277 22 657
Meieriet restaurant 12 486 34 970 30 191
Tallene er hentet fra Skatteetatens nettsider.
Hard start
I slutten av november i fjor åpnet Vardøs nyeste butikk, Suvenirer & Gaver AS i Strandgata. For den nyoppstartede bedriften til Jan Lindberg har koronaviruset hatt store konsekvenser. Fast ansatt Linn Iren Lindseth ble tidlig permittert og er ennå ikke tilbake på jobb.
– Jeg ble jo permittert ganske fort. På grunn av nedgangstid så har jeg ikke fått jobben tilbake igjen ennå. Jeg har heller ingen peiling på når jeg kan være tilbake på jobb. Jeg har prøvd å spørre av og til, men de har ikke noe svar. 13. mars ble jeg permittert og skulle få dagpenger i fra staten. Har enda ikke fått noe fra NAV, hvor saken er fortsatt under behandling, forteller Lindseth.
Alvorlig situasjon
Bedriftseier Jan Lindberg sier at koronaviruset kan få store konsekvenser for hans butikk.
– Selve kompensasjonsordningen hørtes lovende ut når det kom ut, og jeg tenkte da at dette skal gå bra. Bedriften kunne jo ikke søke etter noen spesiell sum, men la fram utgiftene fra januar måned og omsetningen. Selve søkeprosessen var helt grei, det gikk to dager fra jeg søkte til pengene var på konto, forteller Lindberg.
– Kompensasjonen vi har fått utbetalt er jo likevel ingenting. Det dekker verken lønn til ansatte, husleien eller noen av de faste kostnadene. Min faste ansatte med ansvar for alle de håndlagde produktene våre måtte permitteres mens bedriften måtte fortsette å betale ut lønn i starten. Driftsresultatet for april var på 9277 kroner. Vi gikk altså 11 254 kroner i minus. Kompensasjonsordningen dekker ikke halvparten av utgiftene vi har. Konsekvensen av dette kan jo bli kroken på døra, sier Lindberg vemodig.
Fortsatt optimistisk
Selv om det kan se dystert ut, er Lindberg fortsatt optimistisk.
– Vi skal klare å holde det gående i 4-5 måneder, forteller Lindberg med et smil. Men etter det vet jeg ikke. Jeg har blitt nødt til å tenke ut andre ting for å få dette til å gå rundt. Blant annet har jeg tatt inn andre varer, husholdningsartikler. Ting vardøværingene kan kjøpe og varer som ikke er direkte rettet mot turistnæringen. Dette er tiltak jeg har sett meg nødt til å gjøre for å redde bedriften. Jeg har også planer om å fornye lekeavdelingen, men kan ikke gjøre dette før jeg har fått inn litt kapital. Per nå sitter jeg her selv gratis. Jeg har ikke noe annet valg, sier Lindberg.
Mistet mesteparten av salget
Lindberg forteller at bedriften i hovedsak drives av salg til andre bedrifter, hele veien til Tromsø.
– Alle disse salgene har jo uteblitt, og alt vårt engrossalg har stoppet opp. Vi har også nylig fått mye varer som vi per i dag ikke har råd til å betale, vi er jo eneimportør på mange av varene.
Videre forteller Lindberg at bedriften har søkt om korona-lån, hvor staten garanterer 80% av lånet. Dette har de ennå ikke fått svar på.
– Vi er heldige som eier mye av varelageret fra før, så jeg kan gå i null om det verste skulle skje, men det er jo ikke ønskelig. Jeg ville gjerne føre litt mer liv tilbake her i Strandgata, avslutter han.