Vardø kommune har sendt et kraftig varsel til Fylkesmannen i Troms og Finnmark angående den negative utviklingen i fuglelivet på Hornøya og Reinøya.
Naturreservatet ble etablert for å bevare et viktig fuglefjell med tilhørende dyre-, fugle- og planteliv knyttet til området. Øyene er et viktig hekkeområde for flere rødlistede fuglearter, men likevel er fuglefjellet tomt for fugl i dag, skriver ordfører Ørjan Jensen i et brev adressert til både fylkesmann Elisabeth Aspaker og Miljøvernavdelingen på fylket.
To år med tilnærmet null hekkesuksess
Denne tiden skulle normalt være midt i en god hekkesesong.
– Det er kul på havet av fisk, og både hval, fiskere, og sjøfugl har fantastiske dager i et hav som bugner av delikatesser, men i fuglefjellet på Hornøya er det fullstendig tomt for fugl. Vi har nå hatt to år med tilnærmet null hekkesuksess for sjøfuglene. Dette er uholdbart, skriver ordføreren.
Jensen sier det er store grep som må til for å bøte på den situasjonen. Større grep enn det som både kommune og Fylkesmann lokalt rår over. Han viser blant annet store mengder havørn på Reinøya og Hornøya som har blitt et stort problem de siste årene.
– Det sitter kontinuerlig dusinvis av havørn på Hornøya og Reinøya. Det er så mye havørn at sjøfuglen ikke engang lengre finner det bryet verdt å sette seg i fuglefjellet. I tillegg kryr det av ravn og kråke som utnytter kaoset som havørnen skaper, skriver ordføreren.
– Det virker som at dagens miljøverntiltak for Hornøya og Reinøya naturreservat feiler fullstendig om hensikten er en god flerbestandsforvaltning av fugleartene i området. Dette må det rettes opp i umiddelbart.
Trenger mennesker
– Det fremstår nå som mer enn opplagt at menneskelig tilstedeværelse på Hornøya bidrar til at havørna holder seg lenger unna. Og dermed gir sjøfuglene etterlengtet ro i fjellet. Menneskelig aktivitet reduserer nærværet av predatorer, og påvirker lite sjøfuglene. Dette må det nå tas hensyn til, heter det i brevet.
Etter steinraset og stengingen av stien har det blitt færre folk og mindre ferdsel på Hornøya.
– Resultatet er ikke bra for noen, og spesielt ikke sjøfuglene. Det haster med å få på plass tiltak og en forvaltningsplan som ikke bare ser på menneskelig tilstedeværelse som uheldig, da den menneskelige påvirkningen av naturen allerede er gått langt forbi forstyrrende nærvær, skriver Jensen.
Han mener fokuset nå bør være å gi fuglene fred i fjellet, og at løsningen kan være så enkel som at man trenger folk på Hornøya og Reinøya. Eksempelvis i form av mer tilstedeværende forskerteam, flere turister, eller en kombinasjon av disse.
– Selvfølgelig skal en slik tilstedeværelse ha retningslinjer, men det er innlysende på dette tidspunktet at sjøfuglene har bedre kår med folk tilstede, skriver ordføreren.
Foreslåtte strakstiltak
Vardø kommune foreslår flere tiltak for å rette på situasjonen. De anser situasjonen som meget alvorlig, og ser fram til snarlig iverksettelse av følgende tiltak.
- Det iverksettes en forvaltningsplan som legger mer og bedre til rette for menneskelig tilstedeværelse på Hornøya og Reinøya, med forskere, oppsyn og turister.
- Det settes av midler til konkrete fysiske tiltak som legger bedre til rette for menneskelig tilstedeværelse på Hornøya og Reinøya, for forskere, oppsyn og turister.
- Det må vurderes å leie inn personell for fysisk tilstedeværelse og oppsyn med naturreservatet i hekkesesongen.
- Det iverksettes tiltak for å redusere antall havørn, ravn og kråker på Hornøya og Reinøya.