Det gode været den siste perioden har satt fart i leveransene av hvitfisk til anleggene i Vardø. Frem til nå i år har de totale leveransene passert 3,5 millioner kg.
Av Svein Hågensen
Ut fra rapporten fra riksrevisjonen går det frem at det har blitt levert mer torsk til Finnmark, men uten at det har skapt flere arbeidsplasser på land. For Vardø kommunes vedkommende ser det imidlertid ut til at det også har blitt flere arbeidsplasser, også på landsiden. Det har en sammenheng med at to nye mottaksanlegg startet opp her i fjor høst.
Hektiske dager på mottakene
Til nå har mottaket ved Arctic Catch tatt imot 1.400 tonn hvitfisk og krabbe. Anlegget på Svartnes hadde til i går tatt imot nær 40 prosent av all hvitfisk og krabbe bragt i land til kommunen. Det plasserer Arctic Catch som det suverent største anlegget innen fiskerinæringen her i kommunen. Molnes Seafood ligger også godt an med et totalkvantum på 958 tonn og plasserer seg med det som nest største anlegg.
Vardøbruket har fram til midten av mai fått inn 647 tonn, mens Storbukt Fiskeindustri i Kiberg har fått bragt i land 240 tonn. Ved Vardø Fiskeriservice på Svartnes kan man nå registrere mottak av nær 300 tonn, etter at anlegget hadde en seks ukers stopp tidligere i vår. Forrige søndag informerte bedriften at man nå hadde begynt å ta imot fisk, igjen og nå er leveransene i gang der også. Hos Norges Råfisklag spå man at torskefisket nå er i sakte tilbakegang.
Bra resultater også fra sjøsiden
Det har i vårsesongen driftet en god del fremmedbåter i vardøområdet. Det er flere i åpen gruppe fra Varangerfjorden og Tana. Men også større båter fra Troms, Nordland og Møre. Når det gjelder virksomheten på sjøsiden så viser oversikten fra Fiskeridirektoratet at det hittil i år er registrert mer enn hundre båter med ilandbragt fangst til anleggene her i kommunen. Også her er det Arctic Catch som leder an i og med at omlag 75 forskjellige båter har levert fangst til Dette anlegget.
Blant toppbåtene finner vi to fra Båtsfjord. «Inger Victoria» har levert 611 tonn og «Mikkelsen» 151 tonn. Begge leverer til Molnes Seafood. Hos Arctic Catch ligger «Andøyfisk» best an, med rundt 510 tonn så langt i år.
Av vardøbåtene kan vi lese at «Lea Marie» har levert vel 102 tonn levert til Vardøbruket og «Myntevik» som står med 104 tonn levert til henholdsvis Molnes Seafood og Arctic Catch.
Også krabbe og reker
Arctic Catch er også størst når det gjelder mottak av kongekrabbe med vel 28 tonn hittil. Storbukt Fiskeindustri har tatt inn i underkant av 3,75 tonn, mens Vardøbruket så langt har fått inn 7,75 tonn kongekrabbe. Totalt er det altså frem til nå levert omlag førti tonn kongekrabbe til anleggene i kommunen.
Vardøbåten «Myntevik» har nå i vel en måneds tid drevet med rekefiske på sørsiden av Varangerfjorden. For noen dager siden kom også vestlandsbåten «Havfluna» inn til sørsiden av Varanger for å drive med rekefiske der. Litt usikkert, men nå er det vel 4-5 båter som drifter med reketrål. Rekefisket på Varangeren sies forøvrig å være ganske brukbart, men båtene benytter gjerne direkte transport av rekene til Troms, så kvantumet er noe usikkert. I fjor var resultatet for «Myntevik» omlag 160 tonn.
Snart Blåkveitetid
Blåkveitefisket skal starte opp 1. juni. I utgangspunktet var datoen satt til 25. mai. Men på grunn av en planlagt militærøvelse samtidig, har Fiskeridirektoratet fastsatt at 1. periode i blåkveitefisket skal starte 1. juni. 2. periode vil skje i august.
Det har også vært endel fangst av vågehval i området ved Vardø. Råfisklaget melder at det hittil er tatt totalt 34 vågehval mot 36 på samme tid i fjor. Råfisklaget skriver imidlertid ikke hvor mange som er tatt her i varangerområdet.