I forrige uke var det flere sjarkfiskere som reagerte sterkt på at flere havgående fiskefartøy fisket helt opp mot land, blant annet i Vardø-området. Etter et par dager kom det forbud mot snurrevadfiske i det aktuelle området.
Blant annet ble det kritisert at de større båtene leverte over 60 000 kilo hyse under minstemål. – Kystvakten har allerede vært til stede og oppfordret fartøyene til å flytte aktiviteten vekk fra området. Det kommer nå et forbud om å gjennomføre snurrevadfiske i dette området, nettopp på grunn av høy innblanding av hyse under mål, uttalte fiskeri- og sjømatminister, Odd Emil Ingebrigtsen, til iFinnmark.
– Hører ikke hjemme noen plass
– Når du har båter på den størrelsen, så er det jo meningen at man skal fiske ute i havet og ikke i fjæra. Å fiske midt i gyte- og oppvekstområdene til hysa og kysttorsken med snurrevadbåter på denne størrelsen hører ikke hjemme noen plass. Det ødelegger og forhindre verdiskapning. Ikke rart at hysefisket uteblir, skriver Svein Harald Holmen i en kommentar på Facebook.
– På siste levering til Sara Karin var det 62 530 kg hyse under 0,8 kilo. Er dette en god måte å forvalte fiskeressursene på, spør Holmen.
Han hevder videre at det var opptil 40% under minstemål ombord i snurrevadbåtene som hadde «trålet seg opp og ned i fjæresteinene langs Varangerfjorden».
Kent Are Esbensen skriver i en kommentar at dette nok er vanlige, oppegående og flinke fiskere som sikkert ikke gjør noe galt ifølge loven. – Men nå er det sånn at av og til så burde man bruke sunn fornuft selv om fristelsen ligger der. Å støvsuge fjæra fri for småhyse, slik som disse gjør, burde dem holde seg for gode til og heller la sjarkene få ha dette havet i fred.
– Fisken må jo gyte noen plasser, men de karene raserer alt, og de har attpåtil lov til å fiske i gyteområdene. For meg er det noe som skurrer og er alvorlig galt. Kanskje er det de karenes spasering i gangene på Stortinget som gjør at de får lov til å holde på dette fisket. Det finnes ingen grense for hva de store båtene kan tillate seg med myndighetene i ryggen, uttalte Stig Tore Solstad til iFinnmark.
Vegard Bangsund er heller ikke glad for at havflåten håver inn langs land.
– Det er støvsugere som ødelegger resten av året for den konvensjonelle flåten. I og med at de fisker opp all hysen, sånn at det kun den lille fisken som går igjennom maskene som blir igjen til oss som ror hele året her, sier han.
La ned forbud mot snurrevadfiske
– Utenfor Vardø er det nå gjennomført inspeksjoner og vi har et grunnlag til å stenge. To fartøy er inspisert med 30–40 prosent under minstemål, og regelen er maks 15 prosent. Sjøtjenesten har allerede meldt om at fiskere nå flytter område, skriver Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen i et svar til iFinnmark.
– Nå er feltet stengt og snurrevadbåtene er beordret vekk, men skaden er gjort og disse båtene burde aldri i utgangspunktet ha fisket her. Nå er det for alvor behov for at vi lokalt setter oss til bords og finner ut hvordan vi skal ta vare på fiskefeltene våre fremover, skriver Holmen og skryter av Kystvakten som tok grep.
Fortrenger mindre fiskebåter
– Når de store fiskebåtene, på opptil 50 meter, kommer helt inn til kysten, fører det til at det fiskes mye mer. Kapasiteten på disse båtene er jo enorm, og det fortrenger mindre fiskebåter, sier fiskeripolitisk talsperson i SV, Torgeir Knag Fylkesnes, til NRK.
Han får støtte fra fisker og fylkespolitiker Jo Inge Hesjevik i Troms og Finnmark Høyre.
– Jeg er usikker på om det er god fiskeriforvaltning å slippe de store fiskebåtene inn til kysten. Dette er fartøyer som kan sette tusen garn i en ganske liten fjord, og som så ender opp med å fortrenge den minste flåten, sier Hesjevik til NRK.
På den andre siden sitter fiskebåtrederne som avviser påstanden. Forbundsleder Audun Maråk i Fiskebåt mener de største fartøyenes mannskap evner å tilpasse seg de mindre fiskebåtene, og mener videre at enkelte liker bare ikke store fiskebåter. Han avviser, ifølge NRK, også påstanden om at dette fisket kan gå hardt ut over den truede kysttorsken.
– Fylkesnes vet ikke hva han snakker om, fordi den fisken vi fisker på nå er vandrende torsk, skrei som går ut i Barentshavet. Det kvantumet kysttorsk som eventuelt blir tatt av den havgående flåten, er forsvinnende lite, hevder Maråk, ifølge NRK.
– Det er typisk fiskebåtrederne å debattere på dette viset. Å diskutere vettet til Fylkesnes, det er jo borti helvete! sier Arne Pedersen i Norges Kystfiskarlag.