Rundt 60 personer fra 20 boliger ble evakuert på grunn av kraftig røyk. fra Et ikonisk pakkhus med sløyeskur, samt deler av kaien, gikk tapt. Takket være rask utrykking klarte brannmannskapene å redde Strandtorget. Likevel ble det betydelige røykskader på både dette og andre sentrumsbygg, og tre personer fikk alternativt bosted på lørdag.
Natt til lørdag klokken 02.15 var det ingen utvendige tegn til brann, men allerede 02.45 stod flammene over taket på bygget, og en halv time senere var hele bygget overtent, etter det panoramakameraet i havna viser.
Vær til hjelp og utfordring
Melding om brann ble mottatt 02.45 og allerede klokken 02.57 var brannvesenet på plass med blant andre vakthavende befal, Atle Antonsen. Det forteller brannsjef, Alonza Garbett. Alt i alt stilte de med 10 mann, i tillegg til Avinors uvurderlige bidrag.
– Litt etter 04.00 hadde vi begynt å få rimelig kontroll over brannen, men også kontroll over spredningsrisikoen, som i utgangspunktet var hovedprioriteringen. Det var takket være en fantastisk innsats fra alle røykdykkerne, spesielt de som var involvert i å spyle ned og forhindre at brannen spredte seg til Strandtorget, forteller Garbett.
Klokken 05.02 hadde de klart å slå ned mesteparten av brannen.
Været ble både til hjelp og en utfordring. Mens slokkingen pågikk blåste det stiv kuling med storm i kastene. Vinden og retningen reddet tankanlegget på nordsiden, men bidro samtidig til mange røykskader andre steder i byen. Den sterke vinden bidro også til at vestveggen på Strandtorget var i ferd med å ta fyr, men denne ble heldigvis raskt slokket.
Evakuerte beboere
Alonza Garbett forteller at de ble raskt klart at evakuering ville bli nødvendig. Allerede klokken 03.00 ble det gitt beskjed til politiet om evakuering av beboere i røykretningen. Kriseledelsen i kommunen ble varslet og man organiserte et samlingsted i glasshuset.
Mens Vardø Brann- og Redningskorps kjempet mot vind og spredning, og tok hånd om brannen sammen med Avinors mannskaper, stilte Vardøhus Festning med sin vaktstyrke som hjalp til med evakuering sammen med andre frivillige.
– Hele vaktstyrken på Vardøhus Festning ble mobilisert og bistod med varsling og evakuering av folk, samt hjemkjøring når brannen var slukket. Takket være vardøværingenes handlingskraft, robusthet og dugnadsånd og evne til å mobilisere i den kritiske situasjonen ble byen reddet fra en storbrann. Jeg er stolt av å være kommandant i en slik by, sier Odd Inge Haravik. Han legger til at to soldater ble sendt til helsesjekk etter innsatsen, men det var ingen røykskader hos de friske og raske soldatene.
De evakuerte ble tatt med til Valhall hvor de ble ivaretatt og fikk noe å spise og drikke. Bjørn Johnny Haagensen Robertsen hos Rema 1000 stilte opp og fikk levert tørrmat og pizza, forteller Vardøs Rema-sjef, Vidar Gusdal.
Innsatsleder, Odd Børre Evensen, hadde egentlig fri, men ble utkalt når situasjonen oppstod.
Dagen etter rettet han en særdeles stor takk til Vardø Brannvesen og flyplassens ressurser som slukket brannen under meget krevende forhold. En stor takk sender han også til egne styrker som var ute på stedet og oppdaget brannen under patruljering, samt ambulanse, sivilforsvaret, Varanger Kraft, soldatene på Vardøhus Festning, Vardø kommune, rådmannen, legen og andre som var med på å utgjøre en forskjell.
– Dette er særdeles trist og Vardø har mistet et signalbygg, og de omkringliggende bygg har fått røykskader. Vi måtte evakuere omtrent 60 innbyggere og disse ble ivaretatt av Vardø kommune og ved en omsorgsfull rådmann på flerbrukshuset. Der hadde vi også vakthavende lege til stede som kunne behandle de som hadde pustet inn for mye røyk, skriver Evensen.
Han sier det var en trist operasjon, men at det som innsatsleder samtidig er befriende å se samhandlingen i innsatsområdet på tvers av enhetene, mens de evakuerte og andre samtidig blir tatt hånd om.
God, men sårbar beredskap
Brannsjef Alonza Garbett sier det etter forholdene gikk bra, for det kunne gått så mye verre. Det lokale brannvesenet stilte med 10 mann i tillegg til Avinor som bisto med bil og mannskaper.
Alt i alt viser hendelsen at det er et godt samarbeid på tvers av alle etater. Samtidig ser man hvor sårbar man kan være uten Avinors bidrag som sørget for å hindre større skader på Strandtorget, forteller Garbett.
Som Odd Børre Evensen forteller, så var det en av politiets patruljer blant de som varslet om brannen. Selv om brannen skal ha blitt varslet av flere, så er det noe å tenke på når man skal dele politiressurser med Vadsø, som for øvrig var forhindret i å komme på grunn av vær og stengte veier.
Kommunens beredskap fungerte veldig bra og de evakuerte ble tatt vare på inne i glasshuset hvor de fikk mat og drikke fra Rema 1000, så alt var optimalt etter forholdene, sier Evensen.
Hvordan utfallet ville blitt uten Avinors bidrag er ikke godt å si, men det er klart at deres innsats sørget for langt mindre skader på Strandtorget.
– Det er vanskelig å si noe om hvordan utfallet hadde vært uten dem, men det vi kan si, er at mannskapet fra Avinor og deres ressurser bidro med en god innsats og var en viktig del av å begrense utviklingen, sier Garbett.
To personer ble videresendt til sykestuen for grundigere undersøkelser, og AMK ga oksygenbehandling for de som hadde behov, blant annet til røykdykkerne som hadde oppholdt seg nærmest brannen. Likevel var det ingen alvorlige personskader etter den kraftige brannen.
Rådmann, Hallgeir Sørnes, anslår at det ble gitt oksygenbehandling til rundt 15 personer.
Røykskadde butikker
Flere butikker melder om røyk- og sotskader etter brannen. På Strandtorget er både jernvareavdeling, kafe, Vinmonopolet og resten av bygget stengt. Mandag var Beate Rytter Nerland på plass i butikken sammen med blant annet personell fra Recover (spesialister på opprydding og gjenoppbygging etter brann-, vann- og miljøskader).
Selv om utluftingen allerede var i gang, kunne man fortsatt kjenne lukten av brann. Vinduene hadde sprukket av den høye varmen og de sterke vannstrålene fra slokningsarbeidet, men det var stort sett de ytterste glassene som var ødelagt og dermed ble butikken spart for det verste. Det var tross alt ikke mange meterne mellom bygget som brant og Strandtorget, og vestveggen var grillet skikkelig. At bygget er av betong under veggpanelet, satte kanskje en stopper for at også denne bygningen gikk med i brannen.
Allerede tirsdag gikk man i gang med rydding og vasking, og butikken vil holde stengt noen uker fremover. Beate Rytter Nerland sier de først skal holde røykskadesalg for klær og liknende, før lokalet i andre etasje blir vasket ned. Dette salget vil de kjøre så snart det lar seg gjøre. Og reparasjoner utvendig vil også komme raskt i gang.
– Det går fort og det er godt at det skjer noe, ellers risikerer man å bli frustrert og lei, sier Nerland.
Kafedriften skal nå flyttes til glasshuset i Valhall, etter at kommunen tilbød dette og formannskapet vedtok løsningen tirsdag morgen.
Hos vinmonopolet i kjelleren gikk det også relativt bra. Butikksjefen, Hege Strifeldt Methi, kom fra Vadsø for å få en oversikt, og mandag ettermiddag kunne hun konstatere at lokalet er berget sammen med mesteparten av varene. Nå går de løs på jobben med rengjøringen og håper å kunne åpne allerede førstkommende lørdag.
Industri Rek melder på sine facebooksider at butikken har fått en del skader, og at de vil holde stengt inntil videre.
– Det gikk bare greit med oss. Under brannen måtte vi evakuere fra leiligheten. Etter brannen var det litt lukt og sot, men vi luftet og vasket der så vi kunne være der. I butikken er det røyk og sotskader, ikke så alvorlige, men jeg venter på forsikringen så de kan vurdere skadeomfanget, forteller Bjørn Bangsund hos Industri Rek.
Nå skal det ryddes og etterforskes
På grunn av røykutviklingen er det mange som er rammet av brannen. Rådmannen forteller at tre personer måtte få et alternativt bosted. I tillegg kommer skader på flere butikker.
– Nå skal politiet etterforske brannstedet og etter hvert kan man begynne oppryddingsarbeidet. Vardø kommune vil bistå med denne prosessen. Og når det gjelder berørte næringsaktører i Strandgata, har kriseledelsen sagt at Vardø kommune ønsker å være med på tilbudssiden med hjelp til støtte og gjenåpning, forteller Garbett.
Begge brannsjefene, både Alonza Garbett og Einar Nilsen, takker alle involverte under slokningsarbeidet.
– Vil med dette takke alle nødetater, Avinor, kommunens kriseledelse, uteseksjon og sivilforsvaret for godt samarbeid i natt under brannens herjinger. Været i seg sjøl var en stor utfordring. Samlet var vi slagkraftig slik at vi berget John Hågensens bygg. Mye bygningsmasse og verdier gikk tapt i brannen, men takket være god slagkraft så fikk vi stoppet brannen i stiv kuling. Ingen skadde brannmannskaper. God jobba!, skriver varabrannsjef Einar Nilsen dagen etter brannen.
Garbett legger til både de sivile som hjalp til samt Rema 1000 som åpnet opp og hjalp til med mat og drikke.
– Det er tydelig at kommunens beredskap og håndtering av store hendelser er ivaretatt til tross for utfordringer med tanke på mannskap og værforhold. Det er viktig å huske at Vardø kommune, og spesielt øya, er særdeles værutsatt og at vi stort sett bor i en tett trebebyggelse. Ved kraftig vind og brann vil det være høy risiko for spredning. Derfor er det viktig for kommunen at vi jobber for å opprettholde kommunal brannberedskap, forhindre redusering av politiressurser og at flyplassen med deres ansatte og ressurser fortsetter å være i Vardø, sier brannsjef Alonza Garbett avslutningsvis.