Fredag kom det melding fra Vardø kommune om at de velger å droppe bomstasjonen i Komagvær fra mandag 6. april. Samtidig understrekes det at kommunens karanteneregler fortsatt er de samme, og må følges.
Vardø Kommune avvikler vei-informasjonsposten i Komagvær fra mandag 6. april. Informasjonspunktet i Komagvær har fungert godt og etter hensikten, opplyser Vardø kommune. Ellers er det testet noe over 50 personer i kommunen, forteller rådmann Hallgeir Sørnes.
– Har aldri vært et kontrollpunkt
Kommunen mener det fra mandag vil være mer hensiktsmessig å iverksette et nytt forebyggings- og informasjonsregime som innbefatter SMS, hjemmeside og sosiale medier for å dekke informasjonsbehovet til befolkningen.
Eventuell innstramming eller lemping på tiltak vurderes løpende av smittevernmyndighetene i kommunen.
På spørsmål om man fortsatt vil ha like god kontroll når bommen fjernes, sier rådmann Hallgeir Sørnes at det aldri har vært et kontrollpunkt i Komagvær, kun et informasjonspunkt. Likevel må det jo sies at ble det ført journal over hvem som fikk karantene mens «informasjonspunktet», altså det tidligere kontrollpunktet, var operativt.
Når vi spør om hvordan man skal kontrollere at folk som kommer inn overholder de samme karantenereglene, sier Sørnes at kommunen aldri har drevet med kontroll av personer.
Kontroll- eller informasjonspunkt? Ifølge vedtaket fra Vardø kommune, datert 16. mars, heter det «Det vil være kontroll ved kommunegrensen. De som kommer til Vardø kommune vil bli journalført og fulgt opp mot karantenebestemmelsene».
Betegnelsene «Kontrollpost» og «kontrollpunkt» har vært i bruk i alle kanaler fra kommunens side, og de har gjentatte ganger skrevet at de journalfører personer som kommer inn i kommunen.
Rådmannen hevder det ikke har vært ikke utøvd press fra noen, verken fylket, regjering eller andre, for å oppheve kontrollposten i Komagvær. Fra andre hold har det derimot vært snakk om brudd på personvernet når man journalfører personer, slik kommunen har bedrevet i Komagvær.
Likevel hevdes det nå at Vardø kommune aldri har drevet med kontroll av personer, og at det kun har vært et informasjonspunkt.
Gjeldende regler
Vedtak etter lov om vern mot smittsomme sykdommer § 4-1 andre ledd om karantene etter reiser utenfor Vardø.
For å stoppe spredning av Covid-19 og bidra til å opprettholde nødvendige helse- og omsorgstjenester fatter kommuneoverlegen i Vardø kommune med dette etter smittevernloven § 4-1 andre ledd, vedtak om
1) At alle som ankommer Vardø etter reiser utenfor Vardø ilegges karantene i 14 dager etter ankomst
2) At alle som ankommer Vardø etter reiser utenfor Vardø ilegges karantene ved symptomer som forkjølelse, feber og/eller tungpustethet. Karantenen varer i minst 7 dager etter symptomfrihet.
- Reisende som ikke har symptomer kan reise til planlagt oppholdssted, men bør under reisen så langt det lar seg gjøre holde avstand til andre.
- Unntak gjelder de som har samfunnskritiske oppdrag. Organisasjoner, bedrifter, kommuner og statlige enheter som har samfunnskritiske oppdrag må ha prosedyrer/instruks for hvordan personell skal opptre under gjeldene omstendigheter.
- Unntak gjelder transitt uten opphold i kommunen.
- Unntak er barn med delt bosted i forskjellig kommune.
- Unntak gjelder personer som krysser kommunegrensen under reise mellom bolig og arbeidssted, og mellom ulike arbeidssted.
- Unntak gjelder de som skal på dagstur til Sandfjord og Hamningberg. Disse må ikke i 14 dagers karantene. Det er vurdert faglig at Sandfjord og Hamningberg ligger slik geografisk til i forhold til Vardø at man ikke utsetter seg for særlig smitterisiko ved dagsreise dit.
- Personer som får unntak for karantenebestemmelsene i forbindelse med arbeid ilegges restriksjoner når de ikke utfører arbeid.
Vedtaket har virkning fra 2. april 2020 og til og med 8. april 2020.
Har man behov for legehjelp, ta kontakt på telefon med 116 117, ikke møt opp på legevakt. Teknisk har vaktnummer 467 43 740. Barnevern har vaktnummer 413 68 495. Dette i tillegg til nødnumrene 110, 112 og 113.
Drøyt 50 personer testet i Vardø
Rådmannen opplyser at Vardø fortsatt har nok smittevernsutstyr og at ingenting mangler.
– Det ble gjort store innkjøp i februar for å møte behovet, men vi ser at framtidige leveranser er mer usikre. For øvrig koordineres det innkjøp av fylkesmannen, opplyser Hallgeir Sørnes.
Vi får samtidig opplyst at beredskapen i Vardø er god på alle felt. Beredskapsledelsen har kontinuerlig vakt, døgnet rundt og i all overskuelig fremtid.
Ellers er det drøyt 50 personer som er testet i Vardø, og i skrivende stund er Vardø fortsatt uten koronasmitte.
Vardø kan oppleve en katastrofesituasjon uten ekstern hjelp
Mandag formiddag skriver Vardø kommune på sin facebookside at det skal lite til før Vardø får en katastrofesituasjon. Ut fra tall og beregninger fra ulike hold, har Vardø gjort en erfaringsbasert vurdering, der man bør forberede seg på et scenario hvor man får lite hjelp utenfra.
Ifølge en forskergruppe i Kina hadde 80% av de som ble smittet en mild sykdomsvariant. 20% trengte innleggelse med en langvarig oksygenbehandling fra to uker opp til fire uker, 10% trengte respirator, og 5% døde, opplyser Vardø kommune.
– Det kom en tentativ vurdering i de nasjonale nyhetene, at vi må regne med at 25% av befolkningen blir syk. For Vardø kommune ble da matematikken enkel: 460 beboere i kommunen blir syke, 90 trenger innleggelse, 23 respirator og 15 dør. Det har senere kommet flere vurderinger, men om det er 10%, 25% eller opptil 75% av befolkningen som blir syk, så har vi mye mer enn vi klarer å håndtere, skriver kommunen.
Videre skriver de at i Vardø blir det kategorisert som katastrofesituasjon, hvis man har mer enn 6 ekstra pasienter inne i helsevesenet samtidig.
– Vi fikk allerede i februar en klar beskjed fra Fylkesmannen, at kommunen bare får lov å legge inn de aller sykeste på sykehus. De fleste pasientene må kommunene håndtere selv. Hverken Sivilforsvaret eller Røde kors har nok infrastruktur til å gjøre en stor innsats i Vardø. Og kommunen kan heller ikke påregne innsats fra Forsvaret.
Kommunen gjør risikovurderingen fortløpende. De viser til at mandag har kurven flatet ut i Norge, og dødstallene stiger langsomt. Det mener man ser lovende ut, og man har startet å senke skuldrene og ikke ha så mange bekymringer over 70 pasienter liggende på feltsenger i Vardøhallen.
– Men, dessverre, situasjonen kan også endre seg fort, skriver kommunen på sin facebookside.
Fylkesmannen opphevet karantenereglene i Vardø
Ifølge NRK, tirsdag formiddag, har Fylkesmannen i Troms og Finnmark slått fast at karantenereglene som Vardø og Karlsøy har iverksatt er altfor inngripende, og opphevet dem tirsdag morgen.
Fylkesmannen skriver, ifølge NRK, i tirsdagens vedtak:
«Verken saksdokumenter eller kommuneoverlegens vedtak har en begrunnelse som viser at de grunnleggende kravene i smittevernloven § 1–5 er oppfylt. Vedtaket om lokale karanteneregler for Vardø kommune er mye strengere enn de nasjonale anbefalingene, og begrenser i utgangspunktet all innreise til kommunen, uten at Fylkesmannen kan gjenfinne at det foreligger en tilstrekkelig medisinskfaglig begrunnelse med utgangspunkt i lokale forhold.»
Dette betyr at de som kommer inn til Vardø IKKE skal i karantene. Om dette vil bli overprøvd, eller ignorert av Vardø kommune, vites ikke idet Østhavet går i trykken.