Vardø kommune ba tidlig om bistand fra Forsvaret, representert ved Vardøhus Festning, med å håndtere ulike oppgaver i forbindelse med koronakrisen. Det gikk ikke Fylkesmannen med på.
– Forsvaret er pliktig å støtte det sivile samfunn og har lange tradisjoner for å gjøre dette både i fred, krise og krig, sier kommandanten og minner om at han både har ledig kapasitet og et ønske om å bidra.
16. mars sendte kommunes kriseledelse brev til Fylkesmannen i Troms og Finnmark, ettersom kommandanten måtte få en ordre for å kunne stille, men fylkesberedskapssjefen avslo dette kontant. Samtidig brukes Forsvaret og Heimevernet andre steder i landet til å patruljere grenser og andre oppgaver som det sivile normalt vill påtatt seg.
Ønsket bistand fra Vardøhus Festning
Vardø kommune skriver i brevet at de har iverksatt en rekke tiltak og karantenepåbud for å redusere smitte av Covid-19. Dette for både for egne innbyggere og andre. For å sikre at kommunen skal kunne ivareta sitt samfunnsmandat, er det vesentlig at kommunen søker støtte utenfor egen organisasjon, heter det i brevet.
– Vardø kommune anmoder Forsvaret om bistand fra Vardøhus Festning. Bistanden omfatter samfunnskritiske funksjoner som det sivile lokalsamfunn ikke selv kan løse med ved hjelp av egne ressurser. Bistandsanmodningen er altomfattende begrunnet i situasjonens alvorlighet og hensynet til effektiv bistand og støtte. Kommandant Vardøhus Festning avgjør hvilke støtte han kan gi innenfor sitt kompetanse- og fagfelt. Kommandant ved Vardøhus Festning har behov for en ordre iht. bistandsanmodningen for å løse oppdraget med å støtte sivilsamfunnet i Vardø, skriver kriseledelsen i Vardø kommune til Fylkesmannen.
Bør heller bruke arbeidsledige lærere
Fylkesberedskapssjef, Ronny Schjelderup, ved Fylkesmannen i Troms og Finnmark sier alle andre ressurser må først være uttømt.
– Forsvaret har som praksis at sivile ressurser skal være uttømt før deres ressurser utløses. Det fremgår ikke hva kommunen har gjort for å bruke/finne personell i egen organisasjon (eksempelvis lærere som pr. ikke er i arbeid grunnet stengte skoler), eller om kommunen har hatt kontakt med andre sivile aktører som sivilforsvar, vektertjenester osv. i eller utenfor kommunen som kan ha personell som kan bistå. Bistandsanmodning blir derfor ikke å fremsende i dette tilfellet, svarer Schjelderup.
Samtidig ser man at Heimevernet har fått stille på flere oppdrag i Sør-Norge, blant annet på Gardemoen og med patruljering på riksgrensen. I sør kan altså militært personell benyttes, men ikke i Nord-Norge… Og vi har i lang tid hatt Forsvaret til å utføre oppdrag som luftambulanse.
– Dette virker rart og kan umulig være riktig. Dette strider jo mot alt
Kommandant på Vardøhus, Odd Inge Haravik, forteller at festningen er fullt bemannet. Samtidig er alle eksterne oppdrag og aktiviteter kansellert, noe som medfører at festningen har ledig kapasitet tilgjengelig utover å løse sitt eget oppdrag.
– Denne ledige restkapasiteten kan for eksempel brukes til å støtte sivilsamfunnet innen vakt- og sikring samt logistikktjenester. Festningen kan både løse eget oppdrag og samtidig støtte lokalsamfunnet, sier Haravik.
Han har fått ordre om å forbli på sin post inntil videre sammen med sine soldater, og anser det som lite sannsynlig at han og mannskapene skal bli omdisponert til andre steder i landet.
I Fylkesmannens avslag svarer Fylkesmannen på vegne av Forsvaret, og viser til at alle andre ressurser skal være uttømt før Forsvaret kan bistå.
– Dette virker rart og kan umulig være riktig. Dette strider jo mot alt. La det ikke herske noen tvil. Dersom det handler om liv og helse, så kommer jeg ikke til å nøle med å støtte lokalsamfunnet uansett ordre eller ikke, sier Haravik.
Når Østhavet tok kontakt, svarte kommandanten at han verken kan eller vil, i utgangspunktet, kommentere Fylkesmannens avslag. – Dog er det min plikt med henvisning til tjenestereglementet å melde tilbake dersom beslutningen åpenbart er fattet på sviktende eller feil grunnlag, opplyser han.
– Forsvaret støtter i dag sivile myndigheter med en rekke tiltak
Det skriver Forsvaret selv, og har samtidig lagt ut en skryteliste over alt de bidrar med i skrivende stund, samt tidligere bistandsprosjekter under pandemien. Ikke så mye i Nord-Norge, riktig nok, men likevel.
Pågående oppdrag, ifølge Forsvaret.no:
- 9. mars: Støtte til Drammen sykehus med lån av telt til fremskutt triage.
- 13. mars: Norwegian Combat Service and Support Battalion (NOR CSSBN) støtter Orkdal Sykehus med ekstern mottaksenhet.
- 13. mars: Støtte til AVINOR med utlån av militær infrastruktur på Sola.
- 16. mars: HV-02 støtter Politiet med utvidet grensekontroll på OSL Gardermoen.
- 16. mars: Sjøforsvaret støtter Haukeland Sykehus med utlån av telt til fremskutt mottaksenhet.
- 17 mars: Heimevernsdistriktene 05, 12, 14, 16 og 17 støtter Politiet med utvidet grensekontroll mot Sverige og Finland.
- 20. mars: En sykepleier fra KNM Harald Hårfagre støtter Akuttmedisinsk Kommunikasjonssentral (AMK) i Stavanger fram til 2. april.
- 20. mars: To personer fra Forsvarets operative hovedkvarter gir liaisonstøtte til Helse Nord i Bodø.
- 23. mars: Støtte til en større sykehuskapasitet på Bærum sykehus gjennom rammeavtalen Forsvaret har med Wilhelmsen Group Service er iverksatt.
- 24. mars: Heimevernets bidrag med å støtte politiet med utvidet grensekontroll mot Sverige og Finland, ble i dag forlenget til å gjelde frem til midten av april. Fra og med 24. mars er også Oslofjord heimevernsdistrikt 01 en del av dette bidraget, som ble iverksatt 17. mars.
- 25. mars: Det ble vedtatt at en liaisonoffiser fra Forsvarets operative hovedkvarter skal støtte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap fra og med 26. mars.
Avsluttede oppdrag:
- 14.mars: Oslo og Akershus heimevernsdistrikt 02 ble satt inn for å bistå med mottakskontroll på Oslo Lufthavn. Dette oppdraget ble avsluttet 16. mars.
- 15.mars 2020: Forsvarets rammeavtale med sivile flyselskaper ble iverksatt for å evakuere personer fra Svalbard til fastlandet. Fra Forsvarets side ble oppdraget avsluttet samme dag.
– Forsvarets fremste oppgave er å forsvare Norge, og ivareta landets sikkerhet og selvstendighet. I tillegg er Forsvaret beredt til å bistå sivilsamfunnet, også gjennom koronakrisen. Det er viktig at forespørsler om bistand håndteres og prioriteres på riktig måte. På den måten sørger vi for at vi bruker ressursene våre riktig, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.
Kommuner og fylker som har behov for bistand fra Forsvaret skal fremme en bistandsanmodning gjennom fylkesmannen, som igjen skal rette anmodningen om bistand til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Anmodningen fra Vardø ble, som nevnt, ikke videresendt til DSB.
Østhavet har stilt en rekke spørsmål til Fylkesmannen etter avslaget på Vardøs anmodning, men har så langt ikke hørt noe fra den kanten.
– Vi prioriterer økt fritids- og velferdsaktiviteter for å holde motivasjonen og motet oppe
Kommandant Haravik forteller at alle permisjoner er kansellert og all reisevirksomhet er innstilt inntil videre. Dette betyr at kommandanten og soldatene forblir på sin post inntil videre. Menige mannskaper har fått innvilget kun én permisjon før dimittering til sommeren.
Dette kan være vanskelig nok for oss sivile som bor her, for ikke å snakke om for unge soldater som er sendt til et snøkaos og isolasjon ved verdens ende.
– Uker og måneder med adskillelse fra familie og venner er en ukjent erfaring for dagens soldater. Situasjonen krever at vi bruker mer tid på oss selv. Forståelsen for at man er en del av noe som er større enn en selv, troen på kameratskap, fellesskap og avdelingsånd er avgjørende for å løse krevende oppdrag og historien har vist at dette kan være avgjørende for utfallet i en militær operasjon, sier Haravik.
Han forteller videre at morgenmøtene blir brukt til situasjonsoppdateringer og at de prioriterer økt fritids- og velferdsaktiviteter for å holde motivasjonen og motet oppe for festningens voktere.
– Aktiviteter etter normal arbeidstid og i helger er iverksatt for å unngå «brakkesyken». Uteaktiviteter i lokalmiljøet, vaffel- og pizzakvelder, diverse fritids- og velferdsaktiviteter har positiv effekt på trivsel og arbeidsmiljø, sier Haravik.
– Det er mitt håp at også i denne vanskelige tid at Vardø heller ikke glemmer de fire soldatene på festningen som gjør en fantastisk innsats for Norge, og heiser det stormslitte orlogsflagget på Vardøhus Festning hver dag under alle forhold. De er unge soldater som opplever sin første arktiske vinter preget av mye uvær, isolasjon og måneder adskillelse fra familie og venner hjemme, forteller kommandanten.
Han roser samtidig sine beste menn for innsatsen, og berømmer dem for å ha taklet denne situasjonen på en eksemplarisk måte. Kommandantens fokus er som alltid å ta vare på sine menn og løse oppdraget under mottoet «Fidelis in Ultima Thule».
En liten kommentar (og et hint til befolkningen) til den krevende situasjonen for soldatene: Jeg tror ikke påskeharen ville bli satt i arresten om den skulle dukke opp med et påskeegg til de som bemanner posten i det ytterste nord.