I løpet av mars har hotellet gått fra en omsetning på 1,7 millioner kroner til null inntekter. For to uker siden ble alle 16 ansatte permittert. Nå har de fått en kontrakt med utleie til Forsvaret for to måneder, som gjør at samtlige kan komme tilbake til jobben.
Etter å ha vært permittert i to uker kan de ansatte endelig vende tilbake til jobben på hotellet. Tirsdag ble det klart at kommuneoverlege Anna Markoff godkjente en avtale mellom Forsvaret og vardø hotel om utleie, i første omgang i to måneder. For hotellet betyr dette enormt i en usikker koronatid som har rammet reiselivet svært hardt.
– |For oss er det helt fantastisk. Vi skal ha hele mannskapet i drift nå. Flere av de ansatte gråt, da de hørte om denne avtalen, sier Tove Mette Antonsen, daglig leder på Vardø hotel.
Bookinger kansellert
Antonsen forteller at det har vært en tøff tid for hotellet, og ikke minst for de som jobber der. Da koronakrisen kom til landet, var reiselivsbedriftene de første ble hardt rammet. For Vardø hotel ble det i løpet av kort tid null inntjening, slik at de slutt måtte permittere alle de ansatte. Det var tøft.
– Vi måtte permittere absolutt alle sammen for 14 dager siden. Det var en meget tøff avgjørelse. Det startet med at Yukigassen ble avlyst. Da regjeringen satte inn tiltak mot koronapandemien, forståelige tiltak, klappet hele reiselivs-Norge sammen. Alt av bookinger ble kansellert over natten. Hotellet hadde ikke annet valg enn å permittere folk, sier Tove Mette Antonsen, daglig leder på Vardø hotel.
Hotellet er en stor og viktig arbeidsplass i kommunen. Permitteringene førte til at 16 gikk en veldig usikker fremtid i møte. Hvor lenge permitteringene ville vare, og hvor hardt hotellet kunne bli rammet økonomisk, var jo usikkert. I løpet av tre uker i mars ble det dramatiske tall for hotellet.
– Vi gikk fra en omsetning på 1, 7 millioner til null. Da regjeringen kom med tiltakene 12.mars, var det som en bryter plutselig ble slått på. Alt ble kansellert, sier Tove Mette Antonsen.
Følger koronatiltak
Grunnen til at det har kommet i stand en avtale mellom Vardø hotel og Forsvaret, er at det er behov for lokaler og overnatting til sivilt personell i forbindelse med oppgraderingen av radarsystemet på Vårberget.
Stasjonssjef ved Forsvarets stasjon i Vardø, Trond Ånetsen, sier at Forsvaret har bruk for lokaler til crew og til karantene for personellet som kommer hit. Ånetsen er fornøyd med at arbeidet på stasjonen kan gå videre, men han understreker at smittevern er i høysete. Forsvaret har hatt en nær dialog og samarbeid med kommuneoverlege Anna Markoff, slik at alle tiltak mot korona følges.
– Forsvaret har leid hele hotellet og skal følge alle retningslinjene for karantene. En del av hotellet blir for karantene og en del blir for arbeidscrew. Kommunelegen har vært sammen med de ansatte, slik at de har gått gjennom alle tiltak som er viktige for å ivareta helse og smittevern. Smittevern er i høysetet også i Forsvaret. Dialogen med kommunen og kommunelegen er svært viktig for oss. Forsvaret følger både de nasjonale og lokale smittevernstiltakene, og vi skal hele veien ha tett oppfølging med kommunelegen og de ansatte på hotellet, sier Ånetsen.
Bruker lokale entreprenører
Ånetsen vil benytte anledningen til å rose hotellet.
– Hotellet var veldig løsningsorientert da vi tok kontakt med dem. Jeg vil spesielt rose Tove Mette Antonsen. Forsvaret har leid hotellet i to måneder med muligheter for forlengelse, sier Ånetsen.
Han er gald for at de kan bidra til at deler av nøringslivet holdes i gang under koronakrisen som også rammer bedrifter i Vardø veldig hardt.
– Vi synes det er godt at arbeidsplasser kommer i drift igjen. Lokale entreprenører er også tilknyttet byggingen av systemet. Vi ønsker å benytte oss av lokale bedrifter, sier Ånetsen.
Onsdag hadde Forsvaret et møte med alle de ansatte på hotellet.
Unik situasjon
Tove Mette Antonsen ved hotellet mener avtalen med hotellet gjør at de er havnet i en unik situasjon, sammenliknet med de andre i reiselivsbransjen i Norge.
– Vardø hotel får muligheter til å drive mens resten av reiselivet ligger med brukket rygg. I tillegg til at vi leier hotellet og lager mat til personellet i Forsvaret, får vi lov til å drive med «Take away», sier hun.
Antonsen legger også vekt på at smittevernet mot korona er viktig å følge opp.
– Dette er absolutt viktig for oss å følge alle smitteverntiltak for de som skal bo her på huset, og ikke minst for å ivareta de ansatte. Samarbeidet med kommunelegen skal fortsette, sier Antonsen.
Vil ivareta næringslivet
Også vardø kommune er galde for det har kommet i stand en avtale mellom hotellet og Forsvaret. Rådmann Hallgeir Sørnes påpeker at kommunen ønsker å legge til rette for all næringsliv som fortsatt går mens det er koronatiltak. Selv kommunen har restriksjoner og lokale karanteneregler har kommunen en god dialog med næringslivet. Sørnes sier at Varangerkraft skal legge kabler mellom Komagvær og Smelror, og at arbeidet går som normalt selv om det er karanteneregler for alle som kommer til Vardø. Kommunen legger også til rette for fremmedflåten som fisker fra Vardø, slik at både fiskerne og industrien kan fortsette driften uten hindringer.
At fremdriften på radaranlegget fortsetter, mener kommunen er positivt.
– Det er kjempebra for Vardø kommune at Forsvaret kan fortsette med fremdriftsplanen. At næringslivet går er bra for kommunen og de ansatte, sier Sørnes.
Karanteneområde for utlendinger
Hotellet og Forsvaret har sammen med kommunelegen lagt til rette for at alle sikkerhetstiltak holdes og følges opp.
– Når Forsvaret ønsket å leie hotellet var vi positive. Forsvaret har sagt de vil legge til rette for to ukers karantene for de som kommer utenfra. De skal følge alle tiltakene som er satt nasjonalt og lokalt.
De som kommer fra utlandet, har andre karanteneregler enn de som kommer fra Norge, men ifølge Sørnes blir personellet fra utlandet fulgt opp.
– De som kommer fra utlandet kommer direkte til Banak i Lakselv. De vil ikke ha kontakt med folk fra Norge. Den eneste de vi møte fra Norge er bussjåføren, men bussen har egne tiltak for smittevern. Personellet vil bli skysset direkte til hotellet der de vil bli ivaretatt i et karanteneområde, sier Sørnes, og legger til:
– Kommunelegen har godkjent dette. Vardø kommune ønsker kontroll på eventuell koronasmitte for å kunne ivareta helsevesenet. Tidligere kunne smitten til Norge spores opp. Nå er ikke det mulig mer, og derfor har vi laget lokale bestemmelser, sier rådmannen,
Kommunen har også lagt til rette for sikre at det ikke kommer kryssmitte på sykehjemmet, ved at de har delt området.
– På den måten kan man ta inn folk med smitte uten at de kommer i kontakt med beboere på sykehjemmet, sier Sørnes.