Markedsutvalget for reinkjøtt delte nylig ut prisene «Årets reinsdyrkokk» og «Årets reinsdyrkokkelærling», og førstnevnte tittel gikk til Tor-Emil Sivertsen.
Prisene ble delt ut under Smak 2020 på Lillestrøm, av Landbruks- og matminister Olaug Bollestad og Norske Reindriftsamers Landsforbunds leder Ellinor Marita Jåma.
Vil motivere flere kokker og lærlinger
Markedsutvalget for reinkjøtt opprettet i 2017 prisen «Reinsdyrkokken» i forbindelse med samisk hundreårsjubileum «Tråante». Det ble da påpekt at prisen skulle henge høyt og ikke nødvendigvis deles ut hvert år.
«Formålet med prisen er å løfte frem og gi anerkjennelse til en enkelt kokk og kokkelærling som gjennom sin kunnskap om, og lidenskap for, norsk reinsdyrkjøtt har bidratt til økt salg og bruk av norsk reinsdyrkjøtt. Kokken skal også generelt ha bidratt til å gi reinsdyrkjøtt og reinnæringen et positivt omdømme. Det er et mål med prisen(e) at de skal bidra til å motivere flere kokker og lærlinger til å øke sin kunnskap og bruk av norsk reinsdyrkjøtt i sitt virke», skriver Markedsutvalget for reinkjøtt.
Følgende kriterier er fastsatt for vurderingen:
Kandidaten skal:
– gjennom tradisjonell/utradisjonell bruk av reinsdyrkjøtt ha skapt nysgjerrighet og oppmerksomhet omkring råvaren.
– gjennom lidenskap og kunnskap ha bidratt til begeistring og matglede.
– ha utmerket seg gjennom formidling av matretter basert på norsk reinsdyrkjøtt.
– ha bidratt til å sette reinsdyrkjøtt på menyen.
– ha formidlet andre positive sider ved reinkjøttet som bygger opp under Markedsutvalgets verdier:
Helten på vidda | Litt nærmere naturen | Mørt, smaksrikt og sunt | Mat i godt lag
Kokken og kokkelærling som utnevnes må videre kunne forventes å ta oppdrag for markedsutvalget.
– Fantastisk artig å få pris
– Fantastisk artig å få pris som Årets reinsdyrkokk 2020. Prisen deles ikke ut hvert år. Varangerkokken e stolt, skriver Tor-Emil Sivertsen på sin facebookside.
Landbruks- og matdepartementet opplyser at juryen har i sin begrunnelse lagt vekt på at Sivertsen gjennom mange års erfaring og bruk har opparbeidet seg en betydelig kunnskap om norsk reinsdyrkjøtt. Han er en flott ambassadør for nordnorsk matkultur og har særlig bidratt til å sette reinkjøttet på menyen.
Årets reinsdyrkokkelærling ble Brita Stensgård. Juryen har i sin begrunnelse lagt vekt på hennes store interesse for både rein som råvare og historien bak kjøttet. Hun har demonstrert et svært høyt faglig nivå i konkurranser.
– Reinsdyrkjøtt er en norsk suksesshistorie, men trenger gode forkjempere for at enda flere skal få øynene opp for denne fantastiske råvaren. Kjøttet er magert og har flere næringsstoffer som vitaminer, sink, jern og omega- 3 enn andre kjøttråvarer, skriver Landbruks- og matdepartementet.