Flere fiskere har tatt initiativ til å få dannet en fiskerigruppe eller fiskarlag, som kan komme med innspill til kommunen i havnesaker og andre områder som angår fiskeriene. Den viktigste saken som må prioriteres er en ytre molo, mener fiskerne Østhavet har møtt.
Østhavet har snakket med flere fiskere i bua til Frode Robertsen. Robertsen driver fiskeservice og verksted rettet spesielt mot fiskerne. I tillegg driver han fiske med egen båt. Fiskerne er glade for at det skjer mye i fiskerinæringen for tiden. De trekker frem økningen i antall fiskere, samt etableringen av Molnes Seafood og enda et mottak på Svartnes.
Vardøs tur
At det nå pågår et forprosjekt for en ytre molo i Vardø havn er meget positivt,
ifølge fiskerne.
– Å få synliggjort behovene for en ytre molo er den viktigste saken nå for oss. Det er viktig å jobbe opp mot fylkespolitikerne og stortingspolitikerne, slik at dette kommer inn på Nasjonal Transportplan. Vi mener det er Vardø sin tur nå, sier Robertsen.
Fiskerne Svein Harald Holmen, Tonny Nilsen, Johannes Sørensen og pensjonert fisker Asbjørn Robertsen var til stede i bua.
De viser til at det er gjort flere investeringer i andre viktige fiskerihavner de siste årene, blant annet i Berlevåg. Om havneforholdene her blir bedre, mener fiskerne det først og fremst vil bidra til bedre sikkerhet, men også til flere etableringer i næringen.
Viktig for samfunnsøkonomien
‘Problemet er de vanskelige forholdene i havna når det er uvær. Dette fører til ekstraomkostninger og landligge for flåten, dersom båter sliter seg løs, synker eller får skader når de ligger i havna.
– Det er viktig at en ytre molo når blir prioritert høyt på NTP. Hadde havneforholdene vært bedre, ville det ført til langt flere etableringer, sier Tonny Nilsen.
Fiskerne i bua mener det er viktig at kommunen, fiskerne og Vardø havn viser frem mulighetene i Vardø.
– Vi må vise at en ytre molo betyr noe for samfunnsøkonomien, at det vil styrke landindustrien og bidra til flere båter. Bedre havneforhold vil føre til at kommunen også får tilført større båter, sier Svein Harald Holmen.
Han viser til Molnes Seafood som har fått på plass leveranser fra større båter. Fiskerne trekker også frem at Vardø i dag kan tilby fiskeflåten service, et tilbud som manglet tidligere.
Ønsker å bygge samhold
Det er over ti år siden fiskerne i Vardø har vært organisert i et lag. Dette vil fiskerne gjøre noe med. Per i dag får kommunen inn enkeltinnspill fra fiskerne. Både kommunen og Vardø havn ønsker at det kommer på plass et lag av fiskerne, slik at både havna og kommunen kan få innspill fra fiskerne på viktige tiltak i havna, eller i saker som angår fiskerne.
At det er en positiv utvikling i fiskerinæringen, mener fiskerne, gjør det enda viktigere å få på plass en organisasjon som kan tale fiskernes sak.
– En fiskergruppe som kan samle fiskeflåten bidrar til at folk snakker sammen, samt at det bidrar til å bygge samhold mellom fiskerne i kommunen. Det er mange ulike interesser, fra den største flåten til de minste båtene, påpeker fiskerne.
Sjøsikkerhet
En annen viktig sak fiskerne i bua brenner for, er sjøsikkerheten. I dag ligger ikke redningsskøyta i Vardø mer. De mener at sikkerheten på en eller annen måte må forbedres. Mange ganger har det vært ren flaks at det har gått bra. Når ulykken har vært ute, har det i flere tilfeller vært flyplassberedskapen og Vardø havn som har hjulpet fiskere i havsnød. At redningsskøyta ikke lenger er stasjonert her, betyr at den kompetansen de har når det gjelder sjøsikkerhet og utdannet personell er langt unna. Og ved forlis, uvær eller andre ulykker, haster det at hjelpen kommer fort.
For Svein Harald Holmen og Johannes Sørensen holdt det på å gå riktig galt rett før jul. Holmen hadde fullastet båt, da båten begynte å ta inn vann. Lensepumpen røk, og båten holdt på å forlise. Han forteller at det heldigvis gikk bra.
– Jeg hadde full båt med fisk og bruk, da båten begynte å ta inn vann fem nautiske mil fra Vardø. Jeg fikk tak i hovedredningssentralen, slik at jeg hele tiden hadde kontakt med dem, forteller han.
Han fikk videre hjelp av Avinor og Hurtigruten. Johannes Sørensen kom så vidt fra forliset med livet i behold.
– Båten tok inn vann over rekken, slik at båten sank. Jeg hadde ingen sjanse, og havnet i sjøen uten redningsdrakt, forteller Sørensen.
Han fikk løsnet redningsflåten, men kom seg ikke ombord i det dårlige været, slik at han og den andre som var ombord havnet på åpent hav. De forsøkte å få tak i staur, før de til slutt fikk tak i redningsflåten. De to fiskerne ble berget av mannskap fra Avinor.
Fiskerne dannet lag
5. februar ble det arrangert et møte for å samle fiskerne. rundt 25 fiskere stilte opp på møtet, og det ble dannet et interimsstyre.
På møtet ble ulike ting drøftet, både hvilke saker som var viktige, og hvordan de kunne organisere seg. Blant annet ble det drøftet om de skulle tilslutte seg enn av fiskernes organisasjoner, eller om de skulle stå uavhengig. På møtet ble det valgt et interimsstyre, som skal jobbe med å arrangere et årsmøte i slutten av februar.
I interimsstyret sitter Frode Robertsen, Tonny Nilsen, Viktor Hansen, Jens Stensen og Abra Andre Abrahamsen.