Kun fire fra Vardø møtte da Fylkesmannen inviterte til åpent møte om den kommende forskriftsendringen for Hornøya og Reinøya.
Fylkesmannen stilte med seniorrådgiver ved miljøavdelingen, Tor Asbjørn Aslaksen Simonsen, og Miljødirektør Bente Christiansen. De ønsket både å informere, men også å få innspill fra de lokale brukerne av Hornøya spesielt. På forhånd hadde de hatt møte med kommunen og Hornøyarådet.
Stengt på grunn av tilrettelegging
Fylkesmannens utsendte orienterte litt om verneverdiene i reservatet og prosessen rundt den kommende forskriftsendringen. Publikum fikk stille spørsmål underveis, og det ble diskutert litt rundt utfordringene og formuleringene i den gjeldende verneforskriften.
Når det gjelder den stengte stien, som så langt har ødelagt tre sesonger på Hornøya, så hevder Fylkesmannens representanter at dette er på grunn av tilretteleggingen med sti i området.
Det er som kjent mange steder i naturen, også i områder hvor turister og friluftsfolk ferdes fritt, som er langt farligere enn Hornøya. Selv enkelte offentlige bilveier har større risiko enn stien på Hornøya. Likevel hevder Fylkesmannen at stenging på Hornøya er på grunn av «tilretteleggingen», og viser til politiet når det gjelder beslutningen om selve stengingen.
Må ha besøksstrategi for å utbedre
Etter tre år med stengt sti og betydelig redusert severdighet på øya, samt to rapporter, er det fortsatt ikke begynt utbedringer. Flere av forslagene som har kommet frem i rapportene utgjør store inngrep i naturen på Hornøya, i tillegg til at de også er kostbare. Store inngrep, som å bygge beskyttende voller mellom fuglefjellet og stien, er uansett ikke ønsket.
På møtet ble det opplyst at for å få midler til utbedringer, må det settes opp en besøksstrategi for Hornøya. Hva denne strategien vil innebære er usikkert, og noe som skal diskuteres videre.
Etter hvert skal Fylkesmannen sende sin tilråding om ny verneforskrift for Hornøya og Reinøya til Miljødirektoratet som vil ta en endelig avgjørelse.