I forrige uke startet det femte mottaksanlegget i kommunen opp med ordinært mottak og produksjon. Molnes Seafood som ligger like ved Dampskipskaia, tok da imot de første fangstene fra «Myntevik», på rundt regnet 27 tonn torsk og hyse.
Av Svein Hågensen
Molnes Seafood har kjøpt anlegget som i sin tid ble bygget for Finotro. Gjennom sommeren og høsten har man fått utført en omfattende renovering av bygningsmassen.
I dag fremstår mottaksdelen og produksjonslokalene som lyse og trivelige. Og bedriften satser på mottak 24 timer 7 dager i uka.
– Det har vært et kraftig arbeid for å få anlegget opp til godkjent stand for mottak og produksjon, forteller daglig leder Mikal Molnes.
– Det gjenstår fremdeles en del utbedringsarbeider. Blant annet skal vi bygge ut et eget område for lineegning. I dag får båtene våre ferdigegnet line fra Båtsfjord. Det blir jo litt tungvint i lengden, legger han til.
Etterlengtede arbeidsplasser
Molnes Seafood satser på betjening av kystflåten og tar gjerne mot flere båter enn hva bedriften betjener i dag.
– Kystfisket er jo ganske avhengig av blant annet vær og fangstforhold. Så da må vi også være innrettet på å kunne ta imot når fiskerne kan levere. Planene er at vi skal kunne håndtere opptil 3-4 tusen tonn hvitfisk på årsbasis. Da vil vi måtte ha en total bemanning på 28 ansatte, fordelt på to skift. I tillegg kommer så mannskapene på de to båtene, «Myntevik» og «King Markus». Om bord der er det også åtte mann. De hører også til virksomheten som ligger «vegg-i-vegg» med dampskipskaia. Molnes Seafood har for tiden kontakt med flere båter for leveringer til anlegget.
I helga var båtsfjordbåtene «Inger Victoria» og «Mikkelsen» inne ved kai hos Molnes Seafood med leveranser. Det var forøvrig også vardøbåtene «Myntevik» og «King Markus».
Satser på danske markeder
Nylig fikk bedriften installert en ny, moderne produksjonslinje for prekevering av fisk, det såkalte Melbu systemet.
– Vi satser på direktesalg gjennom auksjoner i Danmark, og for oss er det derfor viktig å få fisken ut til markedet så raskt som mulig. Gjennom den nye produksjonslinjen vi har fått på plass foregår først sløying og rensing av fisken, deretter føres fisken direkte videre til sortering etter størrelse, og ising i kasser slik mottakerne vil ha det. Avtaket (slog m.m.) føres på et eget band til oppsamlingskar. Dette sender vi videre til prosessering i Havøysund.
Om et par dager vil bedriften få installert en ny kaikran for lossing. Denne skulle ha vært på plass nå, men har blitt litt forsinket. For større fangster vil man kunne bruke et pumpesystem. Det ligger klart.
«Myntevik» er jo også rigget for reketrål og båten ble brukt til rekefiske på Varangeren nå sist sommer.
– Det var gode forhold på fjorden og vi tok opp over 60 tonn med reker i denne perioden. Jeg har jo litt lyst til å prøve på reker til neste år også, men vi får nå se på hvor travelt det blir her på anlegget da, forteller Mikal Molnes.