Ønsket er å lage en profesjonell, moderne og verdig utstilling på Vardøhus, men ingen vet om det lar seg gjøre. I mellomtiden skal gjenstandene likevel fraktes sørover og lagres der på ubestemt tid. Alt avhenger av Forsvarsbygg, men de har ikke fått noe oppdrag på dette.
Av Dan Tore Jørgensen
Allerede neste måned skal over 200 gjenstander pakkes og sendes til Trandum for konservering og lagring. I de tomme lokalene på Vardøhus skal det etter hvert settes opp en plakatutstilling. Hvor lenge den blir stående kan ingen svare på.
To runder med tømming
Oppdraget Forsvarets Museer har fått fra Forsvarets Fellestjenester går ut på å sikre gjenstander og fornye og renovere utstillingen på Vardøhus Festning.
I uke 46 og 48 skal mindre gjenstander pakkes og gjøres klare for å sendes sørover. De større gjenstandene skal etter planen hentes i mars til neste år.
Det er Forsvarets Museers policy at det ikke skal være gjenstander på utlån for magasinering ved andre museer enn deres egne. Det betyr at denne «ryddeaksjonen» ikke bare gjelder Vardøhus.
Dette opplyste sjefen for Forsvarets Kommandantskap, Knut Thorvaldsen, i et møte på Vardøhus Festning onsdag i forrige uke. Direktør i Forsvarets Museer, Erling Kjærnes, var også tilstede.
Alt i alt er det snakk om 280 store og små gjenstander som blir borte på ubestemt tid.
Går ut fra at Forsvarsbygg stiller opp
Gjenstandene som hentes fra Vardø skal konserveres og lagres i Sør-Norge inntil nye og tilfredsstillende lokaler er på plass på Vardøhus Festning. Når nettopp det vil skje, er det ingen som kan svare på.
Bygningsmassen eies av Forsvarsbygg, som har ansvaret for at byggene er i forsvarlig stand. Thorvaldsen og Kjærnes hevdet at de har god dialog med Forsvarsbygg, men kunne likevel ikke garantere at Forsvarsbygg vil komme på banen med midler til byggene. Dermed vil Vardøhus Festning være tømt inntil Forsvarsbygg kommer på banen.
Regionsjef i Forsvarsbygg, Signe Søreng, sier følgende i en epost:
– Per dags dato foreligger det ikke noe oppdrag til oss i så måte, og vi vi kan naturligvis ikke spekulere i om og når et eventuelt oppdrag om dette kommer.
Søreng legger til at de har registrerer at det i mediene har vært snakket om en planprosess mellom Forsvarsdepartementet og Kulturdepartementet opp mot dette, men at status for dette må tas opp med departementene.
Av erfaring, og når man ser på tilstanden på Vardøhus, så må det være lov å si at man ikke har stor tro på at Forsvarsbygg vil stille med finansiering med det aller første.
På spørsmål om hvorfor første punkt i planen ikke var en fullfinansiering i samarbeid med Forsvarsbygg, svarte Thorvaldsen at da ville det bare blitt enda mer venting. Han håper at ved å begynne på prosjektet, så vil Forsvarsbygg følge etter.
Forsvarsdepartementet og Kulturdepartementet har så langt ikke besvart våre henvendelser, bortsett fra at Kulturdepartementet henviser til Forsvarsdepartementet.
Midlertid plakatutstilling
I utgangspunktet er det kun gjenstander som tilhører Forsvarets som skal hentes. Det betyr at for eksempel kongestokken blir værende i Vardø. Et par feltkanoner blir også igjen, samt gjenstander som ikke eies av Forsvaret. Kanonene på vollene blir heller ikke tatt sørover til Trandum.
De tomme lokalene skal, ifølge Thorvaldsen og Kjærnes, fylles med plakater som skal produseres sentralt. Denne utstillingen skal være plass til sommersesongen 2020.
Ordfører, Robert Jensen, var lite imponert over at lokalene skal fylles med 8-12 plakater. Han planlegger for øvrig et besøk hos Forsvarsbygg rundt den 20. oktober.
Leder i Vardøhus Festnings Venner (VFV), Turid W. Ramleth, var kritisk til planene med å tømme festningen uten at en fullverdig plan er på plass. Gjennom mange år i foreningen påpekte hun at man har fått servert løgn etter løgn, år etter år, om utbedringer på festningen.
– Jeg blir redd når noe skal pakkes og sendes herfra, uttalte hun på møtet.
– Dere må eie utstillingen
Det var beskjeden de lokale aktørene fikk på møtet. Formålet med renoveringen er å få en mer profesjonell utstilling, en utstilling man kan være stolt av i Vardø.
Alle involverte var enige om at dagens utstilling ikke holder mål. Det var også enighet om at bygningene er for dårlige.
Det skal nå settes opp en prosjektgruppe med lokal forankring, som skal jobbe med utstillingen. Der skal flere parter være representert, blant annet Vardøhus Festnings Venner, Vardø Kommune og Varanger Museum.
– Kan vi fortsatt med god samvittighet anbefale hurtigruteturistene å komme til festningen, spurte Andreas Solstad, kasserer i VFV. Til svar fikk han at vi kunne forhåpentligvis det, med enda bedre samvittighet.
Flere av aktørene som deltok på møtet stiller seg tvilende til dette, men håper likevel at planene vil bli realisert.