Museumsforeningen er misfornøyd med samarbeidet på flere punkter. Både når det gjelder utleieavtaler, kommunale avgifter og når det gjelder formidlingen av Vardøs historie. Varanger Museum mener museumsforeningen selv velger å påføre seg utgiftene for Pomormuseets anlegg.
Ifølge Vardøhus Museumsforening (VMF) har Varanger Museum sluttet å betale kommunale avgifter og husleiekrav for Pomormuseet skal stå ubetalt. Varanger Museum ønsker ikke å kalle det en konflikt, og er heller ikke enig i kritikken.
Uenigheter om kommunale avgifter
Vardøhus Museumsforening (VMF) skriver i sin årsmelding at de i 2018 har arbeidet videre med å få etablert utleieavtaler med Varanger museum. Dette arbeidet har så langt ikke gitt resultater. I dag er situasjonen at Vardøhus Museumsforening ufrivillig subsidierer driften til Varanger Museum på Pomormuseet i Vardø, ifølge VMF.
Dette skal, ifølge museumsforeningen, ha forverret seg da Varanger Museum IKS i 2018 stoppet betalingen av kommunale avgifter for Pomormuseet, som igjen førte til at Vardø kommune begynte å avkreve Vardøhus Museumsforening for kommunale avgifter. Dette har påført Vardøhus Museumsforening økte driftskostnader, skriver foreningen i årsmeldingen.
Direktør i Varanger Museum, Ole Martin Lislevand, opplyser til Østhavet at situasjonen knyttet til Brodtkorbsjåene og Pomormuseet oppstod da VMF selv ønsket å forvalte deler av anlegget.
– Vi har siden dette bedt om faktura på korrekt andel av kommunale avgifter. Vi har ikke mottatt noen slik faktura. Vi regner med at det er bred forståelse for at vi ikke kan stå for kommunale avgifter for deler av eiendommen siden denne benyttes til kommersiell utleie i regi av VMF, sier Lislevand.
Uenigheter om husleie
Ifølge VMF har det vært tatt initiativer overfor Varanger Museum med krav om husleie for Pomormuseet. Kravene står ubetalt, og situasjonen er dermed at Varanger Museum IKS, som har statlig og kommunal driftsstøtte for å drive Pomormuseet, ikke betaler for lokalene i Vardø. Konsekvensen er at kostnadene bæres av Vardøhus Museumsforening. Dette er ingen heldig situasjon for foreningen, skriver de i sin årsmelding.
Direktøren i Varanger Museum sier det aldri er inngått noen leieavtale om Pomormuseet, men at Varanger museum dekker alle utgifter tilknyttet Pomormuseet slik museet alltid har gjort. Han forklarer videre at de får tilskudd fra stat og kommune for å sikre en høy museumsfaglig forvaltning, forskning og formidling av kultur og naturhistorie. Altså, museet mottar ikke øremerket driftsstøtte slik VMF beskriver.
– Vårt mandat er å bistå eierne med vår faglige kompetanse og bidra til at kulturarven sikres etter antikvariske prinsipper. Altså, vi overtar ikke eiernes forpliktelser til egen eiendom, men vi kan overta drift, vedlikehold, tilsyn og ta rollen som tiltakshaver ved større prosjekter, forklarer direktøren.
– Vi har ved flere anledninger informert foreningen om at vi ikke har mandat til å betale leie for gjenstander og bygninger vi overtar et musealt ansvar for. Til tross for at det ikke eksisterer noen leieavtaler har vi mottatt fakturaer som vi naturligvis har bestridt. Museumsforeningen har således ikke noen krav til Varanger Museum, ifølge Ole Martin Lislevand.
Varanger Museum sier de oppfatter museumsforeningens misnøye som en misforståelse, ettersom offentlige museer, slik som Varanger museum, ikke er en tilskuddsinstitusjon som har anledning å betale husleie som inkluderer løpende utgifter, administrasjon samt framtidige vedlikeholdsutgifter for museale anlegg.
– I beste fall er forventningene til økonomiske bidrag fra museet en mangel på innsikt i hvilken rolle vi er satt til som et lokalt museum, interkommunalt selskap og som en del av det Nasjonale Museumsnettverket, sier direktøren i Varanger Museum.
– I 2006 ble vardømuseene, etter museumsreformen var et faktum, konsolidert med Vadsø-Ruija Kvenmuseum, og videre med Grenselandsmuseet (Sør-Varanger) i 2009 og ble et interkommunalt selskap. I Vadsø og Sør-Varanger er samlinger og bygg og anlegg eid av kommunene. I Vardø var saken litt mer komplisert ved at samlinger, bygg og anlegg var i stor grad eid av en privat forening, opplyser Lislevand.
Misfornøyd med formidlingen av Vardøs historie
Videre i årsmeldingen fra VMF kan man lese: «Vardøhus Museumsforening er ikke fornøyd med formidlingen av Vardøs historie gjennom Varanger Museum IKS. Bysamlingen som eies av Vardøhus Museumsforening er pakket ned i magasiner. Åpningstidene på Pomormuseet er svært redusert. I perioder av året er Pomormuseet stengt for publikum. Vardøhus Museumsforening mener hensynet til publikum tilsier mer åpningstid i museene i Vardø.»
Noe av dette har sin forklaring i at museet ikke har lokaler til formålet, etter museet flyttet ut av Lushaugen i 2011 på grunn av byggets tilstand.
– Som VMF er fullstendig klar over har ikke museet hatt egnede lokaler for museumsdrift de siste årene. Varanger Museum har i denne perioden sikret gjenstander og historisk materiale forskriftsmessig og brukt mye ressurser på å digitalisere samlingene. Ved å legge samlingene ut på nett, tilgjengelig for alle, og bruk av materialet aktivt i formidling, har vi gjort det beste ut av situasjonen, er direktørens svar på kritikken.
Direktøren i Varanger Museum, Ole Martin Lislevand, forteller videre at det jobbes med nytt museumsbygg. Inntil dette er på plass, «driver museet i alle aller høyeste grad formidling av Vardøs historie.»
– Vi formidler store deler av tematikken som var i utstillingen på Lushaugen, så vi stiller oss undrende til denne kritikken. Vi bruker aktivt byen i formidlingen, som f.eks. Østervågen, i forhold til Vardø som middelalderby, Vardø slipp og Einar II i forhold til fiskerihistorie, samt Vardøhus Festning og Steilneset minnested, sier Lislevand.
– Museet har også en rekke arrangementer, foredrag og pedagogiske opplegg for barn og unge gjennom året. I tillegg publiserer vi fotografier, gjenstander og arkiv på digitalt museum og arkivportalen. Det er slik at museer kan ikke stille ut alt man forvalter av samlinger, det meste av samlingene oppbevarer museene. Med museets satsning på registrering og digitalisering er faktisk mer av samlingene tilgjengelig nå enn når Lushaugen fungerte som museum, legger han til.
Når det gjelder åpningstidene på Pomormuseet, sier direktøren at de grunnet svært lave besøkstall har valgt å stenge i de hardeste vintermånedene, og heller holde åpent ved henvendelser. I tillegg har de arrangementer og skoleopplegg i perioden det er stengt.
– Vardøhus Museumsforening velger selv å påføre seg utgiftene
Mads Johnsen-bua, som er i tilknytning til Brodtkorbsjåene, ble i 2017 tatt tilbake av museumsforeningen. Dermed sa Varanger Museum opp forsikringen på bygget og ga beskjed om dette til VMF. Frem til begynnelsen av 2019 har de kommunale avgiftene blitt betalt av Varanger Museum, forteller direktøren. Fra kommunens side var det ikke mulig å splitte regningen mellom Pomormuseet og Mads Johnsen-bua, og dermed ba museet om at regningen ble sendt til VMF.
– Varanger Museum ba så omgående VMF om å bli fakturert de rettmessige differensierte avgiftene som økonomisjefen (i kommunen. Red. anm.) la til grunn fremover. Denne forespørselen har VMF av en eller annen grunn ikke valgt å ta hensyn til da vi ikke har mottatt noen regninger fra dem med de differensierte avgiftene, forteller direktøren.
Han forteller videre at de har etterlyst regningen skriftlig på epost, og både leder og nestleder har vært inne i denne kommunikasjonen. Varanger Museum tilbakeviser, på bakgrunn av det overnevnte, at de har påført VMF urettmessige utgifter tilknyttet til Pomormuseets drift, og de mener deres forklaring viser tydelig at VMF velger selv å påføre seg utgiftene for Pomormuseets anlegg.
– Hvorfor VMF velger dette kan ikke vi svare for. Varanger Museum er også blitt gjort kjent med at nestleder i VMF, i offentlige rom tidligere i år, har fremlagt denne beskyldningen om at museet påfører foreningen urettmessige utgifter som en sannhet. Vi setter pris på denne anledningen for å gjøre denne sakens fakta kjent, sier direktøren.
Den påståtte konflikten med Vardøhus museumsforening er til en viss grad konstruert av museumsforeningen selv, mener Varanger Museum.
Mads Johnsen-bua på Airbnb
I dag finner man Mads Johnsen-bua på Airbnb, med andre ord en ren kommersiell drift hvor «alle» kan leie bua. Likevel betaler Varanger Museum fortsatt strømmen der.
– Varanger Museum betaler fortsatt strømutgiftene i Mads Johnsen-bua på grunn av eksisterende målerkonfigurering tilknyttet eiendommen. Det trengs egen strømmåler for at disse utgiftene skal tilfalle VMF, forteller Ole Martin Lislevand. Han sier videre at de betaler alle utgifter og forefallende vedlikehold mht. til drift, forsikringer, utvikling og formidling av Pomormuseet, herunder også regninger som er adressert til VMF og videresendt derfra til museet, blant annet for alarmsystemet