De første ungdommene på den nye sjømatlinja på Vardø videregående skole hadde for et par uker sin første skoledag. Rektor Geir Remme har stor tro på den nye linja, siden fiskerinæringen har behov for unge folk som kan holde tritt med den teknologiske utviklingen.
Den nye nasjonale sjømatlinja i Vardø er landets første og eneste spesialiserte studieretning for landbasert sjømatproduksjon. Elevene vil i dette utdanningsløpet få viktig breddekunnskap som kreves for videreutdanning innen sjømat, fiskeri og havbruksnæring. De kan studere videre på høyskole eller universitet, eller gå ett år i lære for å ta fagbrev.
På sjømatlinja får folk generell studiekompetanse slik at de kan gå videre på høyere utdanning, på høgskole eller universitet (etter VG 3). De kan også gå to år i lære for å få fagbrev i enten sjømatproduksjon eller sjømathandlerfaget (enten etter VG 2 eller VG 3). At denne linja skulle legges til Vardø ble først kjent i desember i fjor ved at det ble avsatt penger til dette på statsbudsjettet. Selv om det var gjort mye forarbeid med dette på forhånd, både fra fylkeskommunen og Vardø videregående skole, tar det en stund for at linja blir kjent.
Samarbeid med industrien
Rektor Geir Remme på Vardø videregående skole, er fornøyd med at det ble fem elever som starter i høst.
– Det har vært kort tid å gjøre linja kjent. Nå starter arbeidet med å etablere og markedsføre linja. Jeg tror dette blir viktig for skolen. Linja gir kompetanse på landbasert sjømat, ikke havbruk. I tillegg får elevene studiespesialisering. Vardø videregående skole har et godt samarbeid med fiskerimiljøene i Båtsfjord, slik at ungdommene lærer om ny teknologi i næringa. Lokalt i Vardø samarbeider vi med lokale fiskere, fiskekjøpere og Varangerkokken, forteller rektoren.
Ønsker også medielinje
Vardø videregående skole er blant de minste skolene i Troms
og Finnmark. Skolen tilbyr studiespesialisering, restaurant og matfag,
sjømatlinje og IKT. Rektoren håper det kan være aktuelt og få linje for medier
og kommunikasjon til Vardø.
– Skal skolen bestå må vi ha nok linjer. Det er også viktig for skolen å
rekruttere elever utenfra. Avgangskullene i Vardø har synkende elevtall, sier
rektoren.
De siste årene har elevtallet på skolen vært mellom 95 og 110.