Av de seks partiene som stiller til valg i Vardø, er det kun Ap og Høyre som støtter åpne oppdrettsanlegg i havet. Nå frykter disse partiene at et nytt flertall i bystyret kan stoppe en søknad om ni havbaserte oppdrettskonsesjoner i kommunen. Neste uke kommer tidligere fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen og Morten Gamst Pedersen til byen for å orientere om planene i Vardø.
Oppdrett er en av de store sakene i kommunevalget i Vardø. I forrige uke var det valgdebatt, og oppdrett var den saken som skapte høyest temperatur.
– Næringen omsetter for 100 milliarder i året, og Norge er fortsatt et vakkert og forjettet land. Oppdrett vil ikke sette fisken i havet i fare, sa ordfører Robert Jensen under valgdebatten i forrige uke.
Han stiller til gjenvalg som ordførerkandidat for Ap. Robert Jensen peker på at han ikke er imot oppdrett i lukkede anlegg, men han er redd for at denne teknologien vil kunne føre til at lakseoppdrettene føres ut av landet til land der kostnaden med produksjonen er billigere enn i Norge, som Polen. Imidlertid påpekte han at ville ha mer kunnskap om oppdrett i havet utenfor Vardø, og han trakk videre frem at det allerede i dag er oppdrett i Varangerfjorden.
– Det er oppdrett i Nesseby, Sør-Varanger og på russisk side av fjorden. Vi er i havgapet. Næringen har utviklet seg og har i strenge miljøkrav, sier ordføreren.
Ap fikk støtte fra Høyres ordførerkandidat, Christine Nilssen, men Nilssen sa at folk på Høyres liste er delt i spørsmålet.
– Det er takhøyde hos oss. Det er lov å være uenig, sa hun.
Frykter for fisket, fugleliv og villaks
Miljøpartiet De Grønne, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Venstre var
helt imot åpne anlegg i havet. Disse partiene sier kun ja til anlegg på land
eller lukkede anlegg i havet.
– Miljøpartiet satser på lukkede anlegg. Vi har ingen fjorder vi kan avse til oppdrett. Små båter fisker nært kysten. Oppdrett begrenser området til fiskerne, sier Ørjan Jensen, ordførerkandidat for Mdg.
Han mente man la Komagelva, fuglelivet på Hornøya og fiskeriene i potten, og pekte på kjemikalieutslipp fra anleggene, lakselus og rømming.
– Forskning har dokumentert at oppdrett påvirker andre økosystem, sa Ørjan Jensen.
Ordførers argument om at teknologi med lukkede anlegg ville flytte næringen til Polen ikke, holder ikke mål, mener Ørjan Jensen.
– Er det lønnsomt med lukkede anlegg i Polen, blir det lukkede anlegg der, sa Ørjan Jensen i debatten.
– SV vil ta seg råd til å vente. Jeg tviler på at fiske og oppdrett i åpne anlegg går i lag. Akkurat i det her tilfellet skal vi forholde til Ørjan Jensen sitt foredrag. Inntil vi har mer dokumentasjon skal vi forholde oss til lukkede anlegg, sa Morten Wilhelmsen, ordførerkandidat for Sosialistisk Venstreparti.
– Oppdrettsnæringen vil være særdeles lønnsomt om det blir på land eller i lukkede anlegg. Kunnskap om oppdrett fins det i rikt monn. Lusemiddel er sterkt skadelig for andre fiskeslag, sa Terje Soløy, ordførerkandidat for Senterpartiet, og viste til at han hadde jobbet på et anlegg og sett hvordan lusemiddelet drepte fisk i området rundt merdene. Soløy mente det var viktig å få utarbeidet en kystsoneplan, da den gamle planen er utdatert for lengst.
– Venstre går for lukkede anlegg. Vi vil ikke ha åpne anlegg, så lenge vi vet så lite, sa Tore Solstad, ordførerkandidat for Venstre.
Solstad sier at stedet der det er planer om havoppdrett, ligger midt i et krabbefiskeområde.
Ørret og laks
I dag foreligger det planer om oppdrett til sjøs i Vardø. Det vardøbaserte
selskapet Vardiar AS, med Jarno Gamst Guttorm som lokal aktør og fotballkjendis
Morten Gamst Pedersen som investor, ønsker å starte opp havbasert oppdrett med
ørret og laks i Vardø. Selskapet har et samarbeid med havbruksselskapet
SinkabergHansen, som er stor på oppdrett på Helgeland og Namdalskysten. Sentral
i selskapet er tidligere fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen. I oktober 2018
gikk flertallet i bystyret inn for at selskapet skulle få en kortvarig opsjon
med Vardø kommune om arealer på sjøen og på land, slik at de kan arbeide videre
planene om å søke om konsesjoner til ni anlegg i Vardø. Tirsdag 3. september
kommer Vardiar med Morten Gamst Pedersen og SinkabergHansen med Lisbeth Berg-Hansen
til Vardø for å orientere formannskapet om planene.
– Tap av kompetansearbeidsplasser
Ordfører Robert Jensen frykter at dette arbeidet kan stoppe opp etter valget om Ap og Høyre ikke får flertall etter kommunevalget 9. september.
Ordføreren mener Miljøpartiet De Grønne, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Venstre driver en oppvisning i skremselspropaganda.
– Jeg konstaterer at det blir nei til oppdrett om disse partiene får flertall etter valget. Det betyr tap av arbeidsplasser. Kommunen er i gang med en kystsoneplan, sier ordføreren.
Høyres ordførerkandidat Christine Nilssen peker på stopp av prosjektet vil føre til at Vardø går glipp av moderne og kunnskapsbaserte arbeidsplasser som vil være viktig for kommunen.
– Grieg Seafood har 240 ansatte på anleggene sine. Om vi får oppdrett vil det være kompetansearbeidsplasser, sier hun.