Gjengen bak Vestervågen Brygge kjører på med oppussing, rydding og andre prosjekter. Nylig fikk Pakkhuset i Østre Molokrok 350 000 kroner fra Kulturminnefondet, midler som kommer godt med i den store rehabiliteringen av anlegget.
I disse tider er det både oppussing og rydding på gang. Pakkhuset har også endret seg mye i det siste, og på kafferommet er det mange ideer i luften. Anlegget er restaurert med støtte fra blant andre Finnmark Fylkeskommune og Kulturminnefondet, og så langt er det lagt inn ca 4,5 millioner kroner og rundt 10 000 dugnadstimer på Østre Molokrok.
Pakkhuset er nesten som nytt
Deler av bygget var så falleferdig at de kunne bruke spade når det gamle skulle byttes ut. I dag ser det langt bedre ut, for å si det mildt. Loftet lukter fortsatt nysnekret og utsiden har fått både panel, maling og reparerte vinduer. Sløyeskuret, som ligger ytterst, har også fått en skikkelig overhaling.
Guttene som overtok anlegget i 2017 forteller at pakkhuset har fått komplett nytt tak og at fasaden er ferdig restaurert. Både bæringer, bunnsviller, stendere og avstiver er skiftet. Kaia har også fått en grundig omgang fra topp til bunn.
– Det er lagt ned et betydelig arbeid i restaurering av kaia med kaipåler, skråstivere, bæreputer, bærebjelker, bjelkelag og kaidekke. Og alt rundt sløyeskuret er byttet ut, forteller Jørn Jensen.
Så langt er det brukt rundt 1,8 millioner kroner på å sette i stand pakkhuset.
Fullt hus og mye aktivitet
I dag er det så godt som fullt hus med rundt 15 båter som er tilknyttet anlegget. De leier buer og lagringsplass. Antall båter var høyere, men flere fremmedfiskere valgte å forlate Vardø på grunn av havneforholdene, forteller guttene i bua.
Anlegget har 12 egnebuer og alle er utleid. I tillegg finnes det seks leiligheter i andre etasje hvorav én, med fem soverom, er delvis oppusset. Blant annet er alle åtte vinduer byttet, og denne leies ut til fiskere eller andre som har behov.
Med fullt hus er det også mye aktivitet, og det gode miljøet i bua får mye skryt.
– Vi vil at Vestervågen Brygge skal være et godt sted for fiskere, men også en møteplass hvor også andre grupper kan møtes. Aktiviteter for barn, snekring, fiske fra kai, konserter, fellesarrangement og kaffe på kaia, rett og slett en sosial møteplass på kaikanten hvor alle alltid er velkommen, sier Jørn Jensen.
Frivillige organisasjoner får også hjelp med lokaler til ulike prosjekter. Som for eksempel når «Ren og pen Vardø Kommune» får låne lokalitetene til snekring av ulike ting og tang.
– Vi ser fra til en sommer med mange morsomme arrangementer på kaia
Det planlegges flere arrangementer på anlegget i juli og utover sommeren. Alle planer er likevel ikke klare i dag.
– Det har vært veldig hektisk fra midten av mai, på grunn av fasaderenovering og rydding, forteller Jensen.
Han legger til at de har mer enn nok å gjøre og at det ryddes og utbedres konstant. Det neste store prosjektet blir fasaden mot nord, men dette går de ikke løs på før til neste sommer.
Det er enorme mengder arbeid som er lagt ned i anlegget, men eierne har også fått mye hjelp utenfra, noe de naturligvis er takknemlige for.
– Vi må også presisere at vi har fått enormt mye hjelp fra frivillige hender til rydding, bortkjøring, planering, snekring og mange andre ting. Blant annet av mange av våre leietakere, det må virkelig understrekes, avslutter Jensen.