De siste dagene har nybygget på Vårberget gått sin gang i nyhetsmediene verden over. Som vanlig er russiske myndigheter provosert når det oppgraderes eller kommer noe nytt i nærområdene.
Maria Zakharova, talsperson for det russiske utenriksdepartementet, uttalte nylig, ifølge TV2, at det er all grunn til å tro at radaren vil overvåke Russlands territorium og bli en del av USAs globale missilforsvarsnettverk, og sa videre at Russland vil iverksette tiltak for å gjengjelde dette.
Ikke noe nytt
Ifølge kilder ved Forsvarets stasjon Vardø (FSTV)skal ikke den nye radaren gjøre noe annet enn den gamle som ble bygget på 80-tallet. GLOBUS 3 skal bare gjøre jobben på en bedre måte. Og fra norsk side forsikrer man samtidig om at radaren heller ikke skal være en del av et amerikansk missilforsvar eller rakettskjold.
Dette er de samme forsikringer som tidligere. Russerne følte seg også provoserte da GLOBUS 2 ble bygget og i tiden etter, og var sikkert provosert tidligere også.
At Norge er en del av NATO og deler kapasiteter med sine allierte er heller ikke noe nytt.
– GLOBUS-systemet har aldri vært en del av det amerikanske, eller noe annet lands, missilforsvarssystem. GLOBUS er ikke koblet til, eller formidler data i sanntid til, amerikanske, eller noe annet lands, missilforsvarssystem – noe som er nødvendig for at et missilforsvarssystem skal kunne fungere. Oppgraderingen av systemet vil ikke endre på dette, sier Etterretningstjenesten.
En stortingsproposisjon for 2014-2015 forteller likevel åpent om at Norge naturligvis samarbeider med USA og at det er behov for å følge med på situasjonen i nordområdene.
«Det er behov for å styrke E-tjenestens tekniske, operative og personellmessige kompetanse bl.a. for å møte utfordringene som følger av den teknologiske utviklingen. E-tjenesten vil i 2015 fortsatt prioritere å følge opp utviklingen i Russland og nordområdene.», kan man lese i stortingsproposisjonen.
I samme dokument kan man lese:
«Det sammensatte og til dels uklare trusselbildet, sammen med den raske teknologiske utviklingen, vil også i fremtiden utfordre kravene til en moderne og effektiv tjeneste med god tilgang til relevant informasjon fra utenlandske samarbeidspartnere. Dette gjør det nødvendig å iverksette og videreføre tiltak for å modernisere tjenesten. Radarsystemet GLOBUS i Vardø er et samarbeidsprosjekt mellom USA og Norge. Det er besluttet at det skal gjennomføres et prosjekt for å forlenge radarsystemets levetid.»
Det er med andre ord ingenting nytt. Kanskje heller en ganske så normal situasjon.
Sivile amerikanere
Det har også vært snakk om amerikansk bosetting i Vardø og det skal være problematisk. Saken handler om tre sivile amerikanske familier har bosatt seg for en periode mens arbeidet med oppføringen av GLOBUS 3 pågår.
Dette skal altså være sivile arbeidere ansatt i sivile selskaper som er hyret inn for å sette opp radaren. Å skulle sammenlikne dette med stasjonering av amerikanske soldater i Trøndelag eller Troms, blir i så måte ikke helt korrekt.
Når arbeidet er ferdig vil det bli normalt vedlikeholdsarbeid, noe som i mange tilfeller utføres av amerikansk personell, slik det har vært i alle år.
– Merkelig om Russland faktisk skulle være positiv
Norsk etterretning jobber blant annet med å danne seg et bilde av normalsituasjonen i våre områder, og deretter rapportere til myndighetene. Dette for å kunne reagere raskt og riktig hvis normalsituasjonen skulle endre seg.
Det deles naturligvis data med allierte, men ikke uten norsk kontroll og at det skjer med tidsforsinkelse.
Kilder ved FSTV har også uttalt at det uansett ville være merkelig om Russland faktisk skulle være positiv til denne type radaranlegg.