12. april avslo Fiskeridirektoratet søknaden fra Deltamerden AS om ni utviklingstillatelser. Dette er samme selskap som Vardø-selskapet Vardiar har hatt et samarbeid med om oppdrettsplaner i kommunen.
Deltamerdens konsept skulle blant annet fange opp slammet på en bedre måte enn tradisjonelle merder, men direktoratet påpeker i avslaget at det ikke er gjort estimater av hvor mye partikler som skal havne i bunnkonstruksjonen, fremfor å gå ut av merden, ved gitte strømhastigheter. Dette fremstår som en svakhet ved søknaden. Det påpekes også at likheten med Ocean Farm 1 er stor på flere områder, selv om Deltamerden skulle ha en bedre metode for å hindre utslipp.
– Likheten mellom Deltamerden og Ocean Farm 1 er stor. Fiskeridirektoratet har etter dette kommet til at Deltamerden ikke skiller seg i tilstrekkelig grad fra Ocean Farm 1 til å kunne tildeles utviklingstillatelser, heter det i avslaget.
Ikke brukbar i Varangerfjorden
Ørjan Jensen i Miljøpartiet sier Deltamerden uansett ikke ville egne seg for Varangerfjorden fordi, som det sies i avslaget, at konseptet er tiltenkt fjordlokaliteter hvor man ser for seg en lokalitet med signifikant bølgehøyde på 4 meter.
– Dette forholdet be påpekt av Miljøpartiet i Vardø i bystyrebehandlingen av saken, samt er også med som en del av argumentene i lovlighetsklagen som Miljøpartiet Vardø har levert Fylkesmannen, sier Jensen.
Lang behandlingstid hos Fylkesmannen
Lovlighetsklagen som Miljøpartiet sendte er datert 09. oktober 2018, men fortsatt er den ikke ferdig behandlet. Ørjan Jensen sier at en behandlingstid på 8 – 9 måneder er direkte uakseptabelt, og selvfølgelig sterkt beklagelig.
I slutten av januar etterlyste Fylkesmannen ytterligere opplysninger for saken. Siden den gang har Jensen fulgt opp og etterlyst status for saken.
14. februar sier Fylkesmannen at saken vil bli behandlet 14. februar.
3. mai etterspør Jensen hvor det blir av saken, og får til svar at «denne saken har vi dessverre ikke rukket å behandle ennå.» De forventer da behandling i midten av juni.
– Dette i saker som er særdeles viktig for lokalsamfunnet Vardø, for ulike aktører som er involvert, og for lokaldemokratiet i kommunen(e). Jeg tillater meg å stille spørsmål om hva Kommunal og Moderniseringsdepartementet har til hensikt å gjøre for å få fortgang i slik saksbehandling. Det samme spørsmålet rettes til Fylkesmannen i Troms og Finnmark, skriver leder i Miljøpartiet de Grønne i Vardø i et brev til Fylkesmannen.
Seniorrådgiver hos Fylkesmannen i Troms og Finnmark, Heidi Pedersen, sier da at de har forståelse for at man syns behandlingstiden er lang.
– Vi vil prioritere å behandle saken så raskt som mulig. Vi må for øvrig få bemerke at saken innkom her 7. januar 2019, og var først klar til behandling 1. februar 2019 etter innhenting av dokumenter fra Vardø kommune. Det medfører dermed ikke riktighet at saksbehandlingstiden hos Fylkesmannen er på 8-9 måneder, sier Pedersen i et svar til Jensen.
Forandrer ikke så mye rundt opsjonsavtalen
Jensen sier videre at avslaget fra Fiskeridirektoratet uansett ikke forandrer så mye på saken rundt opsjonsavtalen som er gitt til selskapet Vardiar AS.
– I opsjonsavtalen som Bystyret i Vardø Kommune vedtok mot Miljøpartiets stemmer skal Vardø Kommune og Vardiar ha «samarbeid for etablering av lokasjoner for fremtidig oppdrettsvirksomhet i sjøområdene i Vardø Kommune.» Videre står det at «Vardiar AS innrømmes fortrinnsrett på inntil 9 av de første (oppdretts)lokasjonene som blir regulert.», forklarer Jensen.
Det er med andre ord Vardiar AS som har fått en opsjonsavtale med Vardø Kommune, og ikke Deltamerden. Dermed kan Vardiar AS derfor videre med andre aktører og med andre konsept uavhengig av avslaget til Deltamerden.
– Miljøpartiet i Vardø ønsker kun å tillate utslippsfri oppdrett i Vardø Kommune, og kommer til å arbeide for å få de andre partiene i Bystyret med seg på et slikt vedtak, sier Ørjan Jensen.