Til høsten er det oppstart for den nasjonale sjømatlinjen. Nå er søkertallene til linja klare, og Leif Haughom ved Vardø videregående mener det kommer til å bli en god start på den nye linjen som er den eneste i sitt slag.
Forberedelsene til å ta imot elever til linjen er godt i gang. Sjømatlinjen skal være i det samme bygget som restaurant- og kokkefag, som er skolens flaggskip. I det samme bygget er også skolens populære fiskebutikk som drives av tre lærlinger. Leif Haughom ved Vardø videregående skole mener de har gode forutsetninger for å lykkes med å etablere denne linjen, som blir den eneste i sitt slag. Skolen samarbeider i dag med fiskeribedriftene og er godt oppdatert på hva næringene etterspør. Kvalitet blir mer og mer viktig, og da trenger man gode fagfolk. Haughom er meget fornøyd med søkertallene. I alt har linjen som går over tre år, plass til å ta imot 15 elever.
– Jeg er fornøyd med tallene. Nå er søkertallene for neste år klare. Det er 12 søkere fra Troms og Finnmark som har det som sitt første eller andre valg. Til sammen er det 24 søkere til linjen. Søkerne kommer fra hele landet, men vi har ennå ikke oversikt over hvor høyt søkerne utenfor fylket har plassert valget av sjømatlinjen, sier Haughom.
Linjen blir en kombinasjon av yrkesfag og studiespesialisering, slik at de som
gjennomfører det årige løpet både vil få en yrkesutdanning og studiekompetanse.
Det var i statsbudsjettet før i desember at pengene til linjen ble bevilget av
Stortinget, og deretter godkjent som en faglinje av Utdanningsdirektoratet.
Fylkeskommunen og Vardø videregående skole hadde i flere år jobbet for å på
plass en slik linje, men fikk først gjennomslag fra myndighetene i fjor.
Haughom forteller at de har hatt kort tid på tilrettelegge for den nye linjen, men at det har gått bra siden skolen allerede har god kompetanse på sjømat og restaurant og matfag der mye av fokuset er på sjømat. I løpet av det siste tiåret har utdannet rundt 60 stykker til fagbrev for fiskeindustrien.
– Jeg håper de som skal utdanne seg her ser hvilke muligheter en nasjonal linje for sjømat gir. Det er en rivende utvikling i fiskerinæringen. Det kommer ny teknologi og nye maskiner. Salg og markedet for fisk er også i en spennende utvikling, sier Haughom. Han peker på at det investeres i ny teknologi langs kysten, og nevner blant annet at det skal investeres 400 til 500 millioner kroner i ny filetfabrikk i Båtsfjord.
Denne linjen vil også gi god kjennskap til næringen for de som planlegger å ta en høyre utdanning innen fiskeri ved Universitetet i Nord-Norge, Norges arktiske Universitet.
Haughom hadde mandag en omvisning med Kirsti Bergstø i lokalene der linjen skal være, og hun fikk se lokalene til restaurant og matfag, samt fiskebutikken til skolen.
Utdanningsløpet
På
sjømatlinja får du generell studiekompetanse slik at du kan gå videre på høyere
utdanning
på høgskole eller universitet (etter VG 3). Men du kan også gå to år i lære for
å få fagbrev i enten sjømatproduksjon eller sjømathandlerfaget (enten etter VG
2 eller VG 3).
Fagbrev: Sjømathandler/fiskehandler
Som
sjømathandler kan du jobbe i sjømatforretninger, i sjømatdisker og i andre
forretninger som
selger sjømat. Andre sjømathandlere jobber i eksport- og grossistnæringen.
Fagbrev: Sjømatprodusent
Fagarbeidere
er ansatt i fiskeindustribedrifter, hos sjømatprodusenter, på fiskefartøy
og for ulike eksportbedrifter innenfor næringen. Sjømatbedrifter finnes over
hele kysten,
landet rundt. Det er også gode muligheter for å jobbe i utlandet.
Etter VG3 får
du generell studiekompetanse, og kan gå videre på høyskole eller universitet.
En naturlig videre vei vil være å ta fiskerikandidat-utdanninga ved
Universitetet i Tromsø:
Fiskerikandidat
Masterstudium
i fiskeri- og havbruksvitenskap ved Universitetet i Tromsø.
Gir mange muligheter for arbeid innen alt fra produksjon, salg, markedsføring,
produktutvikling og forskning verden over.
Kilde: Vardø videregående skole