Slippen har vært en svært sentral del av havnemiljøet og byens historie helt tilbake til Brodtkorbs ishavsskuter. Nå er det gjennomført en dokumentasjon på film av slippens historie drift og bruk. Arbeidet med å restaurere slippen fortsetter til sommeren, og museet har fått 206 900 kroner i støtte til dette.
Slippen har vært en sentral del av havnemiljøet i Vardø og betydd mye for regionen. Varanger museum har nå gjennomført en dokumentasjon på film av driften og bruken gjennom intervjuer med tidligere ansatte, og folk med nær tilknytning til driften. Anleggets betydning og mangfoldige drift over 80 år ønskes dokumentert i størst mulig grad. Avdelingsleder ved avdeling Vardø museum, Monica Dahl, forteller at museet i flere år har arbeidet med å dokumentere historien og gjenstandene som fortsatt er der. Planen er å restaurere slippen, som har vært der helt siden ishavsskutenes tid.
– Vi fortsetter med å restaurere slippen til sommeren. Museet har jobbet med slippen i mange år, blant annet har vi dokumentert gjenstander og bygget med foto. Mange av gjenstandene som er der fra driften viste ikke vi hva var, eller hva ble brukt til da den var i drift. Derfor har vi intervjuet to av de som har jobbet der, sier Monica Dahl.
Maskiner og verktøy
Museet har arbeidet med anlegget slippen i flere år. Det har fått målt opp og
tegnet anlegget, samt fått tilstanden til bygget registret. Sikrings – og
restaureringsarbeidet er startet opp. En mulighetsstudie er laget og alle rom
er dokumentert gjennom foto, men ennå mangler det deler av informasjon om
anleggets historikk, drift og bruk.
Kildene til denne type informasjon kan være Slippens egne arkiver eller
kundearkiv med mer. Det kan også være informanter slik som tidligere arbeidere,
eiere og brukere av Slippen. I denne omgang bestemte vi oss for å kontakte
tidligere arbeidere på Slippen og dagens eier for å få mer informasjon. Slippen
inneholder en stor del maskiner, verktøy og deler til reparasjon av båter.
Informasjon om bruk av de ulike maskinene og selvsagt hva de forskjellige
delene er, er viktig for oss å dokumentere. Den beste måten å dokumentere dette
på mente vi var film, forteller Monica Dahl.
For å dokumentere dette på film har de fått med seg film- og fotomaker Werner Anderson.
– På film kan vi få med forklaringer på hvordan maskiner fungerer ved å peke og fortelle, og få fortellinger om ulike deler og hvordan de ble brukt, forteller Dahl.
Lagt ned i 1986
Det ble gjort dybdeintervjuer av Sverre Krutnes (f.1947) og Ragnar Jensen (f.1940), begge tidligere arbeidere på Slippen. Eier av Slippen i dag, Terje Bye, ble også intervjuet. Han kunne fortelle museet eksakt når Slippen ble lagt ned, noe som skjedde i 1986. Han kunne også fortelle om tidligere eiere, økonomi og kunder på Slippen. Filmingen og intervjuene er primært tenkt som dokumentasjonsmetode, men museet ønsker også at deler av filmmaterialet kan benyttes til publiseringer og utstillinger. Spesielt golyden fra motoren på vinsjrommet vekker gode minner.
Til arbeidet med å restaurere slippen, har museet fått tildelt midler fra Finnmark Fylkeskommune.
Riksantikvaren tildeler hvert år tilskudd over statsbudsjettet til fylkeskommunene. Fylkeskommunene tildeler midlene videre etter prioriteringer til freda bygninger og anlegg i privat eie. Særlige fredningsverdige bygninger og anlegg i private eie kan også tildeles midler. Slippen har fått bevilget 206 900 kroner til mekanisk verksted, vinsj/motorrom og smie.