Det foreligger nå planer om hotelldrift i den gamle, røde skjåen på Skagen. Konsernet Arctic Landscape Hotels har nylig registrert selskap i Vardø og ser store muligheter her. Biotope skal tegne både dette og flere andre landskapshoteller i Norge.
Det er daglig leder i en serie selskaper ved samme navn, Knut Kvilekval, som har vært i kontakt med Vardø kommune med ønsker om å kjøpe eiendommen for å lage landskapshotell, og arkitektkontoret Biotope er hyret inn for å tegne prosjektet.
Veldig spennende for Biotope som skal tegne flere landskapshoteller
I desember skrev Kvilekval til Vardø kommune hvor han takket for tilbudet om å få kjøpe eiendommen. Kvilekval hadde da registrert selskapet Arctic Landscape Hotels Vardø AS, og ville i samarbeid med Tormod Amundsen i Biotope se videre på hvor stor tomt som ønskes til prosjektet.
Tormod Amundsen i Biotope sier det kan bli veldig spennende.
– Vi har flere såkalte landskapshoteller på tegnebrettet for øyeblikket i Norge. Vi vet at reiselivsnæringen i Norge vil vokse betydelig i årene fremover. Og Nord-Norge vil få den sterkeste veksten. Og mange regner Finnmark som det største uforløste potensialet i nord, sier Amundsen.
Skal ha høy standard og driftes lokalt
Siste status på fremgangen var oppe i formannskapet like før jul, men der var prosjektet unntatt offentlighet. Dermed er det heller ikke kjent hvilken pris eiendommen ble satt til.
Den gamle skjåen er for øvrig bare en del av prosjektet som i hovedsak vil involvere nybygg på eiendommen.
– Prosjektet i Vardø vil satse på betalingsvillige kunder som gjerne betaler opp mot 3500 kroner pr natt for et rom, forteller Amundsen.
Dermed krever landskapshotellet også en høyere standard, noe Amundsen bekrefter, men det gjenstår fortsatt mye før prosjektet kan settes ut i livet. Det er foreløpig ikke skrevet noen avtale om hvem som skal drifte hotellet.
Kostnadsramme på 15-20 millioner for 8-12 rom og badstuer
Ifølge korrespondansen mellom Knut Kvilekval og Vardø kommune er forretningsmodellen å opprette 8-12 enheter/hotellrom i tillegg til fellesarealer og badstuer. Kostnadsrammen er anslått til 15-20 millioner kroner.
– Etter å ha sett ombygde låver på Lofoten Golf Gimsøya og låven ved Kirkenes Snow Hotel og fått høre at disse ombygningskostnadene ligger i størrelsesorden 16-18 millioner kroner må jeg innrømme at det «skremmer meg litt.», forteller Kvilekval i et brev til kommunen.
Han vurderer det som en for stor risiko å bygge om hele låven nå, ettersom det vil resultere i en investering på over 30 millioner kroner totalt.
– Dette skal forrentes og betales gjennom husleie som skal komme i fra lokale driverselskap. Det vil bli en altfor høy belastning og risiko for disse i en oppstartsfase, skriver Kvilekval.
Om de ikke kjøper i år, ber de om opsjon på å få kjøpe den. Ønsket er å bygge landskapshotellet i henhold til deres konsept og opprinnelig kostnadsramme, slik at driverne får en levedyktig husleie.
– Hvis vi starter med en del av låven, vil det ene dra med seg det andre og budsjettet vil sprekke om det ikke er på størrelse med de andre låvene jeg refererer til, skriver Kvilekval.
Ønsker partnerskap med eventselskaper i Oslo
Det skal, ifølge konsernet, være lokaleide driftsselskaper med lokale drivere, men likevel et sentralt driftsselskap «på toppen» som støtter de lokale driverne. Det er også fra «toppen» at salg gjennom utenlandske turoperatører og agenter skal foregå.
Når hotellet eventuelt kommer i god drift og man er klar for større utfordringer, håper Kvilekval å inngå partnerskap med «større eventselskaper i Oslo» som skal kunne bidra til at låven blir en attraktiv arena for større eventer.
1.-5. april arrangeres Norwegian Travel Workshop i Ålesund, og der skal Arctic Landscape Hotels lanseres, ifølge Kvilekval.
Arctic Landscape Hotels jobbet i fjor med ni konkrete destinasjoner, og startet jobbingen med ytterligere to-tre destinasjoner.
Det er i skrivende stund uvisst når planene i Vardø eventuelt vil bli realisert.