Østhavet
8 minutter lesetid

Omsetter for mellom 70 og 100 millioner kroner: – Det er en myte at fisken sendes til Båtsfjord

Obs! Artikkelen er mer enn ett år gammel.
FANGST PÅ FIRE TONN: Fangstseddelen til Kent Are Esbensen viser nærmere fire tonn hyse. Avdelingsleder Fred Evensen forteller at bruket har leveranser fra 40 ulike båter i året. Der hjemmeflåten på rundt 15 fiskebåter er hovedstammen for bedriftens tilgang til fisk og krabbe året rundt. Evensen sier at fremmedflåten som kommer under vårtorskefisket betyr mer råstoff, og flåten er et positivt og viktig bidrag i lokalsamfunnets økonomi. Alle foto: Magne Henriksen

Avdelingsleder ved Vardøbruket, Fred Evensen, sier at fiskemottaket er svært viktig for fiskerikommunen Vardø. I løpet av året leverer 40 ulike båter fisk til bruket, derav er en fast stamme på rundt 15 båter hjemmehørende i kommunen. Og med i alt 30 personer tilknyttet bedriften, gir det klingende mynt til kommunekassa.

Saken fortsetter etter annonsen

Klokken ni om morgenen pleier den første båten å ankomme med fisken, dersom det er sjøvær. Og det har vært mye uvær så langt i år. Men tirsdag er det sjøvær. På kaia og inne i bruket er de ansatte i gang med å klargjøre fisken som skal ut til markedene i Europa og Asia. De er klare til å ta imot båtene som kommer i løpet av dagen. Inne på kontoret sitter Fred Evensen på Skype og selger fisken til markedet. Denne uken skal 20 tonn skysses til Storbritannia, for å bli å bli servert som fish and chips.
– Jeg starer med å selge fisken på morgenen. Av og til må vi samle opp fisk til en bil, før vi sender den av gårde. Nå skal vi sende ut en bil med 20 tonn hyse. Dette går mest sannsynlig til fish and chips-markedet, forklarer Evensen.
Fisken selges til kjente norske aktører som Nordic Group og Ice fish, som kjøper opp fisk for salg til eksportmarkedet.

GREI ARBEIDSPLASS: Martin Shenkov synes det er helt greit å jobbe i fiskeindustrien. Han har bodd og jobbet i Vardø i et tiår og trives i byen. Opprinnelig er han fra Bulgaria.

Hyse som gjelder
Ute har Vardøjenta lagt til kai, en av de to båtene i rederiet til Kent Are Esbensen, men driftes av Ørjan Soldat Fagermo, som eier aksjer i båten. Esbensen har akkurat levert fisken fra hans nyeste tilskudd til fiskeflåten, OB Junior. Det er første vintersesong på båten som kom hjem til Vardø i høst. Nå er det linefiske etter hyse som livnærer båt, bruk og mannskap.
– Vi drifter med line. Hyse er det primære nå. For oss er torskekvoten bifangst, sier Esbensen, som selvsagt også har krabbekvote på båtene.
Dagens fangstseddel viser fire tonn fisk, der 80 prosent er hyse.

TØFF ARBEIDSPLASS: I fiskeindustrien kan det være både lange og harde arbeidsdager. Arbeidsstokken består av lokale folk og arbeidsfolk fra Europa. Rundt 30 mennesker er for tiden tilknyttet bruket. Lederen ved bruket forsikrer om at de betaler overtid og legger vekt på at arbeiderne skal ha gode arbeidsforhold.

Aktivitet i havna

For tiden er Vardøbruket det eneste fiskemottaket i Vardø havn. Fred Evensen har jobbet som leder på bruket i rundt to år. Han forteller at de hvert år sender ut fra 3500 til 4000 tonn fisk, hovedsaklig torsk og hyse.
– Det er aldri problemer med å få solgt fisken. Prisene kan variere. Nå går vi inn i en sesong med stor tilgang på torsk, slik at prisene vil gå litt ned, sier Evsensen.
Han trekker frem ferskfiskordningen for Øst-Finnmark som et godt tiltak for å sikre jevn tilgang av fisk hele året til bedriften.
Med 30 ansatte, både faste og vikarer, og en omsetning på mellom 70 og 100 millioner kroner, er bedriften en betydelig del av arbeidsmarkedet i Vardø.  I 2017 var omsetningen på 97 millioner kroner, mens bedriften i 2018 omsatte for 77 millioner kroner.

FISH AND CHIPS: Disse hysene kommer nok mest sannsynlig til å havne på britiske tallerkener som fish and chips. Hysefisket på felten er bra, og denne uken går et lass på 20 tonn hyse til Storbritannia. – UK er vårt viktigste marked for hyse, sier Fred Evensen, avdelingsleder ved Vardøbruket.

Viktig å satse på havna
– Det er en myte at fisken sendes til Båtsfjord. Vardøbruket betyr veldig mye for Vardø. Bedriften bidrar skatteinngangen ikke kommunen, og ikke minst til at det er aktivitet i havna. At havna har gjort mye oppgraderinger er veldig viktig for oss. Det gjør at vi klarer å være attraktive for fremmedfiskere, men havna må fortsette det gode arbeidet. Ikke minst med å tilrettelegge for liggeplasser, sier Evensen.
Evensen forteller at de har en variert personell, både folk som kommer fra Europa og folk fra Vardø. Han synes det fungerer veldig bra, og legger til at det er viktig for bedriften at de ansatte trives.

SIKRER BESTE KVALITET: Irina Berntsen sikrer seg ferske råvarer til produksjon. Hun driver bedriften Kiberg Fiskekjøkken som bearbeider og videreforedler fisk. Berntsen vet hvordan god kvalitet skal være.

Betaler overtid
– Vi bruker ressurser på at de ansatte skal ha det bra. Vi har en meget dyktig arbeidsstokk her. Det kan bli lange dager, fra tidlig ettermiddag til langt på kveld i vintersesongen, påpeker Evensen.
Han legger til at de betaler overtid i tråd med satsene.
Inne på anlegget er matpausen over. Fisken skal tilberedes for markedet. Vårfisket er ikke helt i gang. Ifølge durkdrevne fiskeriarbeidere kunne det godt vært mer fisk. Kun halve staben er i jobb, resten er midlertidig permittert. Ikke et uvanlig fenomen i fiskeindustrien i Finnmark.
– Det har vært mye dårlig vær i vinter. Man har vært mye permittert. Men været kan man ikke gjøre noe med, sier Rune Halvari.

OB JUNIOR: Blant de nyeste tilskuddene til Vardøs fiskeflåte er OB Junior, hentet rett fra fabrikken av Kent Are Esbensen i høst. Inne på bedriften merkes fisken, slik at man vet hvilken båt som har levert fisken.
TAR IMOT: På kaia tar Fred Ove Halvari imot fisken fra Vardøjenta.
HÅPER PÅ MER FISK: Rune Halvari håper på bedre vær, slik at det landes mer fisk over kai. Mye uvær i vinter har bidratt til mange permitteringer.
DELIKATESSE: Kevin renser ut leveren som er en delikatesse og viktig for produksjon av tran (journalisten vet ikke hvor leveren skal, om den skal på lokale møljebord eller sendes ut på eksportmarkedet).
FISKESALG FRA TIDLIG PÅ MORRAN: Noe av det første Fred Evensen gjør når han kommer på jobb, er å logge på Skype. Der selger han fisk fra Vardøbruket til en oppkjøper som selger det videre til ulike eksportmarkeder.