Avdelingsleder ved Vardøbruket, Fred Evensen, sier at fiskemottaket er svært viktig for fiskerikommunen Vardø. I løpet av året leverer 40 ulike båter fisk til bruket, derav er en fast stamme på rundt 15 båter hjemmehørende i kommunen. Og med i alt 30 personer tilknyttet bedriften, gir det klingende mynt til kommunekassa.
Klokken ni om morgenen pleier den første båten å ankomme med fisken, dersom det er sjøvær. Og det har vært mye uvær så langt i år. Men tirsdag er det sjøvær. På kaia og inne i bruket er de ansatte i gang med å klargjøre fisken som skal ut til markedene i Europa og Asia. De er klare til å ta imot båtene som kommer i løpet av dagen. Inne på kontoret sitter Fred Evensen på Skype og selger fisken til markedet. Denne uken skal 20 tonn skysses til Storbritannia, for å bli å bli servert som fish and chips.
– Jeg starer med å selge fisken på morgenen. Av og til må vi samle opp fisk til en bil, før vi sender den av gårde. Nå skal vi sende ut en bil med 20 tonn hyse. Dette går mest sannsynlig til fish and chips-markedet, forklarer Evensen.
Fisken selges til kjente norske aktører som Nordic Group og Ice fish, som kjøper opp fisk for salg til eksportmarkedet.
Hyse som gjelder
Ute har Vardøjenta lagt til kai, en av de to båtene i rederiet til Kent Are Esbensen, men driftes av Ørjan Soldat Fagermo, som eier aksjer i båten. Esbensen har akkurat levert fisken fra hans nyeste tilskudd til fiskeflåten, OB Junior. Det er første vintersesong på båten som kom hjem til Vardø i høst. Nå er det linefiske etter hyse som livnærer båt, bruk og mannskap.
– Vi drifter med line. Hyse er det primære nå. For oss er torskekvoten bifangst, sier Esbensen, som selvsagt også har krabbekvote på båtene.
Dagens fangstseddel viser fire tonn fisk, der 80 prosent er hyse.
Aktivitet i havna
For tiden er Vardøbruket det eneste fiskemottaket i Vardø havn. Fred Evensen har jobbet som leder på bruket i rundt to år. Han forteller at de hvert år sender ut fra 3500 til 4000 tonn fisk, hovedsaklig torsk og hyse.
– Det er aldri problemer med å få solgt fisken. Prisene kan variere. Nå går vi inn i en sesong med stor tilgang på torsk, slik at prisene vil gå litt ned, sier Evsensen.
Han trekker frem ferskfiskordningen for Øst-Finnmark som et godt tiltak for å sikre jevn tilgang av fisk hele året til bedriften.
Med 30 ansatte, både faste og vikarer, og en omsetning på mellom 70 og 100 millioner kroner, er bedriften en betydelig del av arbeidsmarkedet i Vardø. I 2017 var omsetningen på 97 millioner kroner, mens bedriften i 2018 omsatte for 77 millioner kroner.
– Viktig å satse på havna
– Det er en myte at fisken sendes til Båtsfjord. Vardøbruket betyr veldig mye for Vardø. Bedriften bidrar skatteinngangen ikke kommunen, og ikke minst til at det er aktivitet i havna. At havna har gjort mye oppgraderinger er veldig viktig for oss. Det gjør at vi klarer å være attraktive for fremmedfiskere, men havna må fortsette det gode arbeidet. Ikke minst med å tilrettelegge for liggeplasser, sier Evensen.
Evensen forteller at de har en variert personell, både folk som kommer fra Europa og folk fra Vardø. Han synes det fungerer veldig bra, og legger til at det er viktig for bedriften at de ansatte trives.
Betaler overtid
– Vi bruker ressurser på at de ansatte skal ha det bra. Vi har en meget dyktig arbeidsstokk her. Det kan bli lange dager, fra tidlig ettermiddag til langt på kveld i vintersesongen, påpeker Evensen.
Han legger til at de betaler overtid i tråd med satsene.
Inne på anlegget er matpausen over. Fisken skal tilberedes for markedet. Vårfisket er ikke helt i gang. Ifølge durkdrevne fiskeriarbeidere kunne det godt vært mer fisk. Kun halve staben er i jobb, resten er midlertidig permittert. Ikke et uvanlig fenomen i fiskeindustrien i Finnmark.
– Det har vært mye dårlig vær i vinter. Man har vært mye permittert. Men været kan man ikke gjøre noe med, sier Rune Halvari.