Lerøy Aurora sitt oppdrettsanlegg ble bedt om å stenge av Fiskeridirektoratet etter funn som viser meget dårlig miljøtilstand på havbunnen under anlegget i Storbukt.
Av Vilde Øines Pedersen, Sør-Varanger Avis
I brevet som SVA har fått innsyn i kommer det fram at miljøtilstanden rundt og under anlegget til Lerøy er meget dårlig.
Bakgrunnen for pålegget kommer etter en rapport om miljøtilstand på lokaliteten gjort av Fiskeridirektoratet i oktober
– Vi tar miljøforholdene på våre lokaliteter på det største alvor og Lerøy Aurora har selv konstatert at miljøtilstanden på lokaliteten Storbukt ikke er tilfredsstillende. Derfor har vi allerede i november på eget initiativ besluttet å brakklegge lokaliteten over en lengre periode, sier daglig leder for Lerøy Aurora AS, Kurt-Einar Karlsen, i en kommentar til SVA.
Ingen sedimentet
Ifølge rapporten som ble laget etter tilsynet fra direktoratet, besto bunnsedimentet under anlegget i hovedsakelig av sand, med innspill av grus og skjellsand.
Ved 11 av totalt 14 prøvestasjoner var tilstanden meget dårlig, der en av disse stasjonene hadde gassdannelse i sedimentet.
Ifølge rapporten ble det også registrert sterk lukt av prøver fra ni stasjoner, i tillegg til slamlag (fôr/fekalierester) ved 11 stasjoner.
Det ble heller ikke funnet gravende bunndyr ved lokaliteten.
Nå har direktoratet varslet pålegg mot Lerøy Aurora AS og bedt de lage en plan om egnede tiltak for å sikre akseptable miljøforhold under anlegget ved lokaliteten.
Lerøy får heller ikke drive med videre drift før de kan vise at tilstanden på havbunnen viser «god», og at det skal også være tilstedeværelse av gravende bunndyr på samtlige bløtbunnstasjoner på havbunnen under anlegget.
– Vi avsluttet produksjonen på lokaliteten for omtrent to uker siden, og vil vente med å ta den i bruk til sommeren 2021. Da er lokaliteten restituert og klar for ny produksjon. Vi ser at Fiskeridirektoratet gjennom sitt varsel er enig i vår vurdering, sier Karlsen.
Overbelastet
I brevet sendt til Lerøy konkluderer Fiskeridirektoratet med at lokaliteten i Storbukt er overbelastet.
Derfor ber de om at tiltak må iverksettes for å sikre at påvirkningen av bunnen avsluttes eller reduseres slik at lokaliteten restitueres og dermed drives miljømessig forsvarlig.
De får derfor ikke drive i anlegget før kravene fra Fiskeridirektoratet blir etterfulgt.
God dialog
– Vi har god dialog med oppdretterne og jobber med dem så de kan få starte opp anlegget igjen, sier saksbehandler Baard Baik hos Fiskeridirektoratet.
– Svarfristen på brevet som ble sendt gikk ut 7. februar. Hadde Lerøy noe å si på tiltakene?
– De mente at kravet vi hadde om at de ikke fikk drifte før havbunnen ble regnet som «god» var litt streng. Men vi har god dialog med selskapet, sier Baik.
Delt inn i kategorier
Havbruksnæringen er pålagt overvåkning av miljøforholdene ved sine oppdrettsanlegg.
Miljøundersøkelsen skal rapporteres inn til Fiskeridirektoratet som viser miljøtilstanden på lokalitetene, og under anleggene.
Lokalitetstilstanden under anleggene kategoriseres i fire forskjellige kategorier. 1- meget god, 2- god, 3- dårlig og 4- meget dårlig.
Fra 2011 til 2014 viser tall fra fiskeridir.no 90 at prosent av lokalitetene i Norge har tilstandsklasse «god» eller «meget god».