Øst-Finnmark Regionråd utfordrer UiT Norges arktiske universitet på behovet for høyere utdannelse innenfor samfunnskritiske områder, og ber om et hastemøte med rektoren.
Regionrådet skriver at UiT skylder på manglende ressurser og bevilgninger fra sentrale myndigheter når man ber om økt satsing i Øst-Finnmark. – Det er med undring og ikke minst skuffelse vi leser at UiT sitter på over en halv milliard i ubrukte midler, skriver regionrådet i et åpent brev til UiT.
Over en halv milliard ubrukte midler
– Det er derfor med undring og ikke minst skuffelse vi leser at UiT sitter på midler på over en halv milliard som ikke er brukt, og som risikerer å bli inndratt av kunnskapsdepartementet, når vi vet hvilke behov man har i Øst-Finnmark for å øke andelen innbyggere med høyere utdannelse, skriver regionrådet.
Regionrådet mener deler av midlene UiT har stående ubrukt må brukes for å styrke desentraliserte studietilbud som vil bidra til at flere distriktskommuner i Finnmark får muligheter til videre- og etterutdanning på høyere nivå.
– Vi ønsker derfor å utfordre deg Ann Husebekk, til å møte oss for en konkret diskusjon om hvordan vi kan sammen kan styrke utdanningstilbudet og forskningsinstitusjonen dere har i Øst-Finnmark, slik at disse midlene som står ubrukt ikke bare går til å styrke campusen i Tromsø, men også kan styrke den regionen i Nord-Norge som kanskje hardes vil møter nye utfordringer som følge av regionreformen, heter det i brevet til rektor ved UiT, Ann Husebekk.
Eksempler på tiltak
Regionrådet lister opp følgende eksempler på tiltak de mener vil komme både Øst-Finnmark og resten av landet til gode:
- Årlig studieforbedrende kurs for lærere og sykepleiere
- Fast årlige tilbud på sykepleier og lærerutdanning.
- Finnmarksmodellen for utdanning av leger blir satt i gang også i Kirkenes.
- Stipend for studenter som vi hospitere i øst (Kan gjøres momentant, russisk utdanning for eksempel)
- Utviklingstiltak i forhold til behov i lokalt næringsliv; eks egne opplegg for reiseliv eks: egne opplegg jfr det som skal skje med gruvedrift? andre næringer?
- Utviklingstiltak: samarbeid med Fiskerihøgskolen på forskning – feks i Varangerfjorden.
- Campus Kirkenes og Barentsinstituttet må få egen stedlig ledelse og egnede lokaler.
- Regional utvikling med desentraliserte årsenheter, eks. nordlige studier eller historiske fag.
- Følgeforskning innen samfunnsutvikling, eksempelvis regionreform, kommunereform eller distriktspolitikk. Barentsinstituttet.
– Dette er eksempler på tiltak som vi mener ikke bare vil komme Øst-Finnmark til gode, men hele landet, tatt i betrakting de fantastiske muligheter innenfor naturbasert turisme, fiskeri, reindrift, mineral og energi, som denne regionen har. Men skal disse sektorene kunne utvikle seg må samfunnsapparatet som skal understøtte disse sektorene, tilføres kompetente arbeidstakere. Derfor må landsdelens universitet engasjere seg mye sterkere og sette inn de ressursene som kreves. Det vil være en fallitterklæring for landsdelen og UiT om bevilgninger returneres til Oslo når det finnes så mange uløste oppgaver i nedslagsfeltet som universitetet har, skriver Øst-Finnmark Regionråd.
Regionrådet ber med dette om et hastemøte med rektoren til UiT for å drøfte nevnte eksempler.