Sist torsdag var dedikert et stort utviklingsseminar i Vardø hvor en rekke bedrifter og institusjoner, fra nær og fjern, var representert. Temaet var «Det offentlige som drivkraft i små kommuner» hvor sjømat utgjorde en stor del av dagen.
Diskusjonene og foredragene handlet om alt fra Vardø Lufthavn til finans og til sjømatnæring – og ikke minst lakseoppdrett, både på land og til havs.
4,8 milliarder kroner i Finnmark – 0 til Vardø
Ifølge Fiskeridirektoratet produseres det 95 600 tonn oppdrettsfisk i Finnmark til en salgsverdi på 4,8 milliarder kroner. I dag er det 0 oppdrettskroner i Vardø. Det er med andre ord naturlig at også Vardø ønsker sin del av kaka. Spørsmålet er på hvilken måte og med hvilke konsekvenser, og det er nettopp dette mye av debatten har dreid seg om den siste tiden.
I denne forbindelsen var både professor Torbjørn Trondsen fra Norges arktiske universitet og Knut Langeteig fra Knive Laks A/S tilstede.
Trondsen påpekte at miljøproblemene rundt oppdrett i kystnære områder er en stor utfordring og at dette setter en stopper for vekst i næringen slik vi kjenner den i dag. Derfor må veksten komme offshore, altså lengre ut til havs eller i lukkede anlegg på land og/eller i sjøen.
Med smoltproduksjon i lukkede anlegg, for eksempel på land, ønsker man å øke størrelsen på fisken før den settes ut i merdene. På den måten reduserer man veksttiden i sjøen fra om lag 18 måneder til 6-7 måneder. Følgelig blir også miljøproblemene mindre med disse metodene.
Nye typer anlegg, og flytende fôr, minsker også skader og sykdom hos fisken, og tettheten av antall fisk per kubikk vann kan økes. Kort sagt blir produksjonen mer effektiv og gir dermed rom for vekst i næringen, og en slik vekst er både ønskelig og nødvendig.
– Jeg er her for å få Vardø opp og frem
Knut Langeteig fra Knive Laks A/S sa til forsamlingen at han ønsker å drive landbasert oppdrett i Vardø fordi han ønsker å få Vardø opp og frem. Langeteig understreket også at god fiskehelse er viktig for å tjene penger, og at de er bevisste på miljøproblematikken.
Knives planlagte produksjonsmetoder skal, ifølge Langeteig, bruke bare en tiendedel av vannmengden av det som ellers er tilfelle. Vannet ser han på som dyrket mark, og rensing av dette ser han på som en selvfølge. Vannet skal for øvrig også resirkuleres.
Hvorfor Knive Laks vil til Vardø er fordi «det er skikkelig bra her». Forholdene ligger til rette med vann, vei, havn, strøm og folk – folk som vil noe, sa Langeteig.
– Kommuner på Østlandet er ikke så enkle å danse med. I Vardø er det lettere å forhandle rasjonelt, uttalte Langeteig.
Langeteig fortalte at de ikke skal bruke sjøvann til produksjonen, kun ferskvann. Videre kom det frem at de har gode relasjoner til Russland.
Planene fremover nå er å få på plass konsesjonssøknaden, i tillegg til å samle investorer og samarbeidspartnere. Langeteig regner med at spaden går i jorda i 2019 eller 2020, og den første bygningen på Svartnes skal produsere 1400 tonn laks på 10 000 kvadratmeter. Andre byggetrinn skal bli like stort.
– Det er viktig å lage suksess. Det er fort gjort å skape fiasko, mens suksess tar litt tid. Vi vil bygge og vi er vant til å bygge, og vi vil skape mange arbeidsplasser i Vardø, sa Langeteig avslutningsvis.
Lakseoppdrett er viktig
Hermod Larsen, fra Fiskeridirektoratet, fortalte blant annet om fiskeriene generelt og presenterte en del tall og statistikk.
Sammenlikner man tradisjonelt fiske med oppdrett ser man at oppdrettslaksen har en kraftig dominans. I 2017 eksporterte Norge sjømat for 94,5 milliarder kroner, noe som er en økning på 3 % fra 2016.
Mens torsk utgjør knappe 10% av sjømateksporten, utgjør laksen nesten 70%. Det er en næring som er kommet for å bli, og det er en svært viktig næring for Norge.
I 2017 produserte Finnmark 95 600 tonn oppdrettsfisk til en salgsverdi av 4,8 milliarder kroner. Til sammenlikning utgjorde villfisken en salgsverdi på 4,3 milliarder kroner.
Som man skjønner er lakseoppdrett både viktig og svært lønnsomt. Naturligvis er det da også fristende for enhver kommune å få en del av kaka. Vardø trenger både flere arbeidsplasser og flere innbyggere, og som ordfører, Robert Jensen, sa det: – Vi har ikke råd til å si nei til flere arbeidsplasser.
Som liten kommentar til dette må det være lov å si at det likevel er viktig å gjøre ting riktig. Det er viktig å ta vare på miljøet, og ikke minst ta vare den ville fisken i havområdene våre. Skulle villfisken lide som konsekvens av oppdrett, ville det være en utilgivelig naturkatastrofe.
Stort, viktig og innholdsrikt seminar
Hele torsdag i forrige uke var satt av til dette seminaret. Kort sagt var det et både interessant og ikke minst viktig seminar. I så måte skulle man gjerne sett at flere kunne fått tatt del i dette.
For en liten redaksjon er det vanskelig å få referert til alt innholdet fra denne dagen, noe som er beklagelig. For et slikt utviklingsseminar angår faktisk hele befolkningen, enten det er politikere, eksisterende bedrifter, gründere, arbeidsledige eller andre.
Forhåpentligvis kommer det flere slike arrangement til Vardø, og vi regner uansett med å høre mer fra flere av foredragsholderne i tiden fremover.