Hver eneste bedrift skaper ringvirkninger i et samfunn, både direkte og indirekte. Samlet utgjør det store og viktige bidrag. Denne uken ser vi på hva Strandtorget og Vardøbruket bidrar med til samfunnet.
Tallene som er brukt kommer fra DnBs utregninger i deres kalkulator som finnes på: www.dnb.no/ringvirkninger
Strandtorget
Strandtorget Vardø As ble etablert for 18 år siden og hadde 18 ansatte i 2017. Til sammen utgjør Strandtorgets bidrag 2,5 millioner kroner til samfunnet i løpet av et år.
Dette tilsvarer 1 årsverk for lærere, 1 årsverk for politiet, 1 sykepleiere og 2 foreldrepermisjoner.
Vardøbruket
Vardøbruket AS ble etablert for 13 år siden og hadde 37 ansatte i 2017. Dette gir til sammen 11,1 millioner kroner til samfunnet hvert år.
Dette tilsvarer 8 årsverk for lærere, 5 årsverk i politiet, 3 sykepleier og 6 foreldrepermisjoner.
Direkte og indirekte bidrag
På DnBs nettsider kan man lese at bedriftene ikke bare bidrar direkte med skatter og avgifter, men også med en ringvirkningseffekt gjennom deres innkjøp av varer og tjenester fra underleverandører.
Med direkte virkninger menes det omsetning, kjøp av varer og tjenester, verdiskaping, arbeidsplasser, merverdiavgift og skatter innbetalt til stat og kommune fra bedriften (selskapsskatt) og de ansatte (personskatt).
Med indirekte virkninger siktes det til alle ringvirkningene som oppstår ved at f.eks. bedrift A kjøper varer og tjenester fra underleverandør B, C, D osv. Slike innkjøp legger til rette for omsetning, verdiskaping og sysselsetting i første ledd. Samtidig vil bedrift B, C og D som følge av denne omsetningen også øke innkjøpet av varer og tjenester fra sine underleverandører i neste runde.
Grunnlagstall
Det er ikke alle bedrifter som er søkbare i DnBs kalkulator, og Østhavet har kun gjort et mer eller mindre tilfeldig utvalg av bedrifter som vi vil publisere fremover. Det viktigste er å vise hvor mye store og små lokale bedrifter faktisk betyr for samfunnet.
- Gjelder kun norskregistrerte bedrifter (AS og ASA), med omsetning i 2017.
- Årsregnskapet for 2017 for alle bedriftene i DnBs database er hentet fra Regnskapstall.no, som igjen har hentet tallene sine fra Brønnøysundregistrene.
- Tilgang- og anvendelsestabeller er hentet fra Statistisk sentralbyrå (2016).
- Nasjonalregnskapstall for 2017, fordelt etter undergruppe er hentet fra SSB.
- Satser for arbeidsgiveravgift, fordelt etter fylke og MVA-satser er hentet fra Skatteetaten.
- Selskapsskattesats og gjennomsnittlig skattesats for personinntekt er hentet fra Prop. 1 LS Skatter, avgifter og toll 2017.
- Tall for gjennomsnittlig årslønn for lærere, og andre budsjettkostnader er hentet fra SSB og Finansdepartementet.
Kilde: ringvirkninger.dnb.no