Finnmark Entreprenør ønsker å investere for rundt fem millioner i løpet av det neste året for å tilrettelegge for fiskerirettet virksomhet på et næringsareal ved Vardø havn. Inntil videre sier politikerne nei til planene. De vil ha en bredere anbudsrunde for å se om det er flere aktører som vil utvikle området.
Asbjørn Daugaard i Finnmark Entreprenør om planene selskapet har i Vardø havn, om de får overta en sentral næringstomt i Vestervågen.
– Jeg ser muligheter og vil tilrettelegge tomten og bygget for fem millioner kroner til fiskeriservice-anlegg, slik at hvem som helst kan bruke det. Hvilke andre aktører lokalt kan investere. Det må satses for flere millioner om det skal monne, sier Daugaard.
Finnmark Entreprenør ønsker å overta den tidligere industritomten etter det tidligere Aarsæther- anlegget og bygge opp et utleieanlegg og ruste opp ei god kai
– I løpet av et år ønsker jeg å restaurere bygget. Min hensikt er å få fiskerirettet aktivitet i havna. Målet må jo være å få på plass en skikkelig kai, sier Daugaard.
Vardø kommune lyste i sommer ut næringseiendommen til den tidligere fiskeribedriften Aarsæther. Da fristen gikk ut, hadde det meldt seg en interessent, Robertsens sjøservice. De ønsket å utvide sin tomt som er nabo til Aarsæther. Videre tok Finnmark Entreprenør tok i oktober et initiativ ovenfor Vardø kommune, og ønsker å overta tomta og deler av Aarsætheranlegget som er planlagt revet.
Selskapet ønsker at all bebyggelse og kaier unntatt det som er bygget i 1979, rives som planlagt. Ønsket er å overta eiendommen med bygningen slik den er, der planen er å ruste opp bygget slik at det kan leies ut til virksomheter som er havrettet.
Ville selge for ei krone
For å ruste opp bygget vil det kreve utbedringer mellom 3-6 millioner for Finnmark Entreprenør, alt ettersom hvilken virksomhet som ønsker å leie. Det er på det rene at Vardø havn har vist interesse for å bygge en kai foran denne tomta.
«Dette kan sees på som komplementere elementer som fremmer attraktiviteten for Vardø havn og næringseiendommen. Dog vil det være svært god plass mellom eiendommen og en eventuelt ny kaifront. Både Robertsens sjøservice og Finnmark entreprenør vil ha nok plass på sine respektive tomter», var vurderingen i saksutredningen.
Administrasjonen hadde i samarbeid med Finnmark Entreprenør utarbeidet ett forslag til avtale.
Avtalen gikk ut på at Finnmark entreprenør fikk feste på tomtene til bygget. Det skal sikres adkomst på begge sider av bygget. Eiendommen skulle gjøres klar for utleie til havrettet virksomhet, i henhold til gjeldende reguleringsplan. Selskapet skulle få tomten for en krone mot å forplikte seg til følgende investeringer: Isolere og reparere/ny taktekking, skifte alle vinduer og dører, isolere bygget innvendig der det kreves, oppgradere strømanlegget og oppgradere innvendig etter aktører/leietakers behov.
– Likt utgangspunkt
Da forslaget til avtalen, som var utarbeidet av administrasjonen og Finnmark Entreprenør, ble behandlet i bystyret mandag, ble det debatt. Det var flere som mente at flere aktører burde slippe til i en ny anbudsrunde om tomta, slik at politikerne kunne vurdere eventuelle andre prosjekter og planer for området.
Arbeiderpartiet gikk mot å inngå en avtale med Finnmark Entreprenør nå. Partiet la vekt på at de ønsket lokale investorer, men at de ville gi mulige aktører et likt utgangspunkt. Gruppeleder Torbjørn Leistad la frem et forslag der næringsareal med bygg lyses ut på nytt med utgangspunkt i det utarbeidede kontraktsforslaget mellom Vardø kommune og Finnmark Entreprenør
I Miljøpartiet De Grønne ville man ikke binde opp en utlysning i et kontraktsforslag, men heller lyse bredere ut mot «havrettet» virksomhet. Ørjan Jensen i Mdg påpekte at det foreligger planer fra Vardø havn, og at det er mange aktører som bruker havna ønsker en omforent løsning
– Jeg vil ikke at man bindes opp mot en kontrakt utarbeidet av andre. Vi mister handlefrihet. Det bør annonseres så offentlige og private kan lyse ut et konsept for fiskeservice eller annen havrettet virksomhet, sier Jensen.
Arbeiderpartiet og Miljøpartiet ble enige om å stille seg bak Miljøpartiet De Grønnes forslag om å lyse ut næringsarealet, slik at flere aktører kan delta i budrunde der de presenterer en forretningsplan mot havretett virksomhet.
Høyre, Venstre og Senterpartiet støttet forslaget til kontrakt mellom Vardø kommune og Finnmark Entreprenør. De stemte mot forslaget fra Ap og Mdg.
-Nå har vi en lokal aktør som vil satse på fiskerivirksomhet, sier Solstad i Venstre.