Det er skolestart denne uka, og vi presenterer konstituert rektor ved Vardø skole frem til årsskiftet. Intervjuet er åpenhjertelig og Merethe Pettersen forteller både om sin familiebakgrunn og hva hun mener om sin undervisningssituasjon.
Samtidig får skolen et nytt og skinnende uteareal. Østhavets Jørn Jensen bringer en rapport fra skolegården. På side 22 har vi enda en artikkel fra skolen, som forteller om arbeidet med en morsom og nyttig dekorasjon i en av skolens korridorer.
Det har gått 80 år siden den forferdelige storbombinga av Vardø, men også Vadsø byer. Østhavet har kommet til at det ennå lever minst omkring ti vardøværinger som opplevde denne forferdelige dagen. Vi har vært i kontakt med en del av disse. Noen husker svært godt, men de er nå kommet i mindretall. Andre viser til hva de har sagt tidligere, eller innrømmer at husken er blitt for svak. Det er selvfølgelig forståelig når man er i en så høy alder. Det interessante er at det 80 år etter er mulig å avdekke ny informasjon om storbombinga. Både fra vardøværinger og fra russiske kilder.
Det siste må vi takke historiker Rune Rautio for. Hans utrettelige og systematiske arbeid gir resultater. Nå vet vi mer om hvorfor byen vår ble bombet, og til og med hvem som hadde ansvaret for dette denne dagen. Men også hvor det ble av disse personene.
En annen viktig sak handler også om krigen, nemlig partisanhistorien. Leder og medlemmer i Vardhøhus museumsforening kommer med et motangrep mot de som kritiserer russisk minnepolitikk. De føler at UiT og Vardøs ordfører med urette ødelegger for Vardøs partisanhistoriske arbeid, og fører dette arbeidet tilbake til Den kalde krigen.
Så bringer vi da også en kronikk som er noe av det museumsforeningen angriper i samme avisutgave.
Men det er enda mer å lese. Om hvorfor grøfter som graves, nye arbeidsplasser, en rapport fra fotball-fronten, og på siste side siste del av fiskeridebatten fra årets pomorfestivalen.
God lesning!