Vardø har vel alltid vært en bitteliten storby med folk og trafikk fra alle verdens hjørner. En aldri så liten metropol lengst oppe i nord, og i dag er det over 20 forskjellige nasjonaliteter i kommunen.
Denne uken startet samarbeidsprosjektet «Den store folkevandringa», som er et samarbeid mellom lokalaviser organisert i Landslaget for lokalaviser (LLA), Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) og NRK. Der ser man på utviklingen i Distrikts-Norge og den folkevandringen som foregår.
For Vardøs del er det kun mennesker fra utlandet som gir pluss i regnskapet. Regnskapet for Oslo endte på -168, Tromsø på -72 og Vadsø endte på -57 personer i perioden 2000-2019. Nettoflytting i 2019 endte med -38 personer, og «befolkningsveksten» i siste kvartal 2020 endte med -10. Ikke nok med det, det fødes færre enn antall personer som dør. Og folketallet synker selvfølgelig deretter.
Likevel, og paradoksalt nok, spår Statistisk sentralbyrå en vekst på lang sikt. I 2030 anslår de et folketall på 2049 og i 2050 tror man det bor 2090 personer i Vardø kommune. En vekst, men bare så vidt og så må man huske på at forventet levealder øker samtidig. Det vil altså ta 30 år å komme tilbake til folketallet vi hadde for bare et par år siden.
– Det må pules mer!
En ikke navngitt person Østhavet snakket med denne uken hadde oppskriften klar, selv om han ikke ville siteres med navn. Når folketallet synker, både på grunn av flytting og lave fødselstall, så bør man kanskje gjøre noe for å endre dette. Og hva er vel mer naturlig enn å produsere egne innbyggere? – Det må pules mer, som det ble sagt.
Samtidig skal man også ha noe inntektsgivende gjøre hvis man skal bli boende her. Har vi arbeidsplasser nok og er vi flinke nok til å ta vare på de som bor, eller vil bo, her?
Det snakkes ofte om «bolyst», men hva er det egentlig? Er det faktisk noe mer enn et buzzword / moteord / trendord? Kanskje man burde snakke om «blilyst» også, men kanskje er slike trendord bare tomme ord som i praksis ikke leder til noe konkret som faktisk får folk til å komme og til å bli værende.
Det var en gang en stor fiskeindustri, og det var en gang godt over 4000 innbyggere… Det skal nok flere variabler inn i det regnestykket, men med en rettferdig fiskeripolitikk, kunne vi kanskje vært et godt stykke på vei til å snu trenden.
Dan Tore Jørgensen